VPN: data från 21 miljoner användare kan hittas på Telegram

telegram_12

En gigantisk 10 GB fil som exponerar miljontals människor har läckt vidare Telegram. Det inkluderade i synnerhet e-post och lösenord från olika vpn.

Med tanke på deras uppmaning är det inte förvånande att se VPN: er citeras alltmer i avsnittet “dataläcka”. Den som avslöjas av vpnMentor är särskilt betydelsefull, eftersom en gigantisk fil innehållande 21 miljoner poster publicerades på Telegrams snabbmeddelanden, innehållande data hämtade från flera VPN.

En gigantisk fil som redan hade läckt ut på Dark Web 2021

Den upptäckta SQL-filen publicerades den 7 maj 2022 på Telegram. Den innehåller 21 miljoner poster, totalt 10 GB data. Och eftersom de sistnämnda är unika innebär det att antalet personer som blev offer för läckan skulle vara nära 21 miljoner. Sa du “stor”?

I detalj samlar filen data från användare av flera VPN, inklusive ChatVPN, SuperVPN eller GeckoVPN. Samma fil var redan till salu på Dark Web förra året. Det är nu tillgängligt gratis på snabbmeddelanden.

Uppgifterna som exponeras i den här filen inkluderar e-postadresser, användarnamn, efternamn, länder, slumpmässigt genererade lösenord, faktureringsinformation och användarstatus (till exempel prenumererade och typ av prenumeration).

Dataexponering som inte är utan risk(er) för offeranvändare

I denna komprometterade data var 99,5 % av e-postadresserna i filen Gmail-konton, så de allra flesta. Denna andel är högre än vad som vanligtvis ses vid dataläckor. Vad betyder det ? Det är möjligt att hackergruppen bara delade en delmängd av data, inte allt.

Så, hur är det med effekten av denna fil nu på VPN-användare, som per definition använder dessa virtuella privata nätverk för att skydda sin integritet och anonymitet lite mer, även om totalt skydd aldrig garanteras? Risken för de berörda internetanvändarna och mobilanvändarna är att möta nätfiskekampanjer, social ingenjörskonst och till och med utpressning. Ännu värre: illvilliga individer som har kunnat knäcka lösenord kan direkt använda kontot för en offeranvändare för att dra fördel av sin betalda status.

Den politiska risken är också att befara, beroende på vilken typ av organisation eller regering som skulle komma att ta över databasen. Vissa regimer, som blockerar användningen av VPN, kan använda det för att spåra användare.

Om samma ämne:
Har VPN blivit Hollywoods Nemesis?

Bästa VPN, 2022 års jämförelse

Hur väljer man den bästa VPN? Clubic har testat och jämfört prestanda och säkerhetsnivå för de bästa leverantörerna för att upprätta denna VPN-jämförelse
Läs mer

Källa: vpnMentor

Relaterade Artiklar

Back to top button