Wikipedia hotas av Ryssland: Wikimedia kommer inte att backa

Wikipedia © Alexey Boldin / Shutterstock.com

I hybridkonflikten mellan Ukraina och Ryssland rasar informationskriget, och Wikipedia är inget undantag.

Rysslands federala tjänst för övervakning av kommunikation, informationsteknologi och massmedia är ute efter Free Encyclopedia för sin sida som behandlar den pågående konflikten, men Wikimedia har inte för avsikt att ge efter under press.

Ryssland är inte alls nöjd med behandlingen av konflikten i Ukraina av Wikipedias ryska sida

Den nuvarande konflikten i Ukraina är föremål för stor spänning i media. Och världens mest kända fria uppslagsverk, Wikipedia, står också inför ett ökat tryck. I synnerhet den information som finns tillgänglig på den ryska sidan som handlar om konflikten med Ukraina. Detta är fortfarande tillgängligt den 4 mars 2022 klockan 11, men det faller inte i smaken för de ryska myndigheterna. Från 1eh i mars förra året, fördömde Federal Service for Supervision of Communications, Information Technology and Mass Media, även känd under namnet Roskomnadzor (inte sött på örat), innehållet på denna sida.

Mer exakt anklagar Roskomnadzor Wikipedia för att tolerera falska inlägg publicerades från och med den 27 februari versionen av artikeln om den pågående konflikten. De ryska myndigheterna motbevisar särskilt ” information om många offer bland militär personal i Ryska federationen, såväl som civilbefolkningen i Ukraina, inklusive antalet barn “, enligt meddelandet mottaget på Telegram-kanalen Wikipedia Ryssland.

Dessutom fördömer Roskomnadzor ett innehåll som argumenterar för ” behovet av att ta ut pengar från konton i banker i Ryska federationen inom ramen för sanktioner som införts av främmande stater “. Utmaningar som tagits emot av Wikimedia, men inte följts upp.

Wikimedia förblir fast och vägrar att underkasta sig den ryska begäran

Som påmind Gränsen och Vice , Roskomnadzor är inte vid sitt första försök att ändra innehåll på Wikipedia, och Wikimedia Foundation har beslutat att starkt stödja sina bidragsgivare. ” Alla dessa människor har väldigt olika åsikter om vad som händer, och de ser alla till att någon inte lägger in falsk information eller vilseledande formuleringar i artikeln. “, förklarar Wikimedia i ett pressmeddelande daterat 1eh Mars.

Dessutom tar Wikimedia, genom den använda vokabulären och formuleringarna i dess pressmeddelande, tydligt ställning mot den ryska begäran: ” Ukrainska volontärer har heroiskt fortsatt att lägga till innehåll och göra ändringar i Wikipedia och andra Wikimedia-projekt, för att säkerställa att människor runt om i världen fortsätter att ha tillgång till neutral och pålitlig information i kristider, och visat vår gemensamma övertygelse att kunskap är en mänsklig rättighet “.

Moskva har (ännu) inte blockerat åtkomsten till Wikipedia i Ryssland. Under tiden har den fria encyklopedin en aldrig tidigare skådad publik för vissa artiklar, till exempel den om Ukraina i sin engelska version, på grund av den pågående konflikten.

Om samma ämne:
Kommer eskaleringen av konflikten i Ukraina obönhörligen att orsaka ett cyberkrig?

Källor: Gränsen, Vice, Wikimedia release

Relaterade Artiklar

Back to top button