VivaTech: “Covid-19 har accelererat vår transformation, hybridformatet representerar framtiden” (Julie Ranty)


Vid mikrofonen på Clubic berömde VivaTechs general manager, Julie Ranty, det goda resultatet av showen i hybridformat, både ansikte mot ansikte och på distans. Hon hoppas att denna lösning ska bli permanent.

Utmaningen var skrämmande för den stora massan av VivaTech 2021-utgåvan. Showen, som hölls i Porte de Versailles i Paris från 16 till 19 juni 2021, var det första stora europeiska, eller till och med planetariska, tekniska evenemanget som hölls sedan starten av pandemin, och detta i ett helt nytt hybridformat, mellan fysiskt och digitalt. Så kan vi tala om framgång och framgång, både på ansikte-mot-ansikte-dimensionen och på onlineupplagan av showen? Ska vi göra hybridevenemang till en modell? För att prata om det intervjuade vi Julie Ranty, general manager för Viva Technology.

Läs också:
EHang avslöjar sin imponerande dronetaxi, som har passerat testflygningsstadiet i Asien (video)

Intervju med Julie Ranty, VD för VivaTech

Clubic: Julie Ranty, vad är din bedömning av den här utgåvan av VivaTech som, vad som än händer, kommer att förbli väldigt speciell?

Julie Ranty : Vi drar en mycket bra balansräkning. Vi var mycket glada över att kunna hitta våra besökare, våra partners, nystartade företag och hela det europeiska ekosystemet. Jag tror att leenden från människor, av vilka några såg varandra för första gången på 18 månader, sågs genom maskerna. Folk behövde prata och ta sig tid att prata. Det var en av fördelarna med formatet, vi hade en mätare som begränsade oss till 5 000 besökare per dag (Redaktörens anmärkning: just nu T), men som gjorde det möjligt att ta sig tid att diskutera, i ett mer avslappnat sammanhang än vanligt. Det var mycket uppskattat efter ett och ett halvt års frånvaro.

🔢 I siffror är VivaTech 2021:

 • 26 000 fysiska besökare
 • 114 000 digitala besökare
 • 119 miljoner människor nåddes av evenemanget i 149 länder, tack vare bidraget från sociala nätverk (8 miljoner människor följde evenemanget flitigt)
 • 1,7 miljarder visningar
 • 500 innovationer
 • 1 400 utställare (60 % fysiska)
 • 400 högtalare

“Fram till slutet av april var vi inte säkra på att den fysiska upplagan kunde äga rum”

När vi deltog i Viva Technologys första presskonferens i maj undrade vi hur evenemanget skulle utvecklas, särskilt i relation till hälsoåtgärder och krav, som det obligatoriska PCR- eller antigentestet på mindre än 48 timmar. Eftersom VivaTech är den första globala mässan att lansera sedan pandemin, fanns det fortfarande ett visst tryck…

Absolut. Vi var först. Vi hade modet att hålla oss till detta hybridformat som vi hade tänkt oss i september förra året. Vi var övertygade om att denna upplevelse var den bästa lösningen för våra besökares och våra partners upplevelse. Fram till slutet av april var vi inte säkra på att den fysiska upplagan kunde äga rum, även om vi såg att det sanitära läget förbättrades dag för dag. Men vi är väldigt glada över att ha tagit denna satsning idag.

Julie Ranty, general manager för VivaTech © Alexandre Boero för Clubic

Du pratar om hybridformatet och exakt vilken betydelse som har getts uppkopplad på den här utgåvan? Och vilka är de första feedbacken du kan få?

Vi har väldigt bra feedback på onlinedelen som har två delar. En, öppen och tillgänglig för alla, med vår kontinuerliga nyhetskanal, VivaTech News (Redaktörens anmärkning: 4,4 miljoner unika besökare på kanalen), med tre dagars non-stop live-program från 09:00 till 18:00, med reportage i gångarna, intervjuer med talare, utställare, nystartade företag som deltar i pitches och kommer för att dela med sig av sina erfarenheter, experter som kommer för att tyda trender de har kunnat observera i fält, eller avhopp i konferensrum. Kort sagt, det är VivaTechs skyltfönster och en teaser av vad som kan hända med vår fysiska upplevelse och vår digitala plattform. Denna kanal sändes flitigt på sociala nätverk, på en DTT-kanal, på vår webbplats och med vissa partnermedia.

“Jag är övertygad om att publiken på vår digitala plattform kommer att gå långt längre än VivaTechs period”

Vi hade också en digital upplevelse som var tillgänglig med en VivaTech-biljett, oavsett om det var en digital eller fysisk biljett. Där kunde du komma åt alla konferenser, inte bara i direktsändning, men också i repris. Jag är övertygad om att publiken på vår digitala plattform kommer att gå långt längre än VivaTechs period.

På denna digitala plattform har vi också en upptäckts-, innovations- och start-up-dimension, med 1 400 refererade start-ups och utställare, som kan sorteras efter land, verksamhetssektor och teknik. Allt detta gör det möjligt att ta pulsen på innovation idag. Det finns också hela nätverksdelen, både i chatt eller video, för att återuppliva ditt företag, dina orderböcker och för att diskutera VivaTechs ekosystem i vid bemärkelse.

Sociala nätverk har haft sin betydelse i år, både fysiskt och digitalt…

…medan vi vet att rena digitala evenemang genererar mycket mindre engagemang än fysiska evenemang. Det fanns en begränsad kapacitet ansikte mot ansikte, och ändå var människorna som kom väldigt engagerade, involverade och investerade. Fjärrbesökare uppskattade vår digitala plattform mycket. De deltog också i detta samtal på sociala nätverk. Återigen lyckades vi engagera ett stort och internationellt samfund.

“Vi har återigen lyckats engagera ett stort och internationellt samhälle”

Tror du att detta hybridprogram kan bli normen i framtiden?

Absolut. Jag tror att Covid-19 har påskyndat vår övergång, vår omvandling. Denna dubbla fysiska och digitala dimension är en modell för framtiden för VivaTech. Det gör att vi kan nå en större publik, att variera upplevelser, att utöka upplagan över tiden, eftersom digital teknik gör att vi kan upprätthålla samtalet med vår community under hela året. Allt detta kommer att ge möjligheter att återansluta till plattformen under de kommande veckorna och månaderna.

Jag utökar min tidigare fråga. På den berömda mätaren, inställd på 5 000 personer, kommer vi inte att dölja att den kan erbjuda oss ett “avkopplande” format, jämfört med tidigare utgåvor. Kan mätaren också bli modell?

Det som är intressant är variationen av format. I år, varje kväll, var det flera middagar, på morgonen flera frukostar och luncher, som varje gång samlade givna populationer (till exempel VC:er och nystartade företag; innovationschefer för stora grupper; kvinnor inom teknik, etc.), runt intressegemenskaper. Formaten kan variera från 30 till 150 personer. Allt detta var väldigt komplementärt till den stora fysiska och digitala konferens som kan finnas och som fungerade väldigt bra.

“Kvinnorna på VivaTech visar att vi bidrar till evangeliseringen och feminiseringen av sektorn”

Flera teman dominerade den här utgåvan, som e-hälsa, ack så viktigt i en pandemiperiod.

När det gäller e-hälsa har Covid ökat medvetenheten. Det finns också en växande vana hos människor att använda verktyg eller plattformar som Doctolib eller TousAntiCovid. I trenderna märker vi också den allt starkare plats som miljöfrågorna tar, oavsett om det är inom industri, mobilitet eller lyx. Det är en transversell medvetenhet, och nu går den digitala övergången hand i hand med den ekologiska omställningen. På La Poste eller LVMH har vi till exempel sett återanvändbara förpackningar, vi har sett nya pappersbaserade batterier på EDF, eller jordbruk, som använder 99 % mindre vatten, men för ultraoptimerad prestanda. Det är den här typen av innovation vi har eftersträvat och som vi ser mogna genom ett större samarbete med stora grupper. Det finns också bioteknikdelen, kvant eller rymd, som är ämnen som Frankrike har fantastiska talanger om. Allt fler investeringar öronmärks för dessa frågor och det behövs ännu fler.

Julie Ranty, du är general manager för VivaTech, du är en kvinna, och utan att vilja vara klyschiga märkte vi att det på denna utgåva, jämfört med tidigare evenemang, fanns många fler kvinnor i gångarna. Känner du att det sker en verklig utveckling i den här riktningen, när det gäller kvinnors plats inom Tech?

Det har skett en utveckling. Efteråt är det ännu inte tillräckligt snabbt. Det finns fortfarande bara 10 % av kvinnorna i ledningen för nystartade företag. De samlar bara 30 % av de insamlade medlen. På VivaTech har vi alltid varit proaktiva när det gäller att få fler kvinnor på scen, oavsett om de är det förebilder. Vi har satt upp kvoter, med 40 % av kvinnliga talare vi tränar. Vi lanserade Female Founder Challenge (FFC), som belönar kvinnor som har skapat nystartade företag och sätter dem i kontakt med franska och internationella investerare, för att stödja dem i utvecklingen av deras projekt. På den allmänna publikdagen har vi skapat utrymmen för möten och coaching mellan unga tjejer och kvinnor som redan är i tekniksektorn, för att påskynda feminiseringen av denna sektor, för att inspirera dem och ge dem de första nycklarna. Kvinnorna på VivaTech visar att vi bidrar till evangeliseringen och feminiseringen av sektorn.

Upptäck vårt VivaTech 2021-innehåll:

VivaTech 2021 © Alexandre Boero för Clubic
 • Autonoma stationer för att göra en hälsokontroll på 6 minuter? Franska Bodyos satsning
 • VivaTech: Emmanuel Macron och Cédric O välkomnar återkomsten av stora mässor
 • Med Hybridity and Board Hybrid revolutionerar Klaxoon mötesvärlden
 • E4, vakthundens säkerhetsrobot i aktion!

Relaterade Artiklar

Back to top button