ZEvent: mellan ekologi och politisk återvinning, ny vigning för fransk streaming

2022 © © © Zevent

Den sjunde upplagan av ZEvent hölls från 9 till 11 september. Trots kontroverserna slog välgörenhetsevenemanget som organiserades av Zerator återigen rekord.

De gjorde det igen. De 57 streamers som bjudits in av Zerator och Dach att gå med dem på Montpelliers kongresscenter sprängde donationsdiskarna till förmån för fem föreningar som kämpar för försvaret av miljön.

En utgåva som har kedjat fast kontroverserna

ZEvent 2022 startade dock inte i bästa regi. Tillkännagivandet av den förening som representerades under denna upplaga hade först utlöst en storm på sociala nätverk. Valet av arrangörsteam hade till en början vänt sig till stiftelsen Good Planet, grundad av Yann-Arthus Bertrand, men internetanvändare uttryckte snabbt sitt missnöje genom att peka finger åt den greenwashing som anordnades av föreningen för bank- eller energiföretag som också är dess främsta beskyddare.

Kontroversen har vuxit så mycket att ZEvent 2022 föredrog att klippa banden med Good Planet och låta internetanvändare välja fem föreningar som kämpar för att försvara planeten. Sea Shepherd, League for the Protection of Birds (LPO), WWF, Time for the Planet och Sea Cleaners var vinnarna i en onlineomröstning, även om viss kritik fortsatte att riktas mot de deltagande organisationernas lämplighet.

Vi noterade också frånvaron av några välkända streamers närvarande varje år på ZEvent, som Sardoche eller Joueur du Grenier, utvalda på dessa datum. I själva verket, och till skillnad från tidigare år, ägde denna Zevent 2022 rum i september och inte i oktober, vilket orsakade en del planeringsproblem för några stora namn inom fransk streaming.

En virvelvind avgång

ZEvent 2022 startade äntligen torsdagen den 8 september med en stor konsert på Zenith i Montpellier som spelades för utsålda publik.

Bland artisterna som är närvarande för att inviga denna nya upplaga kan vi behålla prestationerna från Soprano, Bigflo och Oli, PVNova och Little Big Whale, FrenchFuse och gruppen Berywam.

Entusiasmen för ZEvent verkade inte lida av kontroverserna. Faktum är att 120 000 personer var närvarande på den officiella Twitch-kanalen för att följa evenemanget live, vilket redan motbevisade skvallret som kvalificerade detta ZEvent 2022 som en tillkännagiven flopp.

Fredagen den 9 september klockan 18 fick kick-offen av ZEvent 2022. Det tog bara fyra timmar att samla in den första miljonen euro till de representerade föreningarna, med rekordfart på spel.

En politisk återhämtning som inte går över hos vissa streamers

Ekologi har varit ett hett ämne i flera år och mer aktuellt än någonsin eftersom landet just har gått igenom en av de hetaste somrarna i dess historia och konsekvenserna av den globala uppvärmningen visar sig över hela världen.

Som varje år lade republikens president Emmanuel Macron upp en video för att tacka streamers som deltog i ZEvent 2022 och stödja dem i deras aktion.

Detta offentliga tal mottogs mer än illa av några personligheter som var närvarande på plats, som Antoine Daniel, Ponce eller Angle Droit, som exploderade sin ilska inför denna politiska återhämtning. De senare har pekat finger åt politikernas passivitet, vilket leder till att de enligt dem anordnar detta evenemang för att kompensera för bristerna i offentliga åtgärder när det gäller miljöskydd.

Ett nytt rekord under de sista timmarna av evenemanget

Om de många streamers har kedjat ihop videospelsspel, osannolika utmaningar och annan karaoke dag och natt, förblir händelsen i denna utgåva uppenbarligen Alain Chabats närvaro. Den senare var närvarande för en version av Fråga till en streamer organiserad av Etoiles, beströdd med absurda och knäppa frågor inspirerade av Burger Quiz och skriven speciellt för tillfället. Mer än 200 000 åskådare var kopplade till live denna lördag den 10 september klockan 20.00 för att följa matchen i mer än fyra timmar. Skådespelaren och regissören tvekade då inte att gå från ström till ström för att delta i några aktiviteter.

Det var under de allra sista timmarna av ZEvent 2022 som räknarna bokstavligen blev galna. De generösa donatorerna hade förmodligen väntat till sista stund med att explodera kattungen med nivåer på en miljon euro som nåddes varje timme, till och med varje halvtimme. Häpnadsväckande.

I slutändan höjde ZEvent 2022 den exakta summan av 10 182 126 euro, vilket slog förra årets rekord knappt. Summan kommer att betalas ut till Fondation de France, som sedan ansvarar för att donationerna fördelas rättvist till de olika representerade föreningarna.

Vi ses nästa år för ett nytt ZEvent, i en till stor del omgjord formel som Zerator redan har meddelat de senaste veckorna.

Relaterade Artiklar

Back to top button