WhatsApp förtydligar sin integritetspolicy efter att användarna läckt

whatsapp_cropped_0x0

Teamet av WhatsApp
ville förklara sig för användarnas rädsla som orsakas av dess nya allmänna användarvillkor och policy för hantering av personuppgifter, som träder i kraft den 8 februari. Företaget avser att klargöra frågor, särskilt med personer som överväger att migrera till en annan app för snabbmeddelanden
.

De senaste dagarna har WhatsApp-användare fått ett meddelande där de uppmanas att acceptera de nya användarvillkoren för tjänsten, annars kommer de inte längre att kunna komma åt den från och med den 8 februari. Men enligt WhatsApp har detta meddelande misstolkats, särskilt när det gäller konfidentialitet för data och meddelanden.

Läs också:
WhatsApp, Signal: varför får alla plötsligt panik över sin data?

Ett förtydligande av användarvillkoren

Appen som ägs av Facebook har också publicerat en infografik där den återkommer till ett antal punkter. Det senare åtföljs av en detaljerad FAQ och kanske tydligare än den enda CGU:n. WhatsApp förklarar så här:

  • WhatsApp och Facebook kan inte läsa dina meddelanden eller lyssna på dina samtal.
  • WhatsApp sparar inga loggar över kontakter du har sms:at eller ringt.
  • WhatsApp delar inte dina kontakter med Facebook.
  • WhatsApp eller Facebook kan inte se platserna du delar.
  • WhatsApp-grupper förblir privata.
  • Du kan konfigurera tillfälliga meddelanden.
  • Du kan ladda ner din data.

Med andra ord, ingenting förändras när det kommer till privata samtal mellan användare. Meddelanden krypteras alltid från början till slut som standard och ingen ytterligare data delas med moderbolaget för meddelanden.

Istället handlar förändringarna om hur företag som använder WhatsApp som ett kundrelationsverktyg kan behandla data. Teamet förklarar att de nu kan utnyttja Facebooks servrar för att vara värd för konversationer med sin kundbas.

“Oavsett om du kommunicerar med ett företag via telefon, e-post eller WhatsApp kan de se vad du säger och använda denna information för sina egna marknadsföringsändamål, vilket kan inkludera annonser på Facebook. […] Om du väljer att interagera med butikerna kan din shoppingaktivitet användas för att anpassa din shoppingupplevelse och de annonser du ser på Facebook och Instagram.”

WhatsApp

Läs också:
Signal är en hit i Frankrike och runt om i världen efter kontroversen om WhatsApp

WhatsApp och Facebook tappar sin trovärdighet

Faktum kvarstår att förtroendet för Facebook har påverkats kraftigt under åren. Företaget har flera gånger stämts för kränkning av integriteten. En rad åtgärder har genomförts runt om i världen, särskilt i Nederländerna 2013, i Kanada 2014, i Tyskland 2016, i Brasilien 2019 och i Australien 2020.

Utöver de många säkerhetsbrister som gjorde det möjligt för tredjepartsutvecklare att återställa personlig data från Facebook-användare, är Mark Zuckerbergs företag i hjärtat av Cambridge Analytica-affären. 87 miljoner Facebook-användares privata data hade alltså granskats för spridning av falska nyheter. Kom också ihåg att i april förra året hade personuppgifterna för 267 miljoner användare av det sociala nätverket lagts ut till försäljning.

Och WhatsApp är inget undantag. I februari 2020 räckte en enkel Google-fråga för att hitta inbjudningslänkar till privata WhatsApp-grupper och se medlemskontaktuppgifter.

WhatsApps grundare Brian Acton sa det själv:Jag sålde mina användares integritet
». Och den senare hade ett pris: 22 miljarder dollar. I en intervju ges till Forbes 2018 förklarar han särskilt att han blev inbjuden att initiera sammanslagning av data mellan WhatsApp och Facebook.

Under 2016 hade användarvillkoren redan ändrats diskret så att kontona för de två tjänsterna är länkade och att delning av data kan införas. Bryssel dömde Facebook till böter på 110 miljoner euro året därpå.

Idag tvingar Apple utgivare att visa sina referenser i sina App Stores. Här är data som samlats in av WhatsApp:

whatsapp app store

Hitta vår fullständiga fil om WhatsApps T&Cs och dess användning av personuppgifter:

WhatsApp personuppgifter © rafapress / Shutterstock.com

Från och med den 8 februari kommer användare som väljer bort WhatsApps nya användarvillkor inte längre att kunna komma åt sitt konto. Men varför väcker just denna policyändring frågor? Läs mer…

Källa: WhatsApp

Relaterade Artiklar

Back to top button