Windows: Så här tömmer de ditt konto med ett enkelt e-postmeddelande

En Windows-bugg ger skadlig programvara möjligheten att stjäla dina e-postmeddelanden, webbhistorik och bankuppgifter på några minuter.

Hur din dator blir infekterad

Windows 10-användare måste vara mycket försiktiga på grund av att QBot skadlig programvara dyker upp igen.

Denna skadliga programvara dök upp först 2007 och är nu tillbaka farligare än någonsin!

Enligt säkerhetsexperter från Digital Forensics and Incident Response (DFIR) kan detta senaste hot ge hackare full tillgång till dina personliga filer såsom e-post, lösenord och webbhistorik, inom bara 30 minuter sedan installationen.

Så du har inte mycket tid på dig att inse att du har laddat ner skadlig programvara, än mindre identifiera den, skydda din data och ta bort hotet.

Skadlig programvara verkar spridas via falska nätfiske-e-postmeddelandensom försöker lura användare att ladda ner en ämnesfil som innehåller påminnelser som skattebetalningar, jobberbjudanden och till och med covid-19-varningar.

Felet verkar kunna växla mellan datorer när det är anslutet till ett lokalt nätverk, vilket hjälper det att spridas snabbare.

Windows skadlig kod: Hur det beter sig en gång i datorn

DFIR säger att det först såg QBots återkomst i oktober med hacks som fortsatte att inträffa i en alarmerande takt.

För att förklara mer om problemet, publicerade DFIR en rapport som förklarade: “Trettio minuter efter den första inloggningen samlar QBot in webbläsardata och e-postmeddelanden från Outlook.

Efter cirka 50 minuter kopierade han en QBot-dll till en intilliggande arbetsstation, och kör den på distans via trådbundna eller wifi lokala nätverk. Några minuter senare gjorde värden samma sak på en annan intilliggande dator och sedan på en annan, och innan vi visste ordet av var alla arbetsstationer på ett kontor äventyrade”.

Om du får ett e-postmeddelande från en opålitlig källa är rådet att radera det utan dröjsmål. Experter varnar för att aldrig ladda ner bilagor som kan länkas till meddelandet.

Shaun Dewhirst, Digital Privacy Expert på ProPrivacy, talade om det återkommande hotet: “Historien tenderar att upprepa sig, och detsamma gäller QBot malware, som för första gången skymde dörrarna till våra datorer 2007. Även om detta är gammal skadlig programvara betyder det inte att den är mindre farlig för din enhet. Den här koden kan stjäla dina banklösenord, dina personuppgifter och till och med extrahera information från dina e-postmeddelanden inom 30 minuter efter att ha blivit infekterad. QBot är känt för att maskera sig som harmlösa program och även inom genvägar. Ta rimliga säkerhetsåtgärder, klicka aldrig på länkar som är inbäddade i oönskade e-postmeddelanden, även om de verkar komma från betrodda avsändare och använd alltid de senaste antivirusprogrammen.”

Relaterade Artiklar

Back to top button