Windows 11 inbyggt på ARM Mac? Det kan bli snart!

Apple M1 © Apple

Windows 11 kan en dag komma in på Mac ARM. Med eller utan Microsoft-support.

Detta var förmodligen en av de första stora besvikelserna för köpare av nya Apple-datorer i slutet av 2020. Faktum är att försvinnandet av chippet signerat Intel på vissa modeller till förmån för Apple M1 hade undertecknat dödsdomen för programvaran Boot Camp på dessa maskiner. Redigerat av Apple-varumärket, det senare gjorde det möjligt för Windows-operativsystemet att installeras inbyggt i dual-boot på Apple-datorer.

Windows 11 på Mac M1… utan Microsoft

I en logik med att optimera förbrukningen och öka prestanda för sina enheter, hade Apple valt att frigöra sig från Intel och att tillverka sitt eget chip. I denna riktning baserades Cupertino-företaget varken på en x86-arkitektur eller på en standard ARM. Det är just denna punkt som kommer att ha skapat en inkompatibilitet mellan operativsystemet Windows och datorer med ett Apple Silicon-chip.

För sin del verkar Microsoft inte vara engagerad i en logik att anpassa sitt OS till Apples hårdvara. Även om begränsningarna och svårigheterna med att göra Windows 11 naturligt kompatibel på ARM Mac-datorer är många, hindrar detta inte vissa utvecklare från att aktivt titta på ämnet.

Detta är särskilt fallet med Arminder Singh som arbetar med sitt projekt som heter ” M1 Windows-projektet “. Dessutom dyker det upp ganska uppmuntrande nyheter eftersom en stor del av arbetet redan har gjorts i ett mycket nära område inom ramen för projektet “Asahi Linux”. Det senare är avsett att tillåta att Linux installeras på M1 Mac-datorer.

Arminder Singh tempererar ändå och påminner om att på grund av vissa specifika utmaningar på grund av Apples hårdvara finns det ingen garanti för framgången för hans projekt.

En lösning som väntar på en inbyggd version

I väntan på inbyggt stöd för Microsofts operativsystem på Mac-datorer utrustade med ett Apple Silicon-chip finns en annan metod för att använda Windows på Mac. Detta består av att använda en virtuell maskin och mer speciellt att använda programvaran Parallels Desktop.

Å andra sidan är det inte fråga om en lösning i dual-boot utan snarare att köra Windows i hjärtat av en mjukvara som lanseras i en aktiv session under macOS.

Källa: Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button