WordPress webbplatsbyggare recension (2022): mer designad för att designa en blogg än att skapa din webbplats

Wordpress.com

Det är egentligen inte längre nödvändigt att presentera WordPress: sedan 2004 och dess version 1.0 har open source CMS etablerat sig på webben. Idag används WordPress av 41,4 % av webbplatserna världen över. Men om vi alla känner till “WordPress.org the CMS”, dess kusin “WordPress.com, webbplatsbyggaren” utformad för att skapa din webbplats ligger mer i skymundan.

WordPress.com är en WordPress-baserad webbplatsbyggare som drivs av Automattic, inte WordPress Foundation. Snabbare att använda än “.org”-versionen (du behöver inte installera något lokalt för att komma igång, till exempel), den är också dyrare och begränsad. Är det ändå ett korrekt verktyg för dem som föredrar att investera pengar än tid på sin webbplats?

Sammanfattning

WordPress webbplatsbyggare: de första stegen

WordPress går direkt till saken efter registreringen genom att erbjuda att välja ett domännamn, gratis med en “wordpress.com”-domän eller betala efter det första året, och sedan omedelbart kasta oss in i instrumentpanelen. Vi välkomnar långt ifrån de flesta verktygen för att skapa en modern sajt, med deras frågeformulär utformat för att föreslå teman som motsvarar användarens behov.

WordPress.com instrumentpanel © Wordpress.com

Efter detta snabba välkomnande omdirigeras vi till instrumentpanelen som sätter stämningen: praktisk och läsbar men, som allt annat, gammaldags. Den erbjuder ett litet steg för steg som indikerar de väsentliga stegen innan du lägger din webbplats online samt några snabblänkar för att komma åt anpassningselementen utan att gå vilse i menyer. En hjälptjänst är också integrerad med de mest ställda frågorna och ett sökfält. Tyvärr är det ganska ojämnt vad gäller översättning beroende på hjälpsidorna, varav vissa inte är översatta till franska även om de förklarar grundläggande funktioner.

WordPress webbplatsbyggare: anpassning

Teman och plugins

Om WordPress är känt för något så är det för dess teman. En rundtur i menyn “Utseende” låter dig komma åt den och hantera de förslag som erbjuds. Teman är indelade i två kategorier: de som rekommenderas av WordPress.com, som ska vara lättare att ändra, och avancerade teman, presenterade som ” mer kraftfull och flexibel ” men också ” svårare att konfigurera och anpassa “. Om det är trevligt att ha tillgång till gratis teman kan vi inte säga att dessa lyser av sin design. Några är trevliga, särskilt för utställningssajter eller temabloggar, men de flesta är lite daterade och förtjänar att ändras på djupet för att komma fram till något som håller i sig 2020.

Betala teman kan användas genom ett abonnemang eller genom att köpa dem individuellt. Valet är begränsat och eftersom WordPress.com och WordPress.org teman inte är integrerade på samma sätt är det inte möjligt att välja ett lämpligt tema för CMS på webbplatsbyggaren. Om webbplatsen är stolt över att erbjuda e-handelsalternativ, gynnar teman fortfarande bloggare, som öppet är plattformens kärnmål.

WordPress.com-teman © Wordpress.com

Om WordPress är känt för sin katalog med plugin-program, begränsar dess onda tvilling WordPress.com åtkomsten till dessa tillägg genom att kräva en “Business”-prenumeration på $25/månad för att installera dem. Även de som är gratis på WordPress! Lite dyrt att lägga till Yoast SEO till din blogg… En blick visar att de mest populära av dem finns, men precis som för teman är valet fortfarande begränsat.

Redaktören

När temat har valts måste du ändra det. WordPress.com erbjuder två möjligheter: anpassningsverktyget och editorn, som används för att skriva artiklar och ändra sidor. För dem som har haft möjlighet att röra CMS nyligen, kommer du inte att gå vilse: dessa två verktyg är exakt samma som WordPress.org. Anpassningsverktyget låter dig snabbt ändra de grundläggande och SEO-elementen på en webbplats: dess titel, dess logotyp, dess beskrivning, dess färger, dess meny, dess teckensnitt, sidan som kommer att visas som en hemsida, sidfoten och, om du betalade för en premiumversion, tillägg av ytterligare CSS, som kan användas senare på elementen på dina sidor och artiklar.

Men den verkliga anpassningen sker på redaktörsnivå. Plattformen är uppdaterad med sin senaste version, kallad Gutenberg, som har bytt ut den klassiska editorn mot ett system med elementblock. Eventuella ytterligare ändringar kommer att göras här. Konstigt med redaktören: alla alternativ verkar inte översatta, vi växlar mellan franska och engelska på samma sida, vilket visar på en viss brist på omsorg och konsekvens. I redigeringsmenyn tar fliken “Sida” hand om allt planering, mall, URL och utvald bild medan fliken “Blockera” innehåller alternativ som är specifika för blocket som valts i redigeraren.

WordPress.com Blocks © Wordpress.com

För att lägga till ett block öppnar en “+”-knapp en meny som visar alla tillgängliga blockstilar. Och du kan hitta allt där: block som är specifika för vissa plattformar, layoutstilar utan eller till och med block för att lägga till ett specifikt element som en bild, en video och anpassad HTML. På den här sidan är plattformen komplett och låter dig skapa nästan vilken sida som helst snabbt. Den erbjuder också “mönster”, färdiga att använda och modifierbara layouter. Men trots alla dessa alternativ är anpassningsmöjligheterna för varje element inte fantastiska och förblir i det klassiska med storlekar, färger och justeringar.

WordPress webbplatsbyggare: erbjudanden

Privatpersoner, frilansare och småföretag

Det huvudsakliga (om inte det enda) målet för WordPress.com är bloggare. Webbplatsbyggaren låter dig därför dra nytta av WordPress bloggverktyg, ett av de bästa på marknaden, samtidigt som du slipper installera WordPress lokalt och sköta hostingen själv. Det är också möjligt för ett litet företag att skapa en showcase-sajt, men detta är egentligen inte kärnanvändningen av plattformen och andra tjänster kommer att vara mer lämpliga.

Det kostnadsfria erbjudandet kommer att räcka för att lansera en personlig blogg, men det innehåller annonser och det kräver antagande av ett domännamn i “wordpress.com”. Om du vill investera för att ha särskilda fördelar, erbjuder WordPress två betalerbjudanden:

 • $4/månad för den “personliga” versionen, som låter dig ha ett personligt domännamn, ta bort annonser, få tillgång till personlig kundservice, 6 GB lagringsutrymme och möjlighet att ta emot betalningar.
 • $8/månad för “premium”-versionen, som lägger till CSS-redigering, tillgång till premiumteman, prenumerantinnehåll, PayPal, Google Analytics och möjligheten att lägga till delning av sociala medier.

Affärer och e-handel

WordPress.com skryter med att ha alla funktioner för e-handel, men vi kan inte rekommendera användningen av denna plattform för sådan användning. Vi föredrar att vända oss till andra verktyg för att skapa en webbplats, eller till det eviga nr 1, WordPress.org, med dess oändlighet av teman, plug-ins och dess möjlighet att modifiera koden för alla filer. Om du trots allt vill prova äventyret, erbjuder WordPress.com två erbjudanden:

 • 25 $/månad för “affärs”-planen, som erbjuder 200 GB lagringsutrymme, installation av anpassade plugins och teman, möjligheten att ta bort allt omnämnande av WordPress.com, optimeringsverktyg för sökmotorer och 24/7 support.
 • 45 USD/månad för “eCommerce”-erbjudandet, som ger tillgång till personlig hjälp från “WordPress.com-specialister”, betalningar från mer än 60 länder och allt du behöver för att göra e-handel vad gäller marknadsföringsverktyg, operatörer, etc.

WordPress webbplatsbyggare: extrafunktionerna som gör skillnaden

Den största fördelen med WordPress.com gentemot andra tjänster för webbplatsbyggande är naturligtvis att vara baserad på WordPress, som ger tillgång till editorn och plugins (för de som är villiga att lägga vantarna på fickan) utan att behöva oroa sig för boende. Utöver det, och förutsatt att du kan engelska, finns flera förklarande artiklar och tutorials tillgängliga på plattformens sajt och om problemen uppstår på redaktörsnivå kommer det att vara möjligt att även dra nytta av svaren gällande versionen. -källa.

WordPress webbplatsbyggare4

Med sina teman med daterad design och dess anpassning reducerad till ett minimum om du inte bestämmer dig för att investera på allvar, är WordPress.com ingen match för sina konkurrenter. Om det är WordPress-ekosystemet som tilltalar dig är det bäst att ta sig tid att installera versionen med öppen källkod och titta på värd. För dem som bara vill ha en snabb blogg och inte har något emot popup-fönster är verktyget fortfarande ett gångbart alternativ.

Mest

 • WordPress-ekosystemet och dess redaktör
 • Det kostnadsfria erbjudandet att starta en blogg

De mindre

 • Begränsade eller dyra betalerbjudanden
 • De drastiska begränsningarna
 • Erbjuder egentligen ingenting av intresse för majoriteten av publiken
 • Mycket partiell fransk översättning
 • Ärligt talat inte hemskt grundläggande design

Priser2

Enkel användning6

Design2

Personalisering5

Funktioner3

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button