Virgin Hyperloop beskriver driften av dess supersoniska “tåg” som kan rusa i mer än 1 000 km/h

Virgin Hyperloop © Virgin Hyperloop

Driven av ambitionen att lansera vad som kan vara en av de viktigaste formerna av kollektivtrafik under det tjugoförsta århundradet, har Virgin Hyperloop gett mer information om tekniken. Detaljer som ger bättre trovärdighet till det inledande projektet.

På gränsen mellan ingenjörsfantasi och science fiction kan hyperloop-teknik, som ska förbinda stora städer på nolltid ombord på skyttlar som avancerar med cirka 1 080 km/h i tunnlar, ge hopp till dess designers och nyfikna. Virgin Hyperloop, ett av många företag som har följt i fotspåren av en Elon Musk som drev idén om att bygga den 2012 (själv inspirerad av Robert Goddards spekulationer om konceptet i början av 1900-talet), släppte en video tidigare i veckan som beskriver tekniken och hur den fungerar.

Läs också:
Virgin testar sin Hyperloop med mänskliga passagerare

En teknik som gradvis avslöjas

Genom att publicera en video som förklarar hur dess koncept fungerar, vill Virgin Hyperloop göra mer än att imponera. Företaget vill övertyga om genomförbarheten av sitt projekt. I videon kan vi alltså se de inbyggda levitationsmotorerna, framdrivningsmotorerna och högeffektsbatterierna, som inte hade utformats förrän då.

Virgin Hyperloop förklarar att enhetens arkitektur gör det möjligt att nå höga hastigheter (totalt tre gånger högre än för ett höghastighetståg) och vittnar om låg energiförbrukning, tack vare den nästan eliminerade aerodynamiska luftmotståndet.

I detalj består motordelen av skytteln av en moduluppsättning av 4 framdrivningsmotorer, vilket gör att den når 1 000 km/h på mindre än 5 minuter. Fordonet, å andra sidan, svävar uppifrån tack vare en attraktiv elektromagnetisk kraft, som drivs av batterierna ombord. Virgin Hyperloop hävdar att detta levitationssystem är mer än 8 gånger effektivare än världens snabbaste magnetiska levitationståg (Maglev), där Kina förra månaden presenterade en modell som kan nå 600 km/h, från mindre på papperet. Levitationsmotorerna bär elektromagneter för att lyfta fordonet, som avancerar i ett rör vars miljö är nära vakuum, tack vare ett mycket lågt tryck.

Läs också:
Ett Hyperloop-projekt i Kanada har som mål att resa i 1 000 km/h

Virgin Hyperloop © Virgin Hyperloop

Passagerartrafik före slutet av decenniet?

Virgin Hyperloop har mestadels gjort tillkännagivanden på den kommersiella delen av överljudståget. Och den första gäller direkt själva designen av fordonet. Levitation, kraft och framdrivning har flyttats till podden.

Hyperloopen kan tillhandahålla on-demand-service och svara på hög genomströmning genom att låta sina fordon resa i konvojer. Förutom att till skillnad från tågvagnar är kapslarna inte direkt kopplade till varandra. De är inte fysiskt fästa vid varandra, vilket gör att vart och ett av fordonen kan ta en riktning anpassad till sin slutdestination, ” precis som en bil tar en avfart “, konstaterar företaget.

Från och med nu skulle Josh Giegel, VD för Virgin Hyperloop, sikta på kommersialisering mellan 2027 och 2029 för passagerartransporter, mot 2030 initialt. Varor kunde cirkulera ännu tidigare.


Källa: VentureBeat

Relaterade Artiklar

Back to top button