Yojimbot recension: samurajrobotar i en grönskande ände av världen

SF Yojimbot Sylvain Repos © © Dargaud

I början av året vågen Yojimbot ökade bland förlagen. Dargaud publicerade den första volymen av sagan, och en spin-off kom till Webtoon Factory, Dupuis digitala serieläsningsprogram. Några månader senare, Yojimbot finner sin plats i det officiella urvalet av 49e Angoulêmes internationella seriefestivalsom kommer att hållas från 27 till 30 januari 2022. Möjligheten att upptäcka universum fyllt med action och fantastiska helsidor av Sylvain Repos.

Clubic älskar vetenskap, Clubic älskar framtiden, Clubic älskar science fiction. Med S | F · vi kommer regelbundet att dela med oss ​​av våra rekommendationer inom det imaginära området: litteratur, serier men också filmer…

Vi ger oss själva 5 citat och 5 stycken för att övertyga dig.

Sammanfattning

Yojimbot (2021)

av Sylvain Repos

Vi är i 2241 i Japan. Av någon för oss okänd anledning har människor övergivit jorden. Allt som finns kvar är robotar som kallas “Yojimbots”, som strövar omkring i en halvförstörd nöjespark. Samurajrobotar, städrobotar, säkerhetsrobotar, underhållsrobotar… Alla fortsätter sina liv som människor har programmerat dem.

Det är i detta hav av metall och grönska som vi möter Hiro, en liten pojke som rymt från det mystiska ” terminal “, med sin far. När en tragedi skiljer dem åt möter Hiro Darrieux Jean Baptiste, en samurajrobot. Kommer den här att kunna hjälpa honom att nå det mystiska tornet 4, för att kanske hitta andra människor, som kommer att kunna få honom ur detta helvete?

“Är du en parkrobot eller något?” »

Det är med denna samurajrobot som historien öppnar. Liksom dessa kongener styrs Android huvudsakligen av de protokoll som upprättats av människorna som programmerade den. Han har inte precis en egen vilja, och han kan inte föra dialog.

Om detta val kan verka överraskande och lite riskabelt för att utveckla handlingen, kommer författaren intelligent att dra nytta av det för att skapa hypereffektiva actionscener.

Yojimbot-bild © Repos - Dargaud

Mycket snabbt inträffar ett första slagsmål. Vår robot möter en annan, och stridsprotokollet aktiveras, ett program som troligen ursprungligen var tänkt att roa parkbesökare. De två robotarna kolliderar, vår hjälte bryter sitt svärd och kampen tar slut.

Från början tillkännager Sylvain Repos färgen. Striderna är flytande, fascinerande och framför allt väldigt estetiska. Föreställningen är desto mer för att understryka att actionscenerna i serieserien, det är inte självklart, det kan snabbt bli rörigt, eller otydligt. Det är dock inte alls fallet här: vi har fulla ögon och det är bra, för det kommer att bli många slagsmål.

“Tjänsten är inte tillgänglig. Nytt protokoll. Absolut prioritet. Personligt initiativ tillåtet. Användning av våld tillåts. Hastighetsgränser inaktiverade…”

Tillsammans bildar Hiro och Yojimbot en ganska rörande duo. Tower 4 ligger i andra änden av parken (som av en slump), de måste korsa det tillsammans, vilket ger oss möjligheten att upptäcka all dess skönhet och mångfald, understruken av linjen av Sylvain Repos. Faktum är att om actionscenerna verkar vara författarens söta synd utelämnas inte de stora landskapsteckningarna.

Många helsidor och en ganska original klippning tillåter oss att till fullo uppskatta författarens grafiska stil, som vet hur man leker med platta områden lika mycket som detaljer för att komponera dynamiska brädor, vars dämpade toner hjälper till att fördjupa oss i detta vetenskapsuniversum. fiktiva.

SF Yojimbot Sylvain Repos © © Dargaud

När de utvecklas i parken kommer våra två hjältar att korsa vägar med andra robotar, som kommer att gå med i deras epos. Slutligen är det ett ganska rörande litet team – även om det är begränsat i sina diskussioner (eftersom bara Hiro kan tala) – som vi kommer att följa fram till Tower 4.

“Jag ville bara få ut Hiro från terminalen”

Sylvain Repos släppte in oss Yojimbot med väldigt lite sammanhang. Det här är att läsa spin-offen Yojimbot berättelser, på Webtoon Factory, som låter oss lära oss lite mer om detta universum. Låt oss säga det direkt, och vissa kanske ser det som en negativ punkt: vi vet inte vad som hände med befolkningen, och vi upptäcker slutligen väldigt lite om de olika huvudpersonerna. Faktum, Yojimbot fördjupar oss i den aktuella handlingen, mer än i själva sammanhanget.

Du får reda på det själv, albumet öppnar med en ganska hjärtskärande scen. Sylvain Repos har dock valt att bjuda på en berättelse som är mer spännande än dramatisk. Läsningen är varken tung eller olycklig, men lyckas ändå göra oss medvetna om faran som väntar karaktärerna.

Yojimbot © © Dargaud

“Vi har inte längre tid att leka humanister”

Trodde du att Hiro och hans robotar kunde korsa parken utan problem? Absolut inte ! Från de första sidorna kommer vi att möta andra människor som är mycket mindre älskvärda än vår huvudperson.

Lite är känt om terminalen, där Hiro och hans far kom ifrån, förutom att vissa människor uppenbarligen inte vill att de ska lämna. Och dessa människor är långt ifrån altarpojkar. Under hela deras epos kommer våra karaktärer att förföljas av drönare, kraftfulla och våldsamma robotar som inte ger dem något andrum.

Yojimbot, är alltså ett riktigt koncentrat av action, som man förvånas över att sluka i ett svep. En riktig en bok man sträckläser därför med överdådiga färger och storslagna landskap.

“Vi kommer verkligen att ha en fantastisk tid tillsammans. Tack vare dig kommer jag att ta fram alla mina leksaker.”

Med denna första volym lägger Sylvain Repos grunden till ett mycket spännande universum, där vi vill fortsätta att utvecklas. Lyckligtvis för oss finns det webbserien Yojimbot stories som gör att vi kan förlänga nöjet lite… Innan nästa volym!

Yojimbot-omslag © Repos - Dargaud

Volym 1 av Yojimbot (2021) är utgiven av Dargaud, och spin-off Yojimbot-berättelser finns på Webtoon Factory.

Letar du efter en roman, en film eller en serie?

Hitta alla våra recensioner här S | F ·

Relaterade Artiklar

Back to top button