Wikipedia: Apple, Amazon och Google kommer att få betala för de interna förklarande länkarna

Låt oss omedelbart specificera en sak: Wikipedia i framtiden skulle det kunna fråga efter pengar till företag ( ), INTE till användare. Det som skulle kunna åstadkomma en sådan plötslig förändring är Wikimedia Foundation, den ideella stiftelsen som håller det stora 20-åriga uppslagsverket i sin hand. Hur kommer detta att hända? Allt berodde på den nya betaltjänsten som är uppkallad efter Företag som kommer att släppas 2021.

Wikipedia: de nya betaltjänsterna

För att göra det enklare och mer begripligt: ​​känner du till de tekniska verktyg som Wikipedia använder för att infoga sidor och information i sina tjänster? Här kallas dessa ‘Bin‘och de är grunden för allting. Kort sagt, ett slags förklarande rutor som visas när du söker på Google, och som länkar till Wikipedia-innehåll. Eller informationen som ges av röstassistenter som Amazons Alexa eller Apples Siri. Men även dessa tjänster har erbjudit donationer i utbyte mot användning, medan andra har lanserat initiativ baserade på Wikipedia utan att involvera stiftelsen.

säger Wikimedia Foundation. När uppstod kolossen? Wikipedia föddes den 15 januari 2001, den är alltid tillgänglig för hjälp från volontärer. vidare baseras enbart på den ekonomiska modellen för användardonationer. Som det var möjligt att se, har faktiskt plattformen under några dagar återigen introducerat kampanjen för att be användarna om donationer och därmed stödja uppslagsverket.

Relaterade Artiklar

Back to top button