Windows 11, DirectX 12 och WDDM 2: kontrollera din dator för att undvika panik igen

Windows 11 © The Verge

Eftersom det inte bara är TPM 2.0 som får folk att krypa ihop sig “på Internet”, håller vi på att inventera frågan om DirectX 12.

Vid tidpunkten för publiceringen av maskinvarurekommendationer för Windows 11 sådde Microsoft tvivel bland många användare på grund av frågor kring Trusted Platform Module.

Detta är dock inte den enda frågan eftersom Microsoft nämner behovet av en “certifierad” DirectX 12 PC. Betyder detta att du behöver ett “fire of God” grafikkort för att visa två fönster och tre ikoner?

Läs också:
Windows 11: är din dator tillräckligt ny? Konsultera minimikonfigurationerna

DirectX, WDDM, kezako?

För att vara helt exakt specificerar Microsoft att det behöver en grafisk lösning ” Kompatibel med DirectX 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin »… vilket redan inte nödvändigtvis är tydligt för alla Windows-användare.

Microsoft DirectX 12 © Microsoft

DirectX 12 kom 2014 med huvudmålet att ge så kallad “lågnivå” åtkomst till grafikkretsresurser. Tanken är förstås att prestanda ökar, men också att strömförbrukningen minskar.

För sin del, WDDM – för Windows skärmdrivrutinmodell – är en grafikdrivrutinsmodell. Dök upp med Windows Vista, den har logiskt utvecklats och WDDM 2.0 Microsoft talar om är från 2014. Det borde också tillåta en förbättring av prestanda.

Läs också:
Windows 11 och TPM 2.0: hur aktiveras det för att undvika panik?

Behöver du ändra allt?

Nej, det är ingen revolution och du kommer att se att i verkligheten är många system redan perfekt kompatibla med Microsofts grafikrekommendationer.

DxDiag Intel © Nerces

Vi glömmer ibland att 66 % av datorerna körs med en Intel-grafiklösning, en DirectX 12-kompatibel iGPU sedan Haswell-generationen… 2013! Å andra sidan kan det finnas drivrutinsbegränsningar: våra v27:or av fångstbilden ovan är verkligen WDDM 2.7 så inga problem.

NVIDIA Kontrollpanel © Nerces

Hos NVIDIA går stödet för DirectX 12 tillbaka till Fermi-arkitekturen, som släpptes 2009: även om det till en början bara var DirectX 11.2, idag är det inga problem längre. Slutligen, på AMD-sidan, kom saker lite senare med lanseringen av Radeon HD 7000-serien 2012 för GPU:erna och med A4:erna för APU:erna.

AMD Kontrollpanel © Nerces

Hur som helst är hårdvarustöd bara en del av ekvationen: du måste också kontrollera att drivrutinerna är minst WDDM 2.0. Där räcker inte märkets kontrollpanel och det enklaste sättet är att starta DirectX Diagnostic Tool: kombinationen Windows + R för att öppna “Kör”-fönstret och skriv dxdiag.

DxDiag AMD © Nerces
DxDiag NVIDIA © Nerces

Inga drivrutinsproblem för våra två AMD / NVIDIA-lösningar © Nerces

Du bör se WDDM 2.x i displaydelen som i våra exempel ovan. Om inte, se till att du har de senaste kompatibla drivrutinerna innan du kör diagnostiken igen och överväg först då att uppdatera hårdvaran.

Utöver DirectX 12, med Windows 11 kommer frågan om en “DirectX 12 Ultimate” GPU att uppstå, för att till exempel utnyttja DirectStorage. Frågan är en annan och den här gången är saken begränsad till de senaste grafikprocessorerna från AMD (Radeon RX 6000) eller NVIDIA (GeForce RTX 2000/3000).

För att kontrollera din dators kompatibilitet med Windows 11, ladda ner PC Health Check
tillgängligt av Microsoft.

Relaterade Artiklar

Back to top button