Visa och dölj skrivbordsikoner i GNOME Linux

ubuntu Nautilus är standardfilhanteraren. Det återger också skrivbordet och ikoner som mappar, filer, arkiv och flyttbara media. Nautilus kan visa din datorikon, hemmappsikon, nätverksikon, papperskorgsikon och ikoner för alla monterade volymer som CD-skivor, dvd(DVD-skivor), externa hårddiskar eller flash-kort.

Men i många Linux-distributioner(Linux) (som t.ex ubuntu ) många av dessa alternativ är inaktiverade, och om du bläddrar igenom inställningarna Nautilus (logisk plats, eftersom Nautilus ritar skrivbordet), verkar det inte finnas något sätt att visa eller dölja dem, beroende på dina personliga preferenser.

Lyckligtvis, linux är konfigurerbar, så att ändra detta beteende är inte så svårt. Vi behöver bara Terminal (eller kör dialogrutan ) och Konfigurationsredigerare .

Beroende på din version linux launcher konfigurationsredigerare(Configuration Editor) kanske inte visas i din programmeny. Om så är fallet, kör bara det (det bör finnas i ” Systemverktyg” under ” (Systemverktyg)Ansökningar(Applikationer) » ).

Du kan också springa Konfigurationsredigerare(Configuration Editor) genom att öppna Dialogrutan Kör(Kör dialog) och kör den därifrån. Att öppna Dialogrutan Kör(Kör dialogrutan), klicka Alt-F2 ange sedan gconf-editor som nedan:

Starta gconf editor

Alla dessa kommandon kommer att köras Konfigurationsredigerare(Configuration Editor) som kommer att se ut ungefär så här:

Konfigurationsredigerare

För att komma åt inställningar för vilka ikoner som visas på skrivbordet(Skrivbord), vi måste komma åt inställningarna Nautilus. Först(Först) dubbelklicka på mappen applikationer(appar) i det vänstra sidofältet för att öppna en lång lista med programinställningar.

Dubbelklicka på Applications

Scrolla nu ner till posten nautilus och dubbelklicka på den för att öppna hela listan med alternativ Nautilus .

Dubbelklicka på Nautilus

Detta kommer att visa flera alternativ som kompakt vy , skrivbordet , desktop-metadata , icon_view , Listvy , preferenser och sidebar_panels . Vi behöver Skrivbord(skrivbord), så klicka på det och huvudfönstret till höger visar alla olika alternativ Nautilus Desktop(Nautilus Desktop).

Skrivbordsalternativ

Beroende på ditt system kommer vissa kryssrutor att markeras och andra kommer inte att markeras. I bilden ovan kan du se att den enda kryssrutan som är markerad är för att visa volymer. Detta innebär att endast externa enheter, flashenheter, CD-skivor och DVD. (DVD-skivor) För att ändra detta beteende, markera andra kryssrutor. Du har möjlighet att göra datorikonen, hemmappen, nätverksikonen och papperskorgen synlig. Så kolla vad du vill. På den här bilden har vi valt ut dem alla.

Gör ikoner synliga

När vi markerar varje kryssruta kommer ikonerna omedelbart att bli synliga på skrivbordet(Skrivbord). Innan vi installerade datorikoner, hemmapp, nätverk och papperskorgen såg vårt skrivbord ut så här.

Ikoner visas inte

Men efter att ha markerat rutorna kan vi se alla ikoner som tidigare var gömda.

Ikoner är synliga

Och det är allt som krävs! Vissa distributioner som t.ex Linux Mint skapat ytterligare verktyg med GUI(GUI) för att göra denna process enklare, men med lite kunskap är det inte så svårt att ändra dina skrivbordsikoninställningar och mer bara genom att använda Konfigurationsredigerare(Configuration Editor).

I Ubuntu är Nautilus standardfilhanteraren. Den tar också hand om att rita skrivbordet och ikoner, såsom mappar, filer, arkiv och flyttbara media. Nautilus har förmågan att visa din dators ikon, hemmappsikonen, en nätverksikon, papperskorgsikon och ikoner för alla monterade volymer, som CD-skivor, DVD-skivor och externa hårddiskar eller flash-kort.

Men i många Linux-distributioner (som Ubuntu) är många av dessa alternativ avstängda, och om du bläddrar igenom Nautilus-inställningarna (den logiska platsen, eftersom Nautilus ritar skrivbordet) verkar det inte finnas något sätt att visa dem, eller att dölja dem, beroende på dina egna personliga preferenser.

Tack och lov är Linux ingenting om inte anpassningsbart, så att ändra detta beteende är inte så svårt. Vi behöver bara terminalen (eller kördialogrutan) och konfigurationsredigeraren.

Beroende på din version av Linux kanske startprogrammet för konfigurationsredigeraren inte är synligt i dina programmenyer. Om det är det, starta det helt enkelt (det borde finnas i Systemverktyg menyn under Ansökningar).

Starta Configuration Editor

Du kan också starta konfigurationsredigeraren genom att öppna dialogrutan Kör och starta den därifrån. För att komma åt dialogrutan Kör, tryck Alt-F2skriv sedan gconf-editorsom visat:

Starta gconf editor

Vilket av dessa kommandon kommer att starta konfigurationsredigeraren, som kommer att se ut ungefär så här:

Konfigurationsredigerare

För att komma åt inställningarna för vilka ikoner som visas på skrivbordet måste vi komma åt Nautilus-inställningarna. Dubbelklicka först på appar mappen i det vänstra sidofältet, som kommer att avslöja en lång lista med programinställningar.

Dubbelklicka på Appar

Scrolla nu ner till nautilus och dubbelklicka på den, vilket visar hela listan med Nautilus-alternativ.

Dubbelklicka på Nautilus

Detta kommer att avslöja några alternativ, som t.ex kompakt vy, skrivbordet, desktop-metadata, icon_view, Listvy, preferenser och sidebar_panels. Den vi vill ha är skrivbordetså klicka på den och huvudfönstret till höger visar nu alla olika Nautilus Desktop-alternativ.

Skrivbordsalternativ

Beroende på ditt system kommer vissa kryssrutor att markeras, medan andra inte kommer att markeras. I bilden ovan kan du se att den enda markerade kryssrutan är för att volymer ska vara synliga. Detta innebär att endast externa enheter, flash-kort, CD- och DVD-skivor visas. För att ändra detta beteende, markera andra kryssrutor att välja. Du har möjlighet att göra datorikonen, hemmappen, nätverksikonen och papperskorgen synliga. Så kolla allt du vill. I den här bilden har vi valt ut alla.

Gör ikoner synliga

När vi markerar varje kryssruta kommer ikonerna omedelbart att bli synliga på skrivbordet. Innan vi kryssade i rutorna för ikonerna för dator, hemmapp, nätverk och papperskorgen såg vårt skrivbord ut så här.

Ikoner visas inte

Efter att ha markerat rutorna kan vi nu dock alla ikoner som tidigare var dolda.

Ikoner synliga

Och det är allt som finns! Vissa distributioner, som Linux Mint, har skapat extra GUI-verktyg för att göra den här processen enklare, men med lite kunskap är det inte så svårt att ändra dina skrivbordsikoninställningar, och mycket mer, bara genom att använda konfigurationsredigerare.