World Password Day: en liten påminnelse om god praxis är viktig

Lösenord © Shutterstock

Den här torsdagen den 6 maj firas International Password Day, en säkerhetsfunktion som fungerar som en idealisk inkörsport för cyberbrottslingar till offer.

De senaste åren har lösenordet redan upptagit mycket av nyheterna inom IT-säkerhetsavdelningen. Det måste sägas att “123456”, “000000” eller “azerty” fortfarande finns i överflöd eftersom de fortfarande, 2020, var bland de mest använda lösenorden i världen. Och eftersom vanorna dör hårda, har hackare roligt och använder alltid denna öppna intrång, som ger dem många åtkomster och möjligheter, underbart. Så den här torsdagen den 6 maj är World Password Day 2021 lägligt. Så här firar du det utan rädsla.

Läs också:
Belgien drabbats av en storskalig cyberattack

Fransmännen, massivt drabbade av piratkopiering

De sista siffrorna är tydliga. År 2020 var mer än 18 miljoner fransmän offer för cyberbrottslighet med en genomsnittlig förlust på 995 euro per person. Kolossala data som delvis kan förklaras av omvälvningen i användningen och explosionen av distansarbete, vilket tenderar att sänka intensiteten i övervakningen.

Till minskningen av vaksamhet, låt oss lägga till för svag lösenordssäkerhet. 17 % av fransmännen använder två eller tre olika lösenord för att skydda alla sina användarkonton, och 12 % säger att de till och med använder samma lösenord överallt oavsett dess tillförlitlighet “, berättar ledaren för konversations-AI Nuance i en nyligen genomförd studie. Vi bör också vara medvetna om att 30 % (3 av 10!) erkänner att de glömt vårt lösenord eller PIN-kod minst en gång i månaden. Vilka huvuden i luften vi är!

Så för att kompensera för bristande kreativitet, en för liten misstro eller för mycket självförtroende stämplat “det händer bara andra”, finns olika enkla lösningar. De är nästan alltid gratis och kräver inga speciella datorkunskaper.

Läs också:
I spåren av Spectre, en ny sårbarhet som påverkar… alla datorer i världen (eller nästan)

Bästa metoder för lösenord

> Använd unika och komplexa lösenord:

Detta är den första reflexen att ha. Välj ett annat lösenord för varje applikation eller tjänst som används. Och dina lösenord bör vara långa. De måste också innehålla olika typer av bokstäver och tecken: versaler, gemener, siffror och specialtecken om möjligt.

Naturligtvis kan du göra det manuellt. Men det finns också många lösenordshanterare där ute, som tar hand om allt åt dig, genom att hålla muspekaren över säkerhetsfliken. Vissa är gratis, som Googles, andra är betalda och ger många olika funktioner, som Dashlane eller 1Password.

> Gör dig aldrig utan multifaktorautentisering:

Även här är det en oumbärlig reflex. Tvåfaktorsautentisering (till exempel SMS och lösenord, eller engångstoken) kan allvarligt öka säkerheten för dess olika onlinekonton och tjänster, som McAfee påminner oss om.

> Skydda dina enheter:

Man måste också tänka på stödet. När du köper en webbkamera, en router, ett anslutet objekt, se till att alltid ändra lösenordet och enhetens ursprungliga användarnamn. Fabriks-ID är uppenbarligen ofta kända för cyberbrottslingar. ” Det är också ibland nödvändigt att inaktivera oanvända funktioner, som till exempel fjärråtkomst, som kan användas av cyberbrottslingar tillägger McAfee.

Den sista stora rekommendationen som vi kan ge dig är att systematiskt genomföra de senaste programuppdateringarna. Det finns alltid en latensperiod mellan upptäckten av en sårbarhet och dess patch, men dess firmware ständigt uppdaterad begränsar visningsytan avsevärt. Om du kan aktivera automatiska uppdateringar är det ännu bättre.

Relaterade Artiklar

Back to top button