Wall-E: två robotar som älskar varandra för att rädda planeten?

SF Wall E

År 2008 smälte en söt liten robot tittare i mörka rum runt om i världen. WALL-E är dock inte bara en karaktär bra för att sälja mjuka leksaker: vi har här en animerad film för hela familjen, som har mycket att säga om vår nutid och vår framtid.

Clubic älskar vetenskap, Clubic älskar framtiden, Clubic älskar science fiction. Med S | F · vi kommer regelbundet att dela med oss ​​av våra rekommendationer inom det imaginära området: litteratur, serier men också filmer…

Vi ger oss själva 5 citat och 5 stycken för att övertyga dig.

WALL-E (2008)

av Andrew Stanton

Så länge jag kan minnas har Pixar alltid haft en speciell plats i min cinefili. Jag har varit en studio-till-skrivbord-älskare sedan dess Toy Story, som jag fick chansen att se på bio när den släpptes 1995 (och det gör oss inte yngre). Den här första långfilmen helt och hållet animerad av dator var en teknisk revolution för den tiden, men från början av mina sju år hade jag inte mycket att göra åt det. Det som verkligen intresserade mig var att veta att mina leksaker hade stora äventyr när jag väl vänt ryggen.

Pixar följde sedan min tonårstid och min upptäckt av film genom filmer, var och en mer fullbordad än nästa. Varje release av en studioproduktion var en händelse. Vi skulle inte se en enkel tecknad film, nej. Vi skulle se en Pixar, som en kvalitetsmärkning som garanterade, i värsta fall en utmärkt film, i bästa fall ett mästerverk av skrivande och intelligens som tillät sig, ursäkta mig lite, lyxen att ha fem års tekniska framsteg jämfört med konkurrenterna. .

Du kommer att ha förstått det, jag har alltid älskat Pixar passionerat… Men något har förändrats med WALL-E. Med den här filmen närmade sig studion science fiction-genren för första gången… Och framför allt känner vi genom scenariot satsningen från skaparna, som riskerade att underhålla barn samtidigt som de förmedlade ett djupt ekologiskt budskap till dem, som talar direkt till dem och inspirera dem att förändra världen innan det är för sent.

WALL-E © Disney-Pixar

“Eftersom BNL gör rymden till en plats för obegränsad njutning”

I början av XXIIe århundradet, efter att ha förorenat planeten så mycket de kunde, övergav människor vår gamla goda jord ombord på rymdskepp. Innan avresan utvecklades en stor städplan tack vare WALL-E, robotar som ansvarar för att återvinna och komprimera avfall i frånvaro av människor för att tillåta dem att hitta en hälsosammare miljö…

Här är vi 700 år senare och en enda WALL-E är fortfarande i drift. Den lilla roboten vandrar ensam i stora öde alléer och fortsätter sitt omöjliga uppdrag. Under decennierna, vår WALL-E har skapat en karaktär och maskinen, nyfiken på allt, har lagrat hundratals föremål som tillhör människor i sitt skydd. I början av berättelsen hittar han en växt som växer mitt i spillrorna och tar försiktigt med sig den tillbaka för att skydda den. Man vet aldrig, det kan komma väl till pass.

På kvällen blir han rörd av gamla musikaler där en man och en kvinna utbyter sin första kyss. WALL-E väntar bara på en sak: att träffa någon och prata med dem. Och det är bra! En raket landar på jorden med EVE ombord, en spaningsrobot som ansvarar för att spåra upp minsta tecken på växtliv, vilket skulle vara startpunkten för människors återkomst till planeten.

“Eveuuuuuuh”

För denna första akt antar regissören Andrew Stanton och hans team ett modigt, till och med helt galet tillvägagångssätt för en vanlig animerad film: att få oss att spendera 35 minuter tillsammans med WALL-E utan en enda linje av dialog.

De två robotarna kan verkligen bara uttala sitt namn eller mycket få ord, deras utbyten går i huvudsak genom deras gester eller deras blick. Deras design studeras också för detta, mellan ögonen i form av en kikare av WALL-E, som ger den utseendet av en misshandlad hund, och skärmen på EVE som gör att den kan visa en neutral, road eller rent av hotfull ibland .

Pixar sätter här in en mästerlig iscensättning, som står i radikal kontrast till studions tidigare filmer. Kameran vandrar väldigt naturligt genom uppsättningarna, som en dokumentär. Hon tvekar inte att zooma väldigt snabbt, att ta bort ram för att följa robotarna. Ibland känner vi till och med ryckningar som om en riktig kameraman misshandlades under inspelningen. Fördjupningen i denna värld är total, och detta från de första scenerna.

Genom att spela underbart på läsnivåerna lyckas skaparna inte bara få oss att känna ensamheten i WALL-E, utan också destillera värdefull information i varje scen. Vi upptäcker därmed vikten av företaget BNL, ett absolut allmänt förekommande megaföretag vars ledare har blivit president i USA, till och med i världen, vi vet inte riktigt men det verkar som det.

Vi ägnar också mycket tid åt att helt enkelt betrakta denna övergivna, dammiga stad, vars byggnader kantas av lika höga avfallstorn. Visioner lika poetiska som desperata, till skillnad från de mer färgglada och glada världar som Pixar har vant oss vid.

“Det är lunchdags, ta ett sugrör”

Ändå WALL-E är också en riktig komedi, och mötet mellan den klumpiga lilla roboten och EVE kommer att ge upphov till många gags. Det var redan inte längre att bevisa, Pixar behärskar konsten att situationskomedie perfekt och har en fantastisk tid här när vår hjälte försöker förföra hans vackra – tar flera vackra krattor (och några fall) i processen. Varje spratt fungerar perfekt, för både unga och gamla. I alla fall för min del så skrattade jag gott varje gång!

EVE reser så småningom till WALL-E och upptäcker växten, vilket kommer att aktivera hennes omedelbara återkomst till Axiom, flottans moderskepp. I denna andra del av filmen lyckas WALL-E följa henne genom rymden där han ser vad som finns kvar av mänskligheten…

Bilden målad av Pixar är återigen ingen vacker syn. Framtidens kvinnor och män är överviktiga, går inte längre och passerar bara genom sina skärmar för att kommunicera med sina nära och kära, men bredvid dem, medan de stoppar i sig.

Våra två hjältar verkar alla nära målet: allt som återstår är att placera växten i hjärtat av skeppet för att påbörja proceduren för att återvända till jorden. Bara saker går inte som planerat och någon eller något verkar vara fast besluten att lämna mänskligheten i rymden… Men jag lämnar nöjet att upptäcka till dig och kommer inte att berätta mer för dig.

WALL-E © Disney-Pixar

“Kom inte tillbaka till jorden, kom framför allt inte tillbaka till jorden! »

WALL-E bär ett ganska direkt ekologiskt budskap, men har den goda smaken att inte leverera det med tung dialog eller förklarande scener. Tvärtom, Pixar förlitar sig bara på bilden och iscensättningen för att få situationen att kännas akut och uppmärksamma åskådarna på en oåterkallelig katastrof.

Men om vuxna på några sekunder ska ha förstått syftet med filmen, riktar sig Pixar framför allt till barn. Genom WALL-E, en liten idealistisk robot som upptäcker världen, lyckas studion ta ett barns blick på vår planet. Utan att döma, utan att fördöma, drar filmen en enkel iakttagelse av miljösituationen och framtida konsekvenser av passivitet.

Jag tenderar att tro att den väg som tagits WALL-E är det mest effektiva för att öka medvetenheten. Använd konst, underhållning och popkultur för att förmedla ett ord som kanske inte omedelbart intellektualiseras av småbarn, men som kommer att finnas kvar i deras bakhuvud. WALL-E planterar ett frö som kanske kommer att föda ett ekologiskt engagemang, eller i alla fall en medvetenhet hos de yngsta, som det har varit mitt tidigare.

”Du kan odla alla sorters växter, frukt, grönsaker och sedan pizza! »

Men, och trots vikten av detta tema, finns filmens djupa hjärta fortfarande någon annanstans. WALL-E och EVE, såväl som de andra robotarna som kommer att följa dem i deras strävan, representerar i slutändan all mänsklighet som människorna själva har förlorat: de hjälper och stöttar varandra för att uppnå ett gemensamt mål. Det är då dessa maskiner som kommer att kunna väcka kvinnorna och männen på fartyget och visa dem att planetens överlevnad är viktigare än deras lilla komfort.

WALL-E:s kärlek till EVE är grundstenen i hela filmen. Vår hjälte räcker regelbundet ut sin hand till henne och väntar bara på att hon ska ta den, oavsett vilka fallgropar som kommer i hennes väg. Det är denna beslutsamhet, deras anknytning och deras absoluta tillit till varandra som kommer att inspirera de sista invånarna i Axiomet att resa sig och förändra saker och ting.

Det är svårt för mig att ranka Pixar-filmer i prioritetsordning, men om du inte kan studions arbete eller vill visa det för dina barn under semestern kan jag bara bjuda in dig att börja med WALL-Esom än idag är ett av hans största mästerverk…

WALL-E

WALL-E finns på DVD, Blu-Ray, VOD och on demand på Disney+.

Letar du efter en roman, en film eller en serie?

Här hittar du alla avsnitt av vår spalt · S | F ·

Relaterade Artiklar

Back to top button