Windows 11 äntligen på nivån med Windows 10 när det gäller prestanda

Windows 11-logotypbanner #skiva

Utförandet av Windows 11 har tagit ett rejält uppsving sedan lanseringen av versionen avBEN.

Förra året förklarade Microsoft att Windows 11 drar bättre nytta av hårdvaran än Windows 10, vilket resulterar i bättre prestanda för den senaste versionen av operativsystemet. Men än så länge var skillnaden knappast märkbar, och Windows 10 hade ofta till och med fördelen jämfört med sin efterträdare.

Windows 11 släpar inte längre

Situationen skulle balansera ut under de senaste månaderna, enligt ett test utfört av Puget Systems, ett amerikanskt dataföretag. Enligt resultaten som erhållits under deras experiment har Microsoft infriat sina löften och Windows 11 har blivit snabbare än det var när det lanserades.

När vi senast jämförde Windows 11 med Windows 10 för videoredigering, rendering och spelutveckling, fann vi att Windows 10 generellt sett erbjöd betydligt bättre prestanda än Windows 11. “, förklarar Matt Bach, ansvarig för studien.

De många uppdateringarna, tillsammans med introduktionen av nya generationer av processorer, har gjort det möjligt för Windows 11 att komma ikapp med Windows 10. Många av problemen vi såg vid lanseringen verkar ha lösts », jublar experten.

Windows 10 kämpar på Unreal Engine med Intel CPU

Microsoft har dock fortfarande en lång väg att gå för att hålla sina löften eftersom det verkar som att Windows 11 bara har återgått till samma nivå som Windows 10, utan att överträffa den för tillfället. ” Sammantaget fanns det bara ett fåtal fall där det fanns en klar prestandafördel med att använda ett operativsystem framför det andra. “, rapporterar Puget Systems.

Tre specifika situationer lyftes fram. På programvaran Adobe Premiere Pro är Windows 10 systematiskt (men något) snabbare än Windows 11. Med CUDA-läget för V-Ray-renderingsmotorn är det tvärtom Windows 11 som tar fördelen, mer effektivt med 20 % .

Windows 11 vs. Windows © Puget Systems

Det sista fallet gäller Unreal Engine. Skillnaden mellan Windows 10 och Windows 11 är mycket liten när den testas med en AMD-processor, men det verkar finnas ett prestandaproblem med Intel-processorer. i9-12900K (Alder Lake) klarar sig verkligen bra på Windows 11, men blir särskilt långsam på Windows 10, som kanske inte hanterar hybridarkitekturen för den här generationens processorer lika bra i vissa situationer.

Källa: Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button