Windows 11: snart en systemstart på SSD obligatorisk för OEMs?

Hårddiskar © Shutterstock

Microsoft sätter press på utrustningstillverkare: Redmond-jätten säger åt dem att sluta använda hårddiskar som sin huvudsakliga lagringsenhet till förmån för SSD.

Användningen av en hårddisk som huvuddisk blir allt mer sällsynt och kan mycket väl bli ett förödande kriterium för Windows-system under de kommande åren.

SSD-enheter är redan obligatoriska, men bara för vissa Windows 11-funktioner

Lanseringen av Windows 11 präglades av kravet på närvaron av en modul betrodd plattform (TPM) version 2.0. Detta krav har gjort ett antal datorer, hur långt ifrån föråldrade än är, olämpliga att stödja, åtminstone officiellt, denna version av operativsystemet. Bortsett från detta krav förblir de andra relativt måttliga: 64-bitars processor, 1 GHz och med minst 2 kärnor, 4 GB RAM, en lagringsenhet på 64 GB eller mer, utan SSD/HDD-diskriminering.

Men för denna sista punkt har vissa funktioner i Windows 11 mer restriktiva kriterier. Detta är fallet med DirectStorage, som ” kräver en NVMe SSD för att lagra och köra spel som använder standarddrivrutinen NVM Express Controller samt det kommande Windows-undersystemet för Android.

I det här skedet inför Microsoft därför inte formellt SSD:er, som fortfarande är valfria. Datorer som bara har en hårddisk kommer helt enkelt inte att ha tillgång till ovannämnda funktioner, som naturligtvis inte på något sätt är obligatoriska.

OEM-tillverkare kommer inte längre att behöva använda hårddiskar som den primära enheten

En notering från Trenfocus antyder ändå att Microsoft starkt uppmuntrar sina partners att ersätta hårddiskar med SSD i förbyggda Windows 11-datorer. Företaget skulle ha gett dem fram till 2023 för att komma igång.

Naturligtvis erbjuder SSD i praktiken välkommen bekvämlighet med ett mycket mer lyhört system. Faktum är att en stor del av bärbara och stationära datorer nu har en SSD som huvudenhet, ofta förknippad med en sekundär hårddisk med större kapacitet.

Men för vissa marknader och datorer på nybörjarnivå kan en enda hårddisk fortfarande vara det enda ekonomiskt lönsamma alternativet, enligt John Chen, vice vd för Trenfocus. Den senare anförtrotts till Toms hårdvara att ersätta en 1 TB hårddisk med en SSD utan att höja räkningen innebar att man valde en modell på 256 GB. Och han anser att denna kapacitet är otillräcklig. Att välja en 512 GB SSD genererar en extra kostnad som är inkompatibel med dessa produktlinjer (eller en minskning av marginalerna, för att ta problemet på ett annat sätt).

För tillfället har utrustningstillverkarna lyckats skjuta tillbaka deadline. John Chen rapporterar att tidsfristen som fastställts av Microsoft var 2022, men att förhandlingarna har flyttat den till andra halvan av 2023. Han tillägger att sällsynta undantag kan finnas kvar i vissa länder fram till 2024, men att hårddiskar på de flesta marknader utan tvekan inte är några längre tar på sig rollen som primära diskar.

Från dessa uttalanden kan vi föreställa oss att Microsoft kommer att sluta, förr eller senare, genom att införa en SSD i minimikonfigurationen av dess OS, minst för OEM.

Vilka är de bästa M.2 SSD:erna och 2.5 SSD:erna? 2022 jämförelse

Vilken är den bästa SSD:n? SSD:n är den oumbärliga följeslagaren till alla datorer oavsett om det är en bärbar modell eller ett “skrivbordstorn”. Ändå är SSD-kategorin inte homogen, så vi tittar på dess fall genom ett urval av de bästa modellerna i M.2 NVMe-format, men också några 2,5-tums SATA.
Läs mer

Källor: Microsoft, Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button