WWDC 2021: förlustfri kvalitet och Dolby Atmos, ljud i centrum för Apple Musics ekosystem

Apple Music Lossless Spatial Audio

Tills dess begränsad till visst Apple TV-innehåll, 3D-ljud gjord i Apple, döpt till “Spatial Audio”, finns nu på alla nivåer i varumärkets ekosystem.

Hur revolutionerar man ljudet? Apple Music-uppdateringen bör i alla fall delta i den. Samtidigt avslöjades några mer diskreta ljudinnovationer vid gårdagens konferens.

Läs också:
Apple Music: förlustfritt ljud för hela katalogen från juni, utan extra kostnad

Dolby Atmos/Audio Spatial och förlustfri i kärnan, fortfarande lite suddigt

För musikälskare var höjdpunktsmeddelandet från WWDC utan tvekan Apple Music-uppdateringen. Efter tillkännagivandet av Apples Hi-Fi-erbjudande låter den här applikationsuppdateringen dig njuta av både förlustfritt ljudinnehåll, även i högupplösning, såväl som ett Dolby Atmos-erbjudande. , allt för 9,99 euro per månad.

För hög upplösning, som tillkännagavs för några veckor sedan, kan iOS/iPadOS-enheter stödja
ALAC-filer upp till 24 bitar/48 kHz. Utöver (upp till 24 bitar/192 kHz) kommer det att vara nödvändigt att gå igenom en extern DAC, antingen i Lightning (iPhone) eller USB-C (iPad Pro).

Apple Music Lossless Spatial Audio

Det som dock sannolikt kommer att markera desto mer sprit är integrationen av mixar i Dolby Atmos, det vill säga i 3D-ljud (konceptet med flerkanals- och ljudobjekt i 3D). Dessa mixar gör det möjligt att utnyttja Spatial Audio-funktionen, som gör att detta 3D-ljud kan återges i en stereo (eller till och med mono) enhet. Spatial audio är alltså tillgängligt för Apple/Beats-enheter med W1-chips (tidiga AirPods och vissa enheter
Beats) och H1 (senaste modellerna), samt på HomePod och HomePod mini, detta för mottagare.

Läget är även kompatibelt med iPhone-, iPad- eller Mac-högtalare i Silicon-version (M1-chip). Naturligtvis gäller dessa kompatibiliteter Spatial Audio i allmänhet, och inte bara i Apple Music.

Vi har redan kunnat testa denna sista funktion (under Apple Music) på iPad Pro 2019-högtalare, och renderingen, utan att ge en
riktig 3D-känsla, är relativt övertygande för en mycket liten stereoprodukt. Med Airpods Pro (mycket bättre anpassad) är de få spår som lagts fram mycket mer övertygande än vad som för närvarande finns på konkurrerande system som Sony 360 Reality Audio (via Tidal eller Deezer 360), även om vi väntar på att testa djupare.

Å andra sidan är de kompatibla spåren på Apple Music fortfarande ganska få, vilket är logiskt. För att vara ens lite övertygande måste en Dolby Atmos-mix vara särskilt försiktig, om möjligt utformad på detta sätt från basen, och inte från en gammal mästare.

Apple Music Lossless Spatial Audio

Efter uppdateringen av operativsystemet och Apple Music-applikationen, är Spatial Audio-kompatibla spår särskilt framhävda på hemskärmen, genom speciella spellistor och vissa handledningar. I klassisk navigering är dessa spår märkta “Dolby Atmos”, med en liten logotyp.

Observera att Dolby Atmos inte alltid triggar (ett faktum på grund av bandbredd?), men det är möjligt att tvinga fram detta alternativ i inställningarna.

Apple Lossless och Dolby Atmos

När den väl har aktiverats är saker och ting lite mindre tydliga, åtminstone för tillfället, med spåren förlust mindre. För att starta är det nödvändigt att justera kvalitetsparametrarna i OS (musikfliken) och inte i själva applikationen. Tre val är möjliga: “Hög kvalitet” (AAC 256 kbs), “Förlustfri” (ALAC upp till 24 bitar/48 kHz) eller “Förlustfri hög kvalitet” (ALAC upp till 24 bitar/192 kHz).

Apple Music Lossless Spatial Audio

Tyvärr för purister, endast “Förlustfri” visas. Det är nödvändigt att kontrollera låten (genom att klicka på den här logotypen) den maximala tillgängliga kvaliteten, eller att hänvisa till “Mastered for Apple”-logotypen som indikerar en 24-bitars mix.

Vi kan också märka att många spår ännu inte har etiketten “Lossless” och därför fortfarande är i AAC, förmodligen innan distributionen av förlustfritt ljud på hela erbjudandet. För neofyter är det inte nödvändigtvis lätt att navigera, speciellt eftersom det inte finns något sorteringssystem för att välja till exempel bara Hi-Res-spår.

För enheter som inte kommer från Apple står saker fortfarande stilla. Således är “Lossless” innehållet uppenbarligen inte distribuerat på Android eller
webbläsare, eller i alla fall inte främjas av en etikett eller en
ljudkvalitetsinställning. Slutligen är Dolby Atmos inte heller tillgängligt på Android och andra spelare.

Apple Music Lossless Spatial Audio

En annan sak är fortfarande lite olöst: användningen av Dolby Atmos-mixar utanför Spatial Audio. Varför inte föreställa sig en
utnyttjande av dessa flerkanalsmixar för en uppsättning högtalare, via nätverksspelare? Svaret är förmodligen att mixen verkligen är i Atmos i basen, men återförd till stereo (Spatial Audio) på Apple Music. Men saker och ting kan förändras.

Om det verkar lite som en gasanläggning och det allmänna erbjudandet ännu inte är särskilt klart, förblir denna Apple Music-uppdatering ett intressant framsteg för ljudkvalitet.

Läs också:
WWDC 2021: FaceTime snart tillgängligt via webben… och därför på Windows och Android

Tillval till varje pris

Apple Music-uppdateringen är inte den enda nyheten som tillkännagavs igår, eftersom WWDC 2021 främst var där för att lyfta fram
ny ergonomi för iOS 15, lite lös.

Till att börja med kommer Spatial Audio äntligen att finnas tillgängligt på macOS (Monterey) och Apple TV (tvOS 15). Med den sistnämnda blir det nu möjligt att njuta av en film med 3D-ljud på AirPods Max eller någon annan Apple-enhet. tvOS 15 kommer också att stödja HomePod mini i “HomeCinema”-läge och ställa in den (mono eller stereo) som standardljudutgång, med stöd för Spatial Audio.

När det gäller tillgänglighet har Apple avslöjat ett “Conversation Boost”-läge för sina AirPods Pro-hörlurar. Detta gör att hörlurarna, i “Ambient”-läge, kan förstärka rösten från en samtalspartner genom att fokusera på röstfrekvenserna. Ett sätt att förstärka ljud för hörselskadade, men på ett smart sätt. Det här alternativet förenar verktygen relaterade till hörsel i allmänhet (integrerat i programvaran på ett ganska diskret sätt).

En annan intelligent funktion: implementeringen, återigen för konversationer, av en extern brusreduceringsalgoritm, vilket gör det möjligt att isolera rösten. Detta liknar det som finns på NVIDIA RTX. Allt är grupperat i en dedikerad flik i “Transparency”-läget, med andra alternativ som justering av höger-vänster balans, den allmänna tonen i återgivningen, eller till och med en bakgrundsljudgenerator (för avkoppling eller koncentration).

Apple Music Lossless och Spatial Audio

Äntligen har Apple tillkännagett implementeringen av Spatial Audio på FaceTime, en del av vilken vi väntar på att få veta de effektiva möjligheterna.

Som ofta är fallet med WWDC:er, kommer det att ta lite tid att smälta den omfattande informationen, särskilt de små alternativen som kanske eller kanske inte är kompatibla med den eller den versionen av iPhone eller iPad. Spatial Audio på FaceTime, till exempel, kräver minst ett A12-chip (minst iPhone XS / iPhone XR-generation).

Faktum är att Apple helt klart avancerar sina bollar på ljudsidan, i nästan alla riktningar, även om dessa framsteg är mycket komplicerade att följa.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button