Wake on LAN: vad det är och hur det hjälper att slå på vår utrustning

Vad är Wake on LAN

När vi pratar om Vakna på LAN, vi syftar på en teknik som gör att en dator kan startas på distans via det lokala nätverket. Detta är mycket användbart för många användare, eftersom de kan slå på en dator var som helst, de behöver bara vara anslutna till det lokala hem- eller kontorsnätverket. Det är en funktion som ger oss stor nytta både för privata användare och för företag.

Som vi vet det, fjärråtkomst till en dator är något väldigt vanligt och enkelt. Vi har ett brett utbud av verktyg till vårt förfogande för att kunna styra vår dator direkt från en mobil eller surfplatta var som helst i världen, helt enkelt genom att ha en internetuppkoppling. Nu måste vi komma ihåg att för att göra detta som vi nämnde är det nödvändigt att datorn är på. I händelse av att vi har utrustningen avstängd kan vi inte kontrollera den från någonstans. Det är här Wake on LAN kommer in.

Wake on LAN låter oss slå på en dator på distans, även om det är obligatoriskt att vi är på samma lokala nätverk. Vi behöver bara skicka ett “magiskt paket” till datorns nätverkskort för att vakna, det behöver vår dators OS och BIOS/UEFI för att stödja WoL, annars kommer vi inte att kunna slå på eftersom vi tar emot magin paket det kommer att göra absolut ingenting. Datorn kan slås på direkt, eller med ett program kan den programmeras att slås på.

Fördelar med att använda Wake on LAN

Vi kan nämna olika fördelar och positiva punkter med användningen av denna teknik. En av dem är att vi kan slå på utrustningen från var som helst till distans. Detta är mycket användbart om vi när som helst behöver komma åt våra filer eller använda ett verktyg som finns på datorn. Också att helt enkelt ansluta annan utrustning som beror på det.

En annan positiv punkt, vi behöver inte datorn för att vara på hela dagen, och vi måste bara aktivera den på distans när vi behöver den. Detta gör att vi kan spara energi och förhindra att enheten överhettas eller slits ut eftersom den är konstant på.

Dessutom, som vi nämnde, kan vi slå på annan utrustning som är ansluten till samma nätverk. Vi måste bara se till att de är anslutna med en Ethernet-kabel, det vill säga anslutna via en kabel.

Fler och fler datorer är anslutna till nätverket

Tänk på att att använda tekniker som den vi nämnde är något mycket användbart för den tid vi lever i. Idag har vi en stort antal anslutna datorer till nätverket. Trenden är att det finns fler och fler enheter med internetuppkoppling.

En av orsakerna till denna ökning ligger i de enheter vi känner som sakers internet . De tillåter oss att utföra ett stort antal funktioner och uppgifter. Vi har ett brett utbud av möjligheter i detta avseende. Naturligtvis måste man också ta hänsyn till säkerhetsriskerna med den här typen av enheter om man inte tar hänsyn till de grundläggande tipsen.

Kort sagt, att ha fler och fler datorer uppkopplade och lever i en tid där fjärråtkomst till innehåll blir alltmer utbredd gör det nödvändigt att ha teknologier som Wake on LAN.

Hur man sätter på en dator med Wake on LAN över Internet

Tidigare har vi angett att Wake on LAN låter dig slå på datorer via det lokala nätverket, detta betyder att vi måste vara fysiskt anslutna till det trådlösa eller trådbundna nätverket för att kunna göra det. Ett sätt att att använda WoL från internet är att ansluta via VPN om vi installerar en VPN-server i vårt hem eller i vårt företag kan vi använda WoL som om vi var fysiskt anslutna till nätverket.

Ett annat sätt att göra detsamma är att använda routrar som låter oss “väcka” datorer via WoL . Till exempel har tillverkaren ASUS en Wake on LAN-sektion för att väcka datorer med en enkel knapptryckning, eftersom routern skickar det “magiska paketet” till datorn. Vi kunde komma åt routerns konfigurationsgränssnitt via VPN, och senare genom att ange dess standardgateway, eller direkt genom att aktivera fjärråtkomst på routern, även om du gör det senare, se alltid till att använda HTTPS och även aktivera ytterligare säkerhetsåtgärder. anslutningen.

Slutligen har vi också möjlighet att använda WoW (Wake on WAN), det vill säga vi måste helt enkelt överföra UDP-port 9 till datorn som vi vill väcka, sedan skickar vi det magiska paketet med Internet på vår offentliga IP adress. På så sätt kan vi väcka en enda enhet i vårt nätverk, eftersom vi inte kan vidarebefordra samma port till två olika privata IP-adresser.

Program för att slå på datorer via WoL

För att kunna använda Wake-On-LAN behöver du ett program. Om du använder Windows rekommenderar vi att du använder SolarWinds Wake-On-LAN-verktyg, som är helt gratis och väldigt lätt att använda. Om du vill slå på en dator från din smartphone eller surfplatta kan du ladda ner dessa appar för Android och iOS:

Vakna på LAN

Utvecklaren: mike webb

WOL fjärrstart

Utvecklaren: Zuvola-appar

Som du har sett är det väldigt enkelt att göra Wake on LAN, och ännu mer med rätt verktyg.

Relaterade Artiklar

Back to top button