Yamaha presenterar EMF, en futuristisk elskoter med utbytbart batteri från Gogoro

Yamaha EMF Gogoro © © Yamaha

Här är en allians som kommer direkt från Taiwan som kommer att efterliknas på ön. Faktum är att Yamaha och Gogoro har meddelat att de arbetar hand i hand i designen av EMF-elscootern baserad på ett utbytbart batteri.

En elskoter som å andra sidan inte borde svämma över den europeiska marknaden när som helst snart, även om denna kombination av elskoter och utbytbart batteri i stadsmiljö har stor potential.

EMF, Yamahas nya elskoter med en särskilt modern design

Det aviserade samarbetet mellan Yamaha och Gogoro är inte det första i sitt slag. Från 2019 arbetade de två företagen tillsammans kring en annan modell av elektrisk skoter, EC-05. Den sistnämnda har också ett utbytbart batteri, vilket ger cirka 110 km autonomi mellan två laddningar och en motor med en effekt på 6,4 kW. Ska vi förvänta oss lika mycket av det nya barnet, EMF?

För närvarande är få tekniska detaljer om det kända. När det gäller motoriseringen av EMF, bör den vara nära EC-05, med 7,6 KW effekt, enligt data som överförts av Yamaha. Dessutom måste EMF ha ett CBS-bromssystem (Kombinerat bromssystem), mycket vanligt på skotrar, alla med perfekta hydrauliska skivbromsar för att få det att stanna effektivt.


Det som är särskilt innovativt när det gäller EMF är dess futuristiska utseende. I en klänning så svart som natten, med speciella kubiska former, ger de olika elementen i denna skoter intrycket att den kommer direkt ur en futuristisk film. En modern dimension som bryter de traditionella linjerna för Yamaha-skotrar som mycket väl skulle kunna förföra.

Ett mycket effektivt utbytbart batterisystem gjord i gogoro

En annan mycket praktisk fördel, särskilt i Taiwan där EMF snart kommer att lanseras, är möjligheten att byta batteri tack vare ett innovativt system utvecklat av Gogoro. Faktum är att det taiwanesiska företaget hade idén att erbjuda stationer för att rymma de tomma batterierna från sitt varumärke och för att få ett fullt batteri i utbyte.

En åtgärd så enkel att enl Electrek, 98% av elektriska skotrar på vägen i Taiwan är utrustade med Gogoro utbytbara batterier. Och detta system är särskilt väletablerat på ön. I slutet av 2021 fanns det nästan lika många “GoStations” (2 215) som bensinstationer (2 487). Yamaha drar alltså nytta av ett system som redan finns på plats, flitigt använt och beprövat.

Källa: Yamaha

Relaterade Artiklar

Back to top button