Xlight FTP-server: Konfigurerar denna FTP- och SFTP-server för Windows

Några av huvudfunktionerna hos Xlight FTP Server är inkorporeringen av stöd för IPv6-nätverk, autentisering via Active Directory, LDAP eller databasanvändare, och dessutom är den kompatibel med tredjepartsapplikationer för meddelanden eller statistik. Om du vill sätta upp din egen FTP- eller SFTP-server är det här programmet riktigt intressant.

Installera Xlight FTP-servern

För att installera den här servern måste vi ladda ner det här programmet från officiella webbplats för Xlight FTP-server en viktig detalj är att vi måste ladda ner rätt installationsprogram för vårt operativsystem, och när det har laddats ner, kör det och följ stegen som anges. Första gången vi kör det, om vi använder Windows 10, kommer vi att få en varning om att det behöver höjas behörigheter, vi accepterar varningen och kör programmet igen genom ikonen som skapats på skrivbordet.

Driftsättning och konfiguration av Xlight FTP-servern

Första gången vi öppnar Xlight FTP Server hittar vi ett enkelt gränssnitt, med väldigt få alternativ i sikte.

Vi kommer att gå igenom de olika alternativen vi har med början på toppmenyn från vänster till höger.

Den första ikonen som har en bildskärm och ett grönt kors som bild, hjälper oss att skapa en ny virtuell server. Om vi ​​trycker på den kommer ett nytt fönster upp där vi först måste välja om vi vill ha en dynamisk IPv4 eller IPv6 IP, eller välja IP på datorn där servern är installerad. Sedan måste vi välja den port vi vill använda och protokollet som gör att vi kan välja mellan SSH2 och FTP. Slutligen har vi ett avsnitt som heter “Note” där vi kan lägga några kommentarer om det. Klicka på ok för att skapa den.

När den virtuella servern har skapats är de andra menyalternativen aktiverade.

Den andra ikonen, som har en bildskärm och ett rött kors som bild, låter oss eliminera den virtuella servern som vi har valt från listan nedan.

Den tredje ikonen som har en bildskärm och en anteckning med en penna som bild låter oss komma åt konfigurationsalternativen för den virtuella servern som vi har valt. Inuti hittar vi följande alternativ:

  • Allmän : I det här avsnittet kan vi återigen ändra IP-adresserna och porten som används av servern, förutom att vi kan aktivera SSL-protokollet, extern autentisering och begränsa bandbredden, anslutningarna och användningstiden för den virtuella servern.
  • Avancerad : I det här avsnittet kan vi konfigurera alternativ som meddelanden som servern visar för användare, aktivera kodnings- och komprimeringsalternativ, samt aktivera olika alternativ för loggar och meddelanden.
  • allmän väg : I det här avsnittet kan vi se, hantera och lägga till virtuella kataloger för offentlig åtkomst för serveranvändare och hantera deras behörigheter och kvoter.
  • Fil och katalog : I det här avsnittet kan vi aktivera olika alternativ för filöverföring och konfigurera mycket strikt åtkomstkontroll till filer och mappar genom att använda IP:er, grupper eller användare.
  • säkerhet : I det här avsnittet kan vi aktivera olika säkerhetsalternativ såsom SSL, och olika hanteringar av användarens IP, vilket tillåter eller blockerar deras åtkomst.

Den fjärde ikonen som har en grön docka som bild, låter oss komma åt menyn som heter “Användarlista”, där vi kan skapa de användare som kommer att ha tillgång till vår server.

Den femte ikonen som har två dockor som en bild, låter oss komma åt menyn som heter “Lista över grupper”, där vi kan skapa användargrupper som kommer att användas för att konfigurera olika alternativ för alla medlemmar som tillhör den skapade gruppen och konfigurerade .

Den sjätte ikonen, som har ett förstoringsglas som bild, låter oss komma åt menyn som heter “Anslutningsdetaljer”, där vi kan se de anslutna klienterna, deras statistik, pågående nedladdningar och nedladdningar och dessutom kan vi se IP blockerar automatiskt eller skickar ett meddelande till alla anslutna klienter.

Och det skulle vara alla huvudikonerna, men vi har fortfarande tre viktiga ikoner på höger sida.

Den första ikonen på höger sida i form av en boll av den blå världen, hjälper oss att komma in i menyn » Globala alternativ där vi hittar följande tre alternativ:

  • Allmän : I det här avsnittet kan vi konfigurera FTP-tjänsten, säkerhetskopiering av konfigurationer, en global åtkomstlista efter IP, bandbredd och brandvägg.
  • Avancerad : I det här avsnittet kan vi hantera SSL-certifikatet, ODBC-databasen och aktivera fjärradministrationen av servern.
  • Logga : I det här avsnittet kan vi aktivera och konfigurera olika serverloggalternativ.

Den andra ikonen på höger sida med formen av ett frågetecken används för att ange Xlight FTP-hjälp. Den tredje ikonen på höger sida i form av ett hus hjälper oss att se versionen vi använder som server.

Slutligen måste vi se de två olika huvudskärmarna i Xlight. I den första visas alla virtuella servrar och i vilket tillstånd de är som vi har skapat. Läggs till i den nedre delen av vissa knappar för att kunna stoppa, starta, pausa alla servrar eller utvalda servrar. Dessutom har vi på höger sida andra ikoner som hjälper oss att se vilka administratörer som är inloggade, loggen och serverns IP-adress.

Den andra skärmen visar oss en graf i grön färg om uppladdnings- och nedladdningshastigheten för de aktuella serveranslutningarna.

Som du har sett är det en FTP- och SFTP-server som är väldigt enkel att använda och konfigurera tack vare sina enkla menyer. Kanske saknar vi fler konfigurationsalternativ som är lite mer avancerade, men de räcker för en stor del av användarna.

Relaterade Artiklar

Back to top button