YouTube beslutar att förbjuda anti-vaccinationskommentarer och kanaler

Youtube Clubic © Clubic.com

YouTube vill inte längre ha antivax-innehåll på sin plattform. Den amerikanska videostreamingjätten har för avsikt att förbjuda kanaler och videor som fördömer ineffektiviteten eller till och med faran med vaccinet mot COVID-19.

Flera kanaler med personligheter som är notoriskt kända för sina antivax-kommentarer har därför stängts av tills vidare, medan utmanande innehåll med hänsyn till andra vacciner också är i trådkorset på YouTube.

Läs också:
COVID-19: YouTube har tagit bort inte mindre än en miljon videor som sprider falsk information

Jakten på antivax är öppen på YouTube

En stor vårstädning i början av hösten, sådan är policyn som YouTube, den amerikanska videovärdjätten, har beslutat att genomföra från slutet av september. Googles tjänst har för avsikt att ta en hård hållning mot allt innehåll som ifrågasätter vacciner som godkänts av hälsomyndigheter, oavsett om de är potentiellt farliga eller ineffektiva.

Som ett resultat av detta pågår förbudet av det berörda innehållet, och inte bara. Många YouTube-kanaler från antivax-personligheter har nu försvunnit från radarn. Detta är särskilt fallet med Joseph Mercola, Robert F. Kennedy Jr. och Children Defence Fund, Erin Elizabeth eller till och med Sherri Tenpenny.

Du kan därför inte längre komma åt de nämnda kanalerna, men innehållet som rör dem är (ibland) fortfarande tillgängligt å andra sidan. Med målet att skapa ett lugnt klimat och kämpa mot misstro mot vaccination mot covid-19, hårdnar YouTube återigen tonen med antivax. Efter att ha raderat all reklam som går emot en potentiell vaccination i slutet av 2019, är detta de första videorna som analyserades och eventuellt raderades från oktober 2020.

Läs också:
YouTube testar en inbyggd videonedladdningsfunktion för Premium-prenumeranter

Vaccinet mot COVID-19 är inte det enda som berörs

YouTube har för avsikt att göra bra, mer allmänt, för att ta bort mycket annat innehåll som definieras som anti-vaccination. Plattformen kommer alltså att förbjuda allt felinformerande innehåll om vacciner mot influensa, påssjuka, men även röda hund, mässling eller till och med papillomvirus (HPV). Eftersom COVID-19 inte är det enda viruset som gör fettpuffarna från antivaxkedjor, långt därifrån.

Forskare märkte redan i november 2020 att YouTube var särskilt virulent i sin kamp mot innehåll som går emot vaccination mot covid-19, mycket mer än mot många andra mer eller mindre kränkande ämnen och/eller kontroverser.

YouTube kommer dock att tillåta medicinska experter att uttrycka sig på dess plattform, eftersom vetenskapen som är specifik för deras funktion är autentisk a priori. På samma sätt kommer de som delar med sig av sin vaccinationserfarenhet att kunna publicera sina videor, om de inte ” felaktig information om vacciner ” säger plattformen. Information som inte borde glädja älskare av antivax-innehåll, som därför måste migrera till andra medier.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button