Windows 11: ASUS, Gigabyte, MSI eller ASRock publicerar kompatibilitetslistor

Windows 11 clubic © clubic.com

Saker och ting är inte nödvändigtvis särskilt enkla på kompatibilitetssidan Windows 11flera tillverkare av moderkort bestämde mig för att pricka “i”.

För tre dagar sedan var taiwanesiska ASUS först med att “öppna eld” genom att framkalla kompatibiliteten hos sina moderkort med nästa Windows 11. Sedan dess har några konkurrenter följt i denna symboliska tillverkares fotspår: vi gör idag en uppdatering om situation.

Läs också:
Asus tillkännager listan över sina Windows 11-kompatibla moderkort

Fallet med Intels moderkort

På sidan av Intel-plattformarna har vi redan påpekat att det är nödvändigt att kunna aktivera PTT eller Plattform Trust Technology i BIOS-alternativen på moderkortet, för att säkerställa kompatibilitet med Windows 11. Därav intresset för detaljer från tillverkarna.

Från chipsets 300-serien (400 och 500 också därför) är det inga problem, oavsett om du är på ASRock, ASUS, Gigabyte eller MSI. Saker och ting blir komplicerade senare. På chipsets 200-serien, endast ASUS bekräftar inte kompatibilitet utan på chipsets av Series 100, den får sällskap av Gigabyte.

I fallet med X299 bör korrekt funktion säkerställas av alla tillverkare. Å andra sidan är det mer känsligt för C232, C236 och C246: där är det bara Gigabyte som certifierar kompatibiliteten med Windows 11. För C422 är det ASUS som går ensamt i certifieringen, tillsammans med Gigabyte för C621.

Med andra ord: du måste vara försiktig innan du installerar operativsystemet, särskilt eftersom, oavsett chipsets6:e eller 7:e generationens Intel-processorer stöds för närvarande inte.

Läs också:
Windows 11 och TPM 2.0: hur aktiveras det för att undvika panik?

Fallet med AMD-moderkort

På sidan av AMD-plattformar måste du alltid vända dig till moderkortets BIOS, men den här gången måste du aktivera firmware TPM (fTPM). För motsvarande moderkort är saker både enklare och knepigare.

Enklare, för så fort du har en plattform utrustad med socket AM4 eller TR4 är du tyst: det spelar ingen roll om du “bor” på ASRock, ASUS, Gigabyte eller MSI, din konfiguration kommer att vara kompatibel med detta Windows 11 som Microsoft är förbereder för oss.

Mer känsligt, eftersom alla andra lösningar stämplade AMD inte verkar vara kompatibla, vilket därför kan kräva en betydande förändring av hårdvaran innan man överväger övergången till Windows 11. Notera ändå att vi använder det villkorade: verkligen, låt oss hålla kvar kom ihåg att saker och ting ännu inte är helt beslutade i dessa frågor… Så fortsätter.

Källa: pressmeddelanden

Relaterade Artiklar

Back to top button