Xiaomi Smart Glasses: fantasin om smarta glasögon går i uppfyllelse… eller nästan

Xiaomi Smart Glasses anslutna glasögon © Xiaomi

Xiaomi presenterade idag sina Xiaomi Smart Glasses, smarta uppkopplade glasögon lika tunna som receptbelagda glasögon, redo att fördjupa oss i full science fiction. Mer än en fjärrkontroll från din smart telefonkommer det att vara ett riktigt autonomt anslutet objekt med flera användningsområden.

Men om den tekniska skickligheten är verklig har inget releasedatum tillkännagivits för dessa smarta glasögon.

Läs också:
De uppkopplade glasögonen som härrör från samarbetet mellan Ray Ban och Facebook läcker innan deras officiella tillkännagivande

Ett föremål fullt av löften

Uppkopplade glasögon som erbjuder en direkt visning framför näthinnan är en gammal teknologisk fantasi. Under de senaste åren har framsteg i miniatyriseringen av komponenter gjort det möjligt för många företag att prova sig fram, med mer än mild framgång. Från Google Glasses till Microsoft Hololens, alla projekt led av stora brister, i synnerhet ett skrymmande eller sprudlande format som inte var kompatibelt med daglig användning, vilket förvisade augmented reality-glasögon till enbart rekreations- och professionell användning.


Nu tänker Xiaomi ändra spelet med Xiaomi Smart Glasses som lätt kan förväxlas med vanliga glasögon.

För att få en sådan kompakthet har den kinesiska koncernen förnyat sig. Istället för ett komplext system av speglar eller flera linser har Xiaomi valt en enda 0,13″ mikro-LED-skärm med en ljusstyrka på 2 miljoner nits, utrustad med 4 μm pixlar. Den är integrerad i glasögonens ram och drivs av en fyrkärnig ARM-processor storleken på ett riskorn som kan köra en lite version av Android. Den här lilla bilden strömmas sedan in i glasögonglaset, inte tjockare än ett traditionellt optiskt glas, genom ett system som kallas mikroLED optisk vågledarteknik.

Läs också:
För Apple kommer förstärkt verklighet att användas för att berika diskussioner

Specifika tekniska eftergifter och användningar

Exploateringen av en “optisk vågledare” är ingen nyhet i sig. Vissa displaysystem för militärpiloter använder redan denna teknik. Men Xiaomi föreslår här att miniatyrisera det till det yttersta, i ett föremål som kan bäras dagligen.

Naturligtvis kommer detta inte att vara utan kompromisser. Å ena sidan kommer displayen att vara rent monokrom, i gröna nyanser, och sändas framför ett enda öga, som på de flesta militära system av denna typ. Sedan kommer det att vara nödvändigt att se objektets autonomi, som Xiaomi inte kommunicerar med, och som kommer att bero på storleken på batterierna som kan integreras i ramen och glasögonens grenar.

Xiaomi smarta glasögon © Xiaomi

Trots dessa få eftergifter presenterar Smart Glasses sig som ett ganska minimalistiskt och mycket “användningsorienterat” uppkopplat objekt. Dessa autonoma glasögon kan styras med röst, för att diktera ett meddelande eller ringa ett samtal. Inkommande samtal och meddelanden kommer givetvis att visas på glaset, liksom GPS-navigeringsalternativen till exempel. Det kommer också att vara möjligt att ta bilder tack vare en liten APN integrerad på vänster sida av glasögonen, varav en lysdiod indikerar dess användning. Den här kameran skulle också kunna göra det möjligt att automatiskt översätta de texter som vi tittar på, till exempel.

För närvarande har inget releasedatum tillkännagivits, och det är till och med möjligt att objektet som presenteras inte är det som Xiaomi kommer att sälja. Efter den tekniska demonstrationen kommer det verkligen att vara nödvändigt att utveckla användningarna, både oberoende och utöver en smartphone, för att undvika samma kommersiella fiasko för Smart Glasses som andra anslutna glasögon före dem.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button