Windows 10: om din USB-anslutna skrivare inte längre fungerar är det “normalt”

skrivare © © Joshua Fuller - Unsplash

Microsoft har bekräftat att en nyligen uppdaterad uppdatering till Windows 10 påverkar funktionen hos vissa skrivare. Flera lösningar erbjuds berörda användare.

I ett inlägg som delades i slutet av förra veckan bekräftar Microsoft att KB5014666-uppdateringen, som distribuerades den 28 juni på Windows 10, verkligen orsakar problem med vissa skrivare. Om din USB-anslutna skrivare inte har fungerat korrekt på några veckor kan problemet komma därifrån.

Ett irriterande problem… och som ännu inte är löst

I detalj förklarar Microsoft att den upptäckta buggen i vissa fall tvingar Windows 10 (i det här fallet versionerna 21H2, 21H1 och 20H2, inklusive på Windows Server) att visa dubbletter av en enda skrivare med suffixet “Copy1”. I andra fall kan program som refererar till en specifik skrivare, med namn, inte längre skriva ut dokument.

Problemet är att Microsoft ännu inte har en patch att erbjuda oss för att fixa dessa utskriftsrelaterade buggar. För närvarande uppmanar företaget därför berörda användare att lämna utvärderingsrapporter till det och föreslår två tillfälliga lösningar… vars effektivitet kan vara ganska relativ.

Två tillfälliga lösningar för att försöka hitta din skrivare i Windows 10

Hur som helst, och medan vi väntar på en ordentlig fix, här är den första manövern att prova om du är orolig:

 • Öppna appen Inställningar, navigera till “Bluetooth & Devices”, välj sedan “Skrivare och skannrar”;
 • Om du ser en dubblettinstallation av en befintlig skrivare, till exempel med suffixet “Copy1”, kontrollera om utskriften fungerar för den skrivaren. Det ska fungera som förväntat;
 • om det är nödvändigt att använda originalinstallationen av skrivaren och inte dubbletten, högerklicka på dubblettskrivaren, välj “Skrivaregenskaper” och välj fliken “Hamnar”. Observera porten som används;
 • öppna “Skrivaregenskaper” på originalskrivaren och välj fliken “Portar”. Från listan som visas väljer du alternativet för den port som används av den dubbla skrivaren. Om originalskrivaren fungerar normalt, kan duplikatskrivaren raderas.

Om den här första lösningen inte fungerar i ditt fall kan du också prova den här andra metoden:

 • Uppdatera enhetens skrivardrivrutin.
  – Om du redan har den senaste drivrutinen, kolla skrivartillverkarens webbplats efter uppdateringar av enhetens fasta programvara.
 • Om du fortfarande har problem kan det hjälpa att avinstallera och installera om skrivaren:
  – stäng av din skrivare och koppla ur kablarna. Öppna sedan appen Inställningar, navigera till “Bluetooth & Devices”, välj sedan “Skrivare och skannrar”;
  – välj skrivaren i fråga och välj alternativet “Ta bort enhet”;
  – starta om din enhet;
  – slå på din skrivare och återanslut den till din enhet.

Källor: Microsoft, Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button