Webbläsare är gratis, men hur tjänar de pengar?

För två decennier sedan, när jag var tre till fyra år och vi fortfarande inte hade datorn med Windows 98 hemma, den netscape slutat ta betalt för din webbläsare. Sedan dess har detta varit mönstret i Internet: webbläsare är gratis och punkt! Innan dess var det normalt att du köpte en dator med Windows installerat och Internet Explorer (IE). fram till idag Microsoft gör denna “försäljning” gift, men inte längre med IEoch ja med Microsoft kantdin nya webbläsare.

Skulle du betala för en webbläsare?

Men stanna upp och tänk: skulle du vara villig att betala, jag kommer att ge ett slumpmässigt belopp, 300 reais för att köpa licensen google app Krom i ett år? Eller kanske betala 10 reais i månaden för att skriva under Mozilla Firefox? Med många tjänster fungerar det så här. DE Adobe har ett abonnemang på sina tjänster, den Google erbjuder prenumeration på körtill exempel av YouTube Premium. Antivirus som t.ex Kaspersky och Nortonhar affärsmodellen som det första exemplet på Krom. Du köper ett paket för att ha ett års användning av produkten. det finns fortfarande alternativet freemium av dessa antivirus… Och naturligtvis av flera andra tjänster. Du kan använda den utan att betala, men den har begränsade tjänster. Men innan vi förklarar hur de överlever, låt oss förklara deras uppkomst.

1990: Webb och webbläsare dyker upp


1997: Bilder av en webbläsarkrigsstrid mellan Microsoft och Netscape. Källa på denna länk.

Ordspråket säger att burköppnaren kom till direkt efter skapandet av burken. Det var faktiskt inte så, det tog år för folk att öppna burkar på mer praktiska sätt. Och vad har detta med webbläsare att göra? Tja, den första webbläsaren skapades nästan med World Wide Weba webb som vi använder idag och förväxlas med själva Internet (han kommer att säga att han aldrig har hört bönen “wow, jag kan inte komma på internet). Skaparen av WWWTim Berners-Lee, skapade också webbläsaren WorldWideWeb (alla tillsammans) för att tillhandahålla ett gränssnitt för åtkomst till dokument och kalkylblad som finns på webb. Så framkom navigatörerna, vars huvudnamn i början var de Internet Explorer och Netscape Navigator.

Det huvudsakliga sättet att IE tjäna pengar var partnerskapet mellan Microsoft och PC-tillverkare genom OEM-metoden. Tillverkare, som Dell och HP, sålde sina produkter med Windows installeras tillsammans med webbläsaren. Under tiden netscape förlorade marknadsandelar, bibehöll ett avgiftssystem för kommersiellt bruk och ett “freemium”. Citaten beror på att den genomsnittliga användaren betalade när han ville, liknande den berömda “pay WinRar”. DE netscape stämde Microsoft genom monopol och vann. Men enligt dåtidens tidningar kom segern sent och den Microsoft vann webbläsarkrigen. Så den navigatör blev gratis i januari 1998, med netscape försöker försörja sig i andra tjänster uppkopplad, som servrar. Det gick fel, men det fungerade…

Betala för en webbläsare? Aldrig

Källkoden till Netscape Navigator gav upphov till Mozilla Firefoxsom kan anses vara den avlidnes efterträdare. Mozilla var namnet på maskoten av netscape, den på första bilden. När den lanserades 2002 startade den en ny era av webbläsarkrigbara inte med A x B, plus ett E x F x C x O. Och ingen betalar för att använda någon webbläsare nuförtiden (det kanske finns de som vill?).

Men om ingen betalar, hur överlever de? Det är för att produkten är du!

Låt oss förklara det i delar, först exklusive vem som använder Microsoft Edge. om du använder Firefox, Safari, Opera (hej!) eller Kromdet finns en Sökmotor standardsökning när du installerar webbläsare och använda den för första gången: den Google. tar KromDen Google betala dessa webbläsare så att din Sökmotor vara standard. inklusive äpple fick 15 miljarder dollar i förnyelsen av kontraktet för exklusiviteten av Sökmotor. Dessa pengar räcker för att betala laget som ansvarar för Safari i ett par år. DE Opera använder Google som sökmotor sedan 2001 och förnyade kontraktet med ytterligare flera år i december 2021. Värdena läckte inte ut.


Opera har genvägar för att använda andra sökare. Som standard, i den första bilden Google. Genom att skriva bokstaven “y” kommer användaren att använda Yahoo som sökmotor.

Det är Krom, va? DE Krom får pengar hemifrån, som i sin tur får en stor del av sin inkomst genom Google Ads, de där “annonserna” som visas när du söker efter något. Lika mycket som ett klick kostar “cent” för annonsören driver företag kampanjer med en stor budget. Från klick till klick fyller Google konversationen. Eller något sånt här. Och för att inte tala om integrationen mellan Krom och andra tjänster av Googlepå vilket sätt kör, Youtube och Gmail. Allt är bara ett klick bort från dig när du använder Krom och logga in med ditt konto Google.


Amazon-annons när du söker efter molnlagring. Klickade du på annonsen? DE Google drar av från annonsörens budget.

Och så är det ett oändligt klick, som de sjunger i Lejonkungen. DE Google betalar 15 miljarder här för exklusiviteten av Safariplus ett X-värde där vid Opera och Firefox. Användaren söker efter något, klickar på annonsen och ger mer pengar till Google och för Krom (indirekt). Och vad är huvudsystemet för annonser på webbanners? Retorisk fråga. Och en annan sak, den Opera har också partnerskap så att vissa webbplatser är standard i deras snabbvalsfunktioner.

Sagt som Krom upprätthåller, eller snarare, den Google tjänar pengar är det lätt att förklara hur Microsoft gör kant vara lönsamt. Skillnaden är att de använder Bing. DE Sökmotor har också sina betalda annonser i sök och som “betalar” den kant. Naturligtvis ägs av ett av de största teknikföretagen i världen, som tar BRL 1 099,00 för Home-versionen av Windows 11hjälper också.


Accepterar du Bing?

skulle du skriva under a webbläsare med extra funktioner? Har du någonsin tänkt på Krom gör flikgruppering endast tillgänglig i “Pro”-versionen? berätta i kommentarerna

Relaterade Artiklar

Back to top button