WhatsApp: Många användare har bytt meddelandeapp, här är anledningen

Användare av Whatsapp Jag är mitt i en kris. Efter publiceringen av en ny policy om Integritetsom användare måste acceptera för att fortsätta använda appen, har en betydande del av de två miljarder WhatsApp-användare världen över bestämt sig för att vända ryggen åt programvaran som ägs av Facebook och leta efter alternativ.

Faktum är att så många användare har bytt till den säkra meddelandeplattformen Signal som drabbades av ett globalt avbrott under en hel dag. Ett annat alternativ, Telegramlade till 25 miljoner användare på bara några dagar.

Men borde WhatsApp-användare verkligen vara oroliga för den nya integritetspolicyn?

I motsats till vad många tror betyder det inte att WhatsApp-sms eller bilder som skickas till vänner och familj kommer att vara synliga på Facebook. Istället påverkar integritetspolicyn bara användare som chattar med företagskonton.

Intressant nog kommer detta att påverka användare utanför Europa eftersom EU-regler förhindrar att chattdata delas på detta sätt. WhatsApp, använder end-to-end-kryptering för att skydda konversationer mellan användare från nyfikna ögon, inklusive dina egna, som används för att ta ut en årlig prenumerationsavgift.

Denna affärsmodell skrotades dock när Facebook förvärvade företaget för att driva tillväxt (en del blev avskräckta av kostnaden). Detta har lett det sociala nätverket att hitta nya sätt att tjäna pengar på den enorma användarbasen, inklusive att öppna chattappens funktionalitet för att tillåta företag att nå sina kunder, snarare än att förlita sig på otympliga webbchattfönster.

Men om du är orolig för ökad datadelning inom WhatsApp när Facebook försöker tjäna pengar på den stora användarbasen som är beroende av appen, är det bättre att ta bort Facebooks Messenger från din smartphone. Detta beror på att datadelning inom WhatsApp är trivialt jämfört med Messenger.

Den senare, som kan laddas ner och användas gratis, precis som WhatsApp, förlitar sig på riktad reklam för att betala för sig själv. Så medan WhatsApp-meddelanden skyddas av end-to-end-kryptering, erkänner Facebook öppet att skanna Messenger-texter för att förbättra annonserna som kommer att erbjudas till dig på Facebook, inom Messenger och i hela Facebooks stora reklamnätverk.

Så om du chattar med en vän om hur du försöker gå ner i vikt i januari, bli inte förvånad när du börjar se annonser för proteinshakes, gymmedlemskap och bantningspiller som fyller ditt nyhetsflöde. Ja verkligen.

Inte bara det, Facebook kommer också att ladda ner filer som skickas mellan vänner eller familj i en Messenger-konversation på sina servrar, där de kan analyseras. Hemsidalänkar som skickas i konversationer hämtas också av Facebook för att försöka ta reda på mer om dina intressen, smaker och vad du kan övertalas att köpa.

Apple inkluderar nu en “App Privacy”-rapport på sin App Store för all mjukvara, där den visar exakt vad utvecklaren kommer att kunna övervaka och vad den avser att göra med denna data.

I Messenger-listan uppger Apple att appen tillåter tredjepartsannonsörer att spåra din köphistorik (som vad du köpt från tidigare riktade annonser), din “ekonomiska information”, exakt plats, fysisk adress, e-postadress, namn, telefon nummer, kontakter, foton och videor, “spelinnehåll”, sökhistorik, webbhistorik, appkraschdata och prestandadata.

Relaterade Artiklar

Back to top button