XMind-recension (2022): den mest zen-mappningsprogramvaran

xmind-logotyp

Precis som alla bra mindmapping-program är XMind ett kraftfullt plattformsoberoende verktyg för att fånga och dela dina idéer, men också för att strukturera dina personliga och professionella projekt. Den skapades 2006 och har sedan dess utvecklats mycket och har idag flera tiotals miljoner användare. Ett säkert kort i den lilla världen av mindmapping-verktyg.

En bra mindmapping-app bör finnas tillgänglig där du behöver den, när du behöver den. XMind-appen fungerar på alla Windows-, macOS-, Linux-, iOS- och Android-enheter. Dessa versioner är gratis att ladda ner från sina respektive appbutiker. Det finns också en mycket bekväm webbversion som låter dig läsa, skapa, redigera och spara dina tankekartor direkt på Google Drive, Dropbox eller OneDrive.

Sammanfattning

När enkelhet rimmar på effektivitet

Att erbjuda ett stort antal funktioner i ett minimalistiskt gränssnitt är en stor utmaning som designers av XMind har tagit upp med glans. Till skillnad från vissa konkurrenter visar Idéer på tankekartan inte (visuellt) några alternativ. För att se alla tillgängliga alternativ måste du titta i verktygsfältet precis ovanför. Den har bara 11 väl fördelade knappar med en legend, för att inte lämna några tvivel om deras funktion. När de klickas utför några av dessa knappar omedelbart den begärda åtgärden medan andra visar fler alternativ.

ergonomi xmind

Om du vill gå ännu snabbare, ger XMind också en hög plats åt genvägar. Du kan enkelt komma åt listan över dessa kortkommandon genom att aktivera “Zen”-läget. När den senare startas är antalet knappar begränsat till 6, i det övre vänstra hörnet av skärmen. Tangentbordsgenvägarna är 12 till antalet och kan vara helt anpassningsbara.

Men den kanske bästa idén från XMind-teamen kommer från knappen “Översikt” som ligger precis bredvid knappen “Mind Map”. Dess funktion är enkel, men djävulskt effektiv: visa idéerna i din tankekarta i form av en punktlista. Du kan också använda det tvärtom genom att skapa en punktlista som automatiskt förvandlas till en tankekarta när du klickar på knappen med samma namn.

xmind-gränssnitt

Ett mycket “Zen” grafiskt gränssnitt

Som vi nämnde ovan är XMinds gränssnitt utformat för att lämna så mycket utrymme som möjligt för den mentala kartan du ska skapa, med ett minimum av visuella distraktioner. Knapparnas, bubblornas och grenarnas rundade former bidrar till denna känsla av flyt. Valet av sans serif typografi gör också det hela väldigt läsvärt och trevligt att titta på. Fliken “Visa” i menyn låter dig rena gränssnittet lite mer genom att ta bort texten från knapparna om du vill.

Flikarna “Ikon” och “Format” är de som låter dig styla tankekartorna. “Ikon”-rutan grupperar markörer och klistermärken. Den första inkluderar markörer som är runda former (smileys, flaggor, stjärnor, etc.) som gör att du kan berika texten med en idé. Den andra delen innehåller större och mer detaljerade illustrationer.

Vi avslutar den här gränssnittsdelen med de olika tankekartsteman (modeller) som finns på fliken “Format”. I skrivande stund har programvaran XMind på Windows fortfarande 43 temamodeller, med bubblor, linjer och olika färger. Du kan också skapa din egen temamall och spara den.

Funktioner

Här är några av funktionerna som fångade våra ögon mest när vi använde XMind mindmapping-programvara.

Handledning för att komma igång

xmind handledning

Tillgänglig när applikationen startas, den här handledningen kan också nås senare med hjälp av fliken “Hjälp” i menyn. I tre steg guidar programvaran dig till att använda kortkommandon för att lägga till eller ta bort ett underämne och hur du skriver inuti. Enkelt och effektivt, det här steget låter dig skapa din första tankekarta genom att bli bekant med kortkommandon.

Presentationsläge

presentationsläge xmind

Detta läge låter dig omvandla vilken som helst av dina tankekartor till en presentation i form av bilder med ett klick. Upplägget är särskilt lyckat och de automatiska övergångarna är, förutom att vara eleganta, en betydande tidsbesparing i den mån man inte behöver ta hand om dem uppströms.

Träddiagrammet

xmind-tabell

Denna struktur visar automatiskt underämnena i din tankekarta horisontellt i ett tabellformat. Ett mycket praktiskt alternativ för att skapa dokument där informationen är organiserad på ett logiskt sätt, till exempel ett CV eller en dagbok för att planera din vecka.

Importera och skriv ut

xmind tryck

Om du har skapat tankekartor från andra tankekartverktyg som MindNode eller MindManager, är det möjligt att helt enkelt importera dem till XMind. Även utskriftsmöjligheterna är genomtänkta, med möjlighet att anpassa tankekartan till utskriftsformatet, men också att ta bort bakgrundsfärgen. Användbart om du har en färgad bakgrund och du inte vill tömma dina bläckpatroner medan du skriver ut din tankekarta.

Hur mycket kostar XMind?

XMind arbetar med en prenumerationsformel, som det är möjligt att prenumerera på i 6 månader eller 1 år. Du kan också välja att endast prenumerera på mobilversionen, under samma längd. Detta ger för en användare:

 • XMind Mobile i 6 månader: €16,99
 • XMind Mobile i 12 månader: 25,99 €
 • XMind Mobile + Desktop + Web i 6 månader: 33,99 €
 • XMind Mobile + Desktop + Web i 12 månader: 50,99 €

Gratisversion vs. betald: funktioner

Den betalda mobilversionen (iOS/Android) erbjuder följande funktioner:

 • Lägg till lokala bilder.
 • Ta bort vattenstämpeln.
 • Lägg till bilagor.
 • Ange ett lösenord.
 • Infoga en ämneslänk.
 • Infoga en ljudanteckning.

Betalversionen för dator (Mac/PC) inkluderar alla mobilfunktioner som nämns ovan, plus:

 • Justera flytande ämnen.
 • Infoga en ämneslänk.
 • Visa endast gren.
 • Exportera till Word & Excel.
 • Exportera till OPML & Textbundle.

Ska du välja XMind? Clubics åsikt

XMind tilltalade oss särskilt. Om den inte nödvändigtvis erbjuder fler funktioner än sina konkurrenter, så är det framför allt dess särskilt genomtänkta gränssnitt som gör verktyget väldigt trevligt att använda. Men bakom denna uppenbara enkelhet döljer sig en mest komplett mjukvara för mental kartläggning.

En annan styrka med XMind är dess kompatibilitet med alla media som finns på marknaden. Oavsett om du använder Windows, Linux, macOS, ChromeOS, Android eller iOS kan du använda XMind via de dedikerade applikationerna eller från den lika kompletta webbversionen. Synkroniseringen av dina kort är naturligtvis säkerställd mellan de olika medierna.

Den enda kritik som kan göras mot programvaran kommer från dess prenumerationssystem för en period på minst 6 månader. Detta kommer inte att vara ett problem för dem som använder verktyget mycket regelbundet, men det kan avskräcka dem som bara har tillfällig användning av denna typ av verktyg. För övrigt är XMind helt enkelt en av de bästa tankekartprogramvaran på marknaden.

XMind: Mind Mapping9

XMind rekommenderas särskilt om du letar efter en mycket komplett och lättanvänd programvara för mindmapping, med ett rent grafiskt gränssnitt. Synd att betalversionen kräver minst 6 månaders prenumeration.

Mest

 • Kompatibel med Windows, macOS, Linux, iOS, Android och webben
 • Mycket omfattande funktioner
 • Många kortdesigner tillgängliga

De mindre

 • Allt är inte översatt till franska
 • Prenumeration endast för 6 eller 12 månader

Kompatibilitet10

Ergonomi9

Gränssnitt9

Funktioner9

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button