YouTube och upphovsrätt: vad som förändras för videografer och musiker

Youtube-logga banner #skiva

YouTube kommer under de kommande månaderna att tillåta videoskapare att lägga till licensierad musik genom upphovsrättsdelning.

På tisdagen tillkännagav YouTube många nya funktioner vid ett kreatörsevent, och lyfte fram dess partnerprogram, shorts och intäkter från innehållsgenerering. Musik, som alltid är föremål för debatt, var också ett nyckelelement i “Made on YouTube”, med ett system för inkomstdelning och val av musik som kommer att revideras omfattande under de kommande månaderna för att tillfredsställa både kreatörer och rättighetsinnehavare.

Creator Music, det framtida YouTube-programmet för att använda licensierad musik

År 2023 (vi bör inte förvänta oss en implementering av nya funktioner omedelbart) kommer att vara året för inkomstdelning för YouTube. Plattformen har under de senaste åren drivit på att inte använda innehåll (video och/eller ljud) skyddat av upphovsrätt, vilket berövar dem de facto intäktsgenerering. Detta kommer att ändras.

Mest anmärkningsvärt är att YouTube på tisdagen introducerade vad som snart kommer att bli en ny YouTube Studio-sida (Creators Dashboard): Creator Music. Detta program kommer att tillåta innehållsskapare av tjänsten att få tillgång till en katalog med licensierad musik.

Idag är det inte möjligt att använda upphovsrättsskyddad musik. När videon importeras upptäcker YouTubes artificiella intelligens automatiskt titeln och formaliserar ett anspråk på upphovsrättsintrång, vilket systematiskt tar bort intäktsgenereringen för det upplagda videoklippet. I morgon blir möjligheterna annorlunda.

Skapare kommer att ha ett val: betala för att behålla intäkterna eller dela dem med rättighetsinnehavarna

Skaparmusiksidan kommer att fungera som en traditionell musikbank, men med licensierade titlar. Det kommer att vara möjligt att använda dem för långa videor utan Damokles svärd ovanför huvudet, utan olyckliga konsekvenser för intäktsgenereringen av dess innehåll.

YouTube nämner avtal som ingåtts med ett femtiotal bolag, utgivare och distributörer (en data som troligen kommer att utvecklas till nästa år) och hundratusentals låtar tillgängliga under Creator Music-licens. Vi vet för närvarande inte det exakta innehållet i katalogen. Men det finns uppenbarligen en hel ekonomisk modell kring detta framtida system.

Musikskapare YouTube © YouTube

Licensierad musik kommer inte att vara “gratis”. De kommer att vara tillgängliga mot ett pris, antaget för tillfället, på 4,99 dollar. Genom att betala denna summa kommer YouTube-skaparen att kunna återanvända musiken och framför allt behålla alla intäkter som genereras av videon. Ett särskilt intressant alternativ för kanaler med starka vyer. Idag tar YouTube 45 % i provision för sina rättighetsinnehavare (resterande 55 % går till skaparen).

Om skaparen inte vill betala kostnaden för licensen kan han fortfarande använda samma musik, hur skyddad den än är, men han måste då bestämma sig för att dela intäkterna från intäktsgenereringen av sin video. Det här alternativet kommer utan tvekan att gynnas initialt av små kreatörer som inte vill dra på sig extra kostnader för sina videor. I det här fallet kommer innehavarna av de musikaliska rättigheterna och skaparna att dela på de återstående 55 %: 27,5 % för författaren till videon, 27,5 % för artisten, produktionshuset för det använda stycket. Och naturligtvis kommer YouTube att behålla sin provision på 45 %.

Källor: Clubic, YouTube, Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button