YouTube, Bing, Google: efter rysk propaganda, kommer du att ta den kinesiska regeringens?

Kina © © Macau Photo Agency - Unpslash

Många innehåll som designats av kinesiska officiella medier visas överst på sidan sökmotor om vissa känsliga ämnen.

Desinformation är ett viktigt ämne för de olika sociala nätverken och dessa är ofta måltavla av regeringar som använder den för att sprida sin propaganda.

Innehåll lokaliserat på franska avsett att sprida kinesisk propaganda

Vi fick nyligen veta att YouTube hade tagit bort nästan 70 000 pro-Kremlin-innehåll misstänkt för felaktig information om orsakerna som fick Ryssland att attackera sin ukrainska granne. Ett annat land verkar också ägna sig åt försök att manipulera sökresultaten.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Brookings monopoliserar många pressartiklar och videor från kinesiska pressorgan nära regeringen de första platserna för sökmotorerna Google och Bing men även YouTubes video-on-demand-plattform.

Studien som publicerades i slutet av maj varade i tre månader och under denna period analyserade tankesmedjans forskare de svar som gavs på vissa specifika termer. Det är det konspiratoriska innehållet som agglomererar det mest felaktiga eller vilseledande kinesiska innehållet från den första söksidan.

Brookings tar som exempel termen “Fort Derrick”, ett amerikanskt laboratorium som många kinesiska källor anklagar för att vara ursprunget till Covid-19, allt utan att ge det minsta konkreta bevis. Kinesiskt innehåll dyker också upp under sökningar som rör den uiguriska befolkningen, som särskilt tas upp av Google News och Bing News.

Våra kollegor från Värld genomförde också sin lilla undersökning och såg en hel del franskspråkigt innehåll publicerat av CGTN Français-kontot, en antenn för de nationella medierna som kontrolleras av den kinesiska regeringen. Vi hittade samma resultat.

En övergripande strategi som införts av den kinesiska regeringen

Det här innehållet är resultatet av en strategi som införts av den kinesiska regeringen, som förlitar sig på tusentals utländska journalister som utbildas på dess mark. De senare bjuds in att sända det officiella ordet på de digitala informationskanalerna och att multiplicera publikationerna för att manipulera sökmotorernas algoritmer och monopolisera de bästa platserna på resultatsidorna.

Kraften fungerar också med innehållsgårdar som regelbundet publicerar nytt innehåll för att förbättra SEO.

Digitala plattformar måste därför vara extra vaksamma för att förhindra att dessa falska nyheter erbjuds så många som möjligt. Brookings medlemmar föreslår också att sökmotorer tydligare indikerar statliga nyhetsbyråer.

Källa: Världen

Relaterade Artiklar

Back to top button