Zeway swapperOne test, den elektriska skotern med utbytbara batterier

Zeway swapperOne

Zeway erbjuder en original elskoter. SwapperOne finns att hyra och har det speciella med att bära ett batteri som du kan byta ut istället för att ladda det själv. Rättegång på de trånga gatorna i Paris.

Utbudet av elskotrar expanderar mer och mer, med dels delningstjänster som Cityscoot, dels de fordon som erbjuds att köpa. Zeway är en ny aktör som skapades 2019, och som ligger mellan de två ekonomiska modellerna. Inte utan att erbjuda några unika funktioner. Finansierat av eget kapital och insamlingar, såg företaget ändå lanseringen försenad av covid-19-pandemin. Det är därför i år som tjänsten lanseras för gott, först i Paris och i innerförorterna.

Läs också:
SEAT Mo eScooter-test, bättre än en termoscooter?

Zeway swapperOne

Sammanfattning

Zeway, “laddstationer” över hela Paris

Enligt studier gjorda av Zeway är autonomi och laddningstid de två främsta hindren för utvecklingen av elektrisk mobilitet. Företaget erbjuder därför en skoter som försöker kringgå dessa begränsningar. Faktum är att Zeway swapperOne är utrustad med ett utbytbart batteri. Inrymd under sadeln behöver du bara ta ut den och sedan byta den med en av partnerna, nämligen Monoprix-butiker, BNP Paribas-byråer eller till och med tvätterier och andra Esso-servicestationer.

Zeway swapperOne

Nätverket omfattar 40 stationer som till största delen är distribuerade i det intramurala Paris, varav några också finns i den första ringen. Varje station har utrustats med ett automatiserat skåp som rymmer upp till åtta batterier. Inte utan att alltid erbjuda ett ledigt utrymme för att sätta i det urladdade batteriet.

Naturligtvis följer en Zeway-applikation med tjänsten. Detta identifierar platsen för dessa stationer, med ett tillräckligt nät för att aldrig oroa dig för batteriladdningsnivån under resan. Men vi återkommer till detta senare under vårt in situ test. Observera också att utöver detta utbytbara batterisystem är det fullt möjligt att ladda upp det själv.

Zeway swapperOne

Zeway swapperOne, en välutrustad liten elskoter

För sin del är Zeway swapperOne en liten elektrisk skoter med neo-retro-look. Motsvarar en 50 cm3, den rymmer piloten och en passagerare. Mycket lätt med en vikt på endast 74 kg, den har också ett plant golv som kommer att lugna användare som är mindre bekväma med en motoriserad tvåhjuling.

Zeway har inte snålat med utrustningen på sin skoter vars chassi är importerat från Kina, medan drivlinan är designad i Frankrike och Europa, inklusive en Bosch-motor. Belysningen är LED framtill, med en rund strålkastare som påminner om den tidlösa Vespa från italienska Piaggio. Indikatorerna är även LED fram och bak, och direkt integrerade i karossen. Detta kommer att förhindra att de dinglar i händelse av brott.

Zeway swapperOne

På bromssidan förlitar sig Zeway swapperOne på två skivor på 12-tumshjulen fram och bak. Dessutom, om skotern saknar ABS, har den ändå en bromsfördelare för nybörjare. Den senare kan också lita på backväxeln under manövrar. Men vi glömde att använda den, Zeway swapperOne är redan extremt praktisk på grund av dess lätthet.

Batteriet som upptar hela bagageutrymmet under sadeln, bärförmågan hos Zeway swapperOne är begränsad. Trots det kommer skotern med en Top Case Shad SH40 med en kapacitet på 40 liter. Tillräckligt för att förvara din hjälm och tillbehör. Grädden på moset, den här är elektrisk och fungerar med handsfree-nyckeln. På samma sätt drar skotern nytta av en Tucano Urbano-kjol av hög kvalitet. Ett tillbehör som vi inte förväntade oss att hitta på en sådan skoter, och som gör att du kan hålla dig torr och varm. Med det sagt är den ganska smal, vilket ofta kräver att den placeras om på benen.

Slutligen kommer Zeway swapperOne med en smartphonehållare som har en egen strömförsörjning för att ladda terminalen under resor. Förutom navigering låter applikationen dig avaktivera skotern på distans och att geolokalisera den när nästa uppdatering distribueras. Kort sagt, tillverkaren har inte snålat med bemanning, och det är bra.

Zeway swapperOne

Åker på Zeway swapperOne

Som vi redan har sagt är Zeway swapperOne en mycket lätt skoter. En klar fördel för ett riktigt lätt grepp. Dessutom var det också ett måste med en blygsam elmotor på endast 3 kW.

Om den har ett nyckellöst startsystem kräver Zeway swapperOne ändå att man trycker på startknappen innan start. Ett förvirrande val för den informerade motorcyklisten, men som gör det möjligt att stärka säkerheten enligt tillverkaren.

Zeway swapperOne

Tre körlägen finns tillgängliga. Med Eco-läge behöver Zeway swapperOne 15 sekunder för att nå sin maximala hastighet som är 50 cm3 kräver, är begränsad till 40 km/h. Standardläget sänker detta värde till 10 sekunder, medan det tar 5-6 sekunder med hastighetsläget. I praktiken är accelerationerna inte bländande men det är inte förvånande i fallet med en skoter med låg deplacement med ett strikt urbant kall.

Mer irriterande, vår testmodell visade ibland en latens på några sekunder när den gick över gasen. Detta förvånar inte bara föraren som kan vara obalanserad när han tänker lämna, utan också fordonen som följer efter honom. Vi har diskuterat det med Zeway-teamen som aldrig har rapporterat att de har klagat på detta problem. Att bli bekräftad.

Zeway swapperOne

Väldigt behändig, skotern är verkligen praktisk för att korsa en stad som Paris, där trafikstockningar är legio trots den utlovade “avdunstning” av bilar. Körställningen är behaglig men fjädringarna är mycket stadiga. Dessutom riskerar långa personer att bli trånga, speciellt eftersom styret är relativt lågt.

Vi kunde växla mellan de olika körlägena, men skillnaden är i slutändan inte särskilt märkbar, förutom med det mycket begränsade Eco-läget. Vi föredrar standard- eller hastighetslägena som erbjuder progressiv och betryggande acceleration. Äntligen är bromsningen effektiv och Zeway swapperOne har ett energiåtervinningssystem när batterinivån sjunker under 95 %.

Zeway swapperOne

Byt Zeway swapperOne-batteri istället för att ladda om det

På tal om batteri så har Zeway swapperOne en räckvidd på endast 40 km i standardläge. Det är väldigt lite, men det är inte längre nödvändigt att ladda det. Det räcker faktiskt att byta ut batteriet på en av stationerna som har satts ut i huvudstaden. Applikationen anger deras plats och tillåter automatisk programmering av navigering i Google Maps. Väl framme är “bytet” en barnlek: du öppnar sadeln och tar sedan tag i batteriet i dess handtag för att ta bort det från höljet. Det finns inget att koppla ur och vikten på 10 kg är tillräckligt innesluten för att inte utgöra ett problem.

Zeway swapperOne

Batteriet kommunicerar automatiskt med stationen via RFID-teknik. När du närmar dig öppnas en plats automatiskt för att lagra det använda batteriet. Det finns ingen riktning att respektera, inte heller daglig gräns för antalet “swaps”. När facket har stängts öppnas ett annat där det nya batteriet är placerat. Det återstår att sätta tillbaka den i skotern utan att oroa sig för riktningen.

Operationen tar bara en minut eller två, men akta dig för verbaliseringen om du står parkerad på trottoaren i huvudstaden. Elektrisk eller inte, swapperOne förblir en motoriserad tvåhjuling som hatad av kommunteamet på plats.

Naturligtvis är det också möjligt att ladda direkt på skotern, eller på destinationen med hjälp av laddningsdockan för bostäder som erbjuds som tillval (150 euro i alla fall).

Zeway swapperOne

Ett enda abonnemang för Zeway swapperOne

Zeway swapperOne är endast tillgänglig för uthyrning mot ett månatligt abonnemang på 130 euro. En rejäl summa för en 50 cm3, men allt ingår: skotern med obegränsad körsträcka, tillbehören, batteriet, tillgång till “swap”-nätverket utan daglig begränsning, samt underhållet som utförs i Doc’ Biker-verkstäderna (inklusive förbrukningsvaror med en uppsättning däck och bromsar under prenumerationens varaktighet). Men det är inte allt, elskotern kommer också med en helförsäkring. Eventuellt kan prenumerationsbeloppet vid behov revideras ned genom att försäkringstypen ändras.

Prenumeration kräver ett treårigt åtagande, men kontraktet är överlåtbart när som helst. Andra erbjudanden är tillgängliga inklusive för en period av 12 månader.

Slutligen är Zeway swapperOne berättigad till olika hjälpmedel som paketet hållbar mobilitet med vilket en arbetsgivare kan finansiera ren mobilitet upp till 500 euro per år. På samma sätt kan yrkesverksamma i Ile de France-regionen dra nytta av stöd på upp till 1 500 euro.

Zeway swapperOne

Ska du falla för Zeway swapperOne elskoter?

Zeway swapperOne är en välutrustad skoter, som erbjuder prestanda liknande den för en 50 cm termisk skoter3. För att övervinna sin begränsade autonomi på 40 km kan den lita på ett nätverk av “stationer” där det är möjligt att byta ut batteriet på ett ögonblick. Systemet är mycket effektivt och täckningen tillräcklig för de som bor i inre Paris.

Månadsabonnemanget ges inte till 130 euro per månad, men det har fördelen att det är all inclusive och utan krångel, med i synnerhet allriskförsäkring. De olika hjälpmedel som finns kan dessutom bidra till att sänka denna mängd ytterligare. Det är därför en original lösning för elektromobilitet för dem som föredrar att hyra ett fordon istället för att betala flera tusen euro, eller förlita sig på självbetjäningsskotrar. Nu återstår att erbjuda en 125 cm version3 mer mångsidig, som också kan lanseras snart om den lyckas.

Relaterade Artiklar

Back to top button