Web 3.0 vs Web 2.0: huvudsakliga skillnader

Nätverket har kommit långt de senaste åren

Först och främst måste man ta hänsyn till att nätverket, Internet i stort, har kommit långt på senare tid. Många möjligheter har uppstått som bara för några år sedan verkade omöjliga eller overkliga. Vi har ett brett utbud av möjligheter till vårt förfogande.

Om vi ​​tänker på hur en webbsida såg ut för tio år sedan, hur det var att surfa från en mobiltelefon eller hur de olika plattformarna vi använder på webben såg ut, kommer vi säkert att se att den har förändrats enormt. . Det är något som händer hela tiden, och i många fall inser vi det inte förrän vi går långt tillbaka i tiden.

Sättet vi ansluter till internet har också förändrats. För några år sedan var det normala att ansluta via en dator kopplad med kabel till routern. Det är annorlunda idag eftersom de flesta anslutningar är trådlösa. Detta beror delvis på ökningen av mobila enheter, men också på förbättrade Wi-Fi-anslutningar .

Skillnader mellan Web 3.0 och 2.0

de Webb 3.0 är känt som det senaste internet. Det kallas internet i molnet, eftersom så mycket av innehållet lagras på det sättet. Du bör också överväga vikten av webbapplikationer och plattformar tillgängliga för flera operativsystem och inte bara som en webbsida.

Användning av webbapplikationer

Om vi ​​talar om markanta skillnader, i web 2.0, det var nödvändigt för att installera applikationer för att kunna använda vissa tjänster. Ta exemplet med program för snabbmeddelanden. Förut var det nödvändigt att installera program för att kommunicera, som gamla Messenger och andra liknande.

Det ändrades dock med Web 3.0. Idag kan vi helt enkelt gå in på din webbplats och njuta av samma tjänster från webbläsaren själv. Vi kan se det med WhatsApp, till exempel. Vi kan använda tjänsten direkt i webbläsaren utan att behöva installera något annat.

Användarinteraktion

Användarnas sätt att interagera har också förändrats. Med web 2.0 har vi tagit ett stort steg genom att tillåta delning på sociala nätverk och genom att lansera meddelanden som har en publik. Ett sätt att ge synlighet åt alla användares åsikter eller skapelser på ett enkelt sätt som också kan bli viralt.

Nu med Web 3.0 som utökas genom att baseras på ett smartare internet, där användare också kan söka närmare och vara mer uppkopplade över olika plattformar och enheter. Det erbjuder en rad fördelar i detta avseende som vi kan ta hänsyn till när vi surfar.

I grund och botten dök termen webb 2.0 upp med framväxten av sociala nätverk och interaktion med dem. Användarna hade till sitt förfogande en rad möjligheter som dittills inte varit möjliga. Förut läste vi bara innehåll, medan det var mer komplicerat att skapa det själva.

Med webb 3.0 har utbudet av möjligheter utökats. Vi har många sätt att kunna interagera även i realtid med nätverket. Vi är fullt tillgängliga för allt innehåll från vilken enhet som helst och oavsett var vi är. Detta är utan tvekan en av de viktigaste förändringarna.

Tillgänglighet från flera enheter

Men utan tvekan är den viktigaste förändringen av Web 3.0 tillgänglighet från olika enheter . Vi står inte inför en ny term, som vi vet, men vi kan se att plattformar som Google de senaste åren har tagit ett viktigt steg för att tillåta navigering under nästan samma förhållanden oavsett vilken typ av enhet vi använder. Det innebär att vi kan använda en mobil eller surfplatta för att söka, gå in på en webbplats som RedesZone, och innehållet visas på samma sätt och utan problem genom en dator eller en mobiltelefon.

Tidigare var det mycket vanligt att när man gick in i en webbsida från mobil, det verkar fel. De var inte optimerade på rätt sätt och detta kan orsaka komplikationer när man interagerar genom menyn och de olika avsnitten. Vi kan till och med stöta på möjligheten att ha en webbversion av denna webbplats. Nu har detta ändrats och vi kan gå in på samma sida från vilken enhet som helst och den kommer att anpassa sig korrekt.

Använd molnet

Web 3.0 har gjort det möjligt för oss använda molnet mer . Vi kan lagra filer på flera plattformar och göra dem tillgängliga var som helst och när som helst. Vi kan enkelt skapa säkerhetskopior för att frigöra utrymme på till exempel vår mobiltelefon.

Det är många molnlagringsplattformar som vi har till vårt förfogande. Vi har många gratisalternativ, men även mer kompletta versioner som är betalda. Utan tvekan har vårt sätt att använda Internet förändrats mycket i den här meningen. Vi behöver inte längre lagra innehåll på en hårddisk eller ett minne; nu kan vi bara ha det på webben, tillgängligt när som helst.

Kort sagt, det finns skillnader mellan web 3.0 och web 2.0. De förbättringar vi har sett de senaste åren är mer än uppenbara. Vi går mot ett mer tillgängligt internet från alla typer av enheter och det kommer också att tvinga sidorna att anpassa sig.

Relaterade Artiklar

Back to top button