Z790 “Raptor Lake”-chipset kommer att stödja PCI Express 5.0

Intelcore © WCCFTech

Den första moderkort baserad på Z790-chipset kan presenteras under sommaren, från slutet av juli.

Intel har bekräftat detta flera gånger, dess 13e generation av processorer kommer att vara kompatibla med Z690-chipset som lanserats med Alder Lake-processorer. Detta kommer dock inte hindra amerikanen från att erbjuda en ny styrkrets när Raptor Lake-processorerna släpps.

Stöd för PCIe Gen 5 SSD

Denna nya styrkrets som kallas Z790 kommer givetvis att ta över styrkorna hos Z690, men även introducera PCI Express Gen 5-linjer som förbättrar stödet för den enda PCI Express Gen 4 på Alder Lake-kretsuppsättningen.

Moores lag är död Intel Z790 © Videocardz

Fram till nu var PCI Express Gen 5 endast reserverad för processorns PCIe-linjer och oavsett om det var grafikkortet eller SSD:erna gick det inte att använda styrkretsen.

Enligt den ofta välinformerade Moore’s Law is Dead förändrar Intel spelet även om Z790:s PCI Express Gen 5 kommer att vara reserverad för SSD:er. Dessutom klargör Moore’s Law is Dead att moderkortstillverkare inte är skyldiga att tillhandahålla denna funktion.

Detta bör dock vara trenden såtillvida att den likställer Intel Z790-plattformarna och AMD AM5s som kommer att stödja PCI Express Gen 5 för såväl grafikkortet som för SSD:erna.

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button