WhatsApp, idag riskerar du att hamna i kodbluffen: maximal varning

Under de senaste dagarna har många användare rapporterat att de har fallit offer för en bluff som återkommer cykliskt på Whatsapp och som tillåter de som implementerar det stöld av den intet ont anande användarens profil.

Offret får ett meddelande från en av sina kontakter som lyder ungefär “Hej, jag skickade en kod till dig av misstag, kan du skicka tillbaka den till mig?”. Om du följer instruktionerna och skickar koden är profilen stulen.

Det hänvisas till som “den 6-siffriga kodfusket”, eftersom det inte finns någon exakt definition, och koden motsvarar den numeriska sekvensen som behövs för att tvåfaktorsautentisering och att det utan anledning ska hamna i orätta händer, med påföljd för möjligheten – som i detta fall – att bli offer för stölden av profilen.

6-siffrig kodbedrägeri på WhatsApp, hur du känner igen det och försvarar dig själv

Den mest lömska aspekten av denna bluff är att meddelandet kommer från en av dina kontakter. Detta gör begäran mindre föremål för eventuell misstanke, men i verkligheten kontakten i fråga skickar inte begäranmen hackaren som också lyckades få tag i sin profil, och försöker göra samma sak med din.

Med stölden av profilen kan de faktiskt redigera foto och statusoch uppenbarligen kan du få tillgång hela kontaktkatalogen samt konversationer underhöll med dem.

Av denna anledning är det viktigt att aldrig skicka någon kod, oavsett från vilken person begäran kommer: detta är det enda sättet att förhindra att din WhatsApp-profil kränks och används mot dina vänner och släktingar.

Relaterade Artiklar

Back to top button