Wi-Fi 6E officiellt auktoriserat i Frankrike: vad kommer det att förändra för dig?

WiFi 6E

Om 2020 präglades av antagandet av Wi-Fi 6, borde 2021 – och ännu mer 2022 – vara åren för Wi-Fi 6E och detta samtidigt kompatibla routrar finns redan att köpa.

I Frankrike som på andra håll skämtar vi inte med öppnandet av frekvensbanden. Faktum kvarstår att det är gjort, de rättsliga bestämmelserna som tillåter driften av Wi-Fi 6E har publicerats i den officiella tidningen den 1eh december efter ett beslut fattat den 14 oktober 2021.

Målet kunde inte vara tydligare: det handlar om att göra ett nytt frekvensband – mellan 5 945 och 6 425 MHz – användbart för industrimän, kommersiella enheter och privatpersoner för att vidga “möjlighetsfältet” på Wi-Fi lite. sida.

Några påminnelser om Wi-Fi 6

I princip, om du följer ett minimum av trådlös teknik, Wi-Fi 6 vet du. Naturligtvis följer det på Wi-Fi 5, som självt slutförde Wi-Fi 4… även om dessa namn gavs retroaktivt, men det spelar ingen roll, det ändrar inte saken.

Idag talar vi därför om Wi-Fi 6E, med ett “E” som står för ” förlängt eller “förlängd” på Shakespeare-språket. Logiskt sett måste denna nya standard dra nytta av styrkorna hos den tidigare, som den verkar vara en enkel utveckling av.


Vi hittar därför nyckelpunkterna i Wi-Fi 6 som “MU-MIMO”, denna fleranvändarfunktion som möjliggör samtidig kommunikation mellan anslutna enheter, när Wi-Fi 5 var begränsad till mottagning. Bättre, det gör det med maximalt åtta enheter per dedikerad kanal.

OFDMA är en datamultiplex- och kodningsteknik som gör att en enda kommunikationskanal kan delas upp i olika underkanaler. Tanken är då att låta ännu fler enheter hitta ett sätt att ansluta.

Användningen av 1024 QAM-signalmoduleringstekniken ökar bandbredden och därmed hastigheten. Slutligen begränsar BSS Coloring störningar: detta Grundläggande Service Set Färgläggning tilldelar mycket schematiskt en “färg” till data som passerar genom samma kanal, men som kommer från olika enheter.

Än sen då ” förlängt till vilken grad?

Vi sa det, “E” i Wi-Fi 6E är där för ” förlängt “. I denna mening måste den nya standarden därför ge framsteg jämfört med den fortfarande mycket nya Wi-Fi 6, som de flesta av er kanske inte ens har hunnit bemästra.

För det första, och detta är hela innebörden av publiceringen i den officiella tidningen, kommer Wi-Fi 6E att göra ett nytt utbud av frekvenser tillgängligt på 6 GHz-bandet. Detta är ett tillägg till de historiska 2,4 GHz- och 5 GHz-banden som ofta används av tidigare standarder.


Det släppta bandet gäller frekvenser från 5945 till 6425 MHz, det ligger klart under det totala 6 GHz-bandet som går upp till 7125 MHz, och det är faktiskt en mycket mindre frekvensbredd än i USA till exempel där 1200 MHz är tillgängligt.

Till en början skulle vi nöja oss i Frankrike – såväl som i Europa – med “bara” lite mindre än 500 MHz, men vi kommer å andra sidan att dra nytta av “lugnet” i detta frekvensband: på 2,4 GHz till exempel var det nödvändigt att samexistera med mikrovågor eller Bluetooth.

Uppdelningen av detta nya frekvensband kommer att göras i sex kanaler på 80 MHz och tre kanaler på 160 MHz, vilket logiskt gör det möjligt att täppa till de trådlösa nätverken i de tätaste områdena, där blocken på 160 MHz är särskilt praktiska.

Bättre förbindelser trots begränsningar

Som du har förstått, genom att bredda den tillgängliga bandbredden, ökar Wi-Fi 6E avsevärt “möjligheterna”. I grund och botten tänker vi logiskt på högre hastigheter och det är sant… delvis. Wi-Fi 6E borde faktiskt göra det möjligt att uppnå teoretiska hastigheter på 11 Gb/s tack vare detta tredje frekvensband på 6 GHz.

Vad Wi-Fi 6E ger © Huawei

I verkligheten är det lite mer komplicerat. För det första är det här flödet bara teoretiskt och vi vet att mellan teori och praktik finns det alltid en bra klyfta. Men framför allt kombinerar denna bithastighet de olika frekvensbanden. Således, tack vare Wi-Fi 6E, är det ganska nödvändigt att överväga maximala hastigheter på 2 Gb/s på 160 MHz-kanalen i 6 GHz-bandet.

Broadcom - Wi-Fi-kanaler © Broadcom

I verkligheten verkar andra punkter nu viktigare. Den första kommer inte att beröra dig direkt, men den är fortfarande nyckeln: antalet anslutningar som kan upprättas samtidigt. Till exempel, på 20 MHz, tillät 2,4 GHz-bandet endast 3 kanaler och 25 på 5 GHz-bandet när 6 GHz-bandet nådde 59 kanaler!

Broadcom - Wi-Fi Range 6E © Broadcom

Ändå erhålls alla dessa tekniska data i allmänhet under idealiska förhållanden som här inte tar hänsyn till tjockleken på en vägg, där av ett särskilt isolerande material. Broadcom, till exempel, påpekar dock att Wi-Fi 6E på 6 GHz kommer att kunna nå hastigheter på 1,4 Gbps över en sträcka på 7 meter, oavsett hinder. Vi är självklart nyfikna på att kunna verifiera det.

Brådskar det att vänta?

En annan fördel med Wi-Fi 6E är bättre organisering av enheter efter deras kapacitet förstås, men också och framför allt efter deras behov. Det är till exempel ingen fråga om att buteljera 6 GHz-frekvensbandet om bara en mycket låg hastighet är nödvändig.

Logiskt sett borde vi därför se en bättre fördelning av “uppgifter” eller snarare frekvensband. När 2,4 GHz kommer att dedikeras till de äldsta enheterna kommer 5 GHz att fungera som mellanhänder och 6 GHz avsedd för enheter som är både moderna och krävande: vi tänker så klart på bärbara datorer och smartphones.

WiFi-routrar 6

Ändå, som alla tekniska innovationer, involverar Wi-Fi 6E naturligtvis “up-to-date” enheter. För några veckor sedan påpekade vi att i avsaknad av kompatibla enheter var det kanske inte nödvändigt att välja de Wi-Fi 6E-kompatibla routrarna om du idag inte har någon enhet att utnyttja den.

Tänk dock på att det är absolut omöjligt för din Wi-Fi 6-router att sedan byta till Wi-Fi 6E. Faktum är att du kan ha “fastnat” när du har bytt ut din smartphone eller laptop mot en mer avancerad modell. Naturligtvis, vem som kan göra mer kan göra mindre, och en sådan “6E” smartphone kommer att kunna ansluta till den “enkla” Wi-Fi 6-routern, men utan att observera den minsta vinsten.

Som alltid är allt därför en fråga om budget och trygghet inför framtiden. Att köpa en 6E Wi-Fi-router om några veckor kommer logiskt sett att bli dyrare, men det låter dig se framtiden mer lugnt. En sak är fortfarande säker, det är ingen brådska och vi bör vänta på de första testerna för att verifiera alla dessa stora löften.

Källa: LegiFrance, NextInpact, 01 Nät

Relaterade Artiklar

Back to top button