Waymo samarbetar med Zeekr för att utveckla självkörande taxibilar

Waymo Zeekr fordon © © Waymo / Zeekr

Googles dotterbolag, Waymo, har ingått ett samarbete med det kinesiska företaget Zeekr. De två företagen kommer att samarbeta i ett fordonsprojekt som är både autonomt och elektriskt.

I april presenterade Zeekr, en ung kinesisk eltillverkare som kan få Tesla att darra, sitt första helelektriska fordon kallat “Zeekr 001”, en sedan som är mer utskuren som en skjutbroms, som kan landa i Europa 2022. dotterbolag till Geely, den kinesiska biljuggernauten, tänker inte stanna där. Den här gången presenterade det sitt autonoma taxiprojekt – utan förare – och el, i samarbete med Waymo, det dedikerade dotterbolaget till Alphabet (Google).

Ett fordon utvecklat och designat i Sverige, sedan utplacerat i USA

Waymo och Zeekr kommer att arbeta med utvecklingen av ett nytt 100 % elfordon med syfte att driva en helt autonom flotta i USA via det amerikanska företaget Waymo Ones kommersiella tjänst.

Detta nya fordon kommer att designas och utvecklas direkt från Zeekrs forsknings- och utvecklingscenter, China Europe Vehicle Technology Center (CEVT), beläget i Göteborg, Sverige. Det framtida autonoma fordonet kommer att baseras på en egenutvecklad arkitektur med öppen källkod.

Waymo Zeekr-vy © © Waymo / Zeekr

Googles dotterbolag kommer å sin sida att sköta leveransen av Zeekr-elfordon och kommer direkt att integrera Waymo Driver, dess interna autonoma körteknik. Det lovar hon också utöka tillgången till hållbara transporter “.

En taxi designad för framför allt komfort

Waymo och Zeekr har för avsikt att optimera sitt gemensamma fordon för det som kallas TaaS, transport som en tjänst, med ett utbud av självkörande fordon som kommer att prioritera komfort, bekvämlighet och preferenser för användare av Waymo One-appen. Detta innebär därför att erbjuda en stuga som kan konfigureras efter profilen för de personer som transporteras.

Waymo Zeekr interiör © © Waymo / Zeekr

Fordonet kommer att ha ett plant golv, vilket kommer att underlätta ombordstigning för alla, med generöst utrymme för huvud och ben, utöver, som sagt, fullt justerbara säten. Den slutliga idén med Waymo och Zeekr är att erbjuda en autonom taxi utan ratt eller pedaler, vilket kommer att erbjuda ännu mer utrymme för kunderna, integrera skärmar och laddare tillgängliga och inom räckhåll.

Inget datum har ännu meddelats av Zeekr och Waymo. Men det amerikanska företaget hoppas kunna distribuera fordonet ” under de kommande åren “. Vilket fortfarande är ganska vagt.

Autonom bil: vilka är de olika nivåerna av autonomi och vad består de av?

Sea snake of the automobile, den autonoma bilen är ännu inte verklighet. Åtminstone i sin mest automatiserade version, vilket gör att den klarar sig utan drivrutin. Å andra sidan finns det flera nivåer, och dessa är en realitet.
Läs mer

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button