Vill du unna dig den första historiska modifieringen av en Wikipedia-sida? Det är möjligt… i form av NFT

Wikipedia

Tänk om du blev ägare till den första upplagan av det berömda onlineuppslagsverket?

Bonjour Monde! “: på sitt eget sätt kommer dessa två små ord att ha präglat Internets historia. Det är med detta budskap som Jimmy Wales, medgrundare av Wikipedia, lanserade sitt projekt den 15 januari 2001.

Då hade han sannerligen ingen aning om hur stor hans hemsida skulle bli, och ännu mindre att han skulle få möjlighet att sälja den första modifieringen av uppslagsverket för flera tusen dollar. Detta är dock vad Christie’s hoppas, som lägger ut det på auktion.

” Wikipedias födelse “

Från den 3 till 15 december anordnar Christie’s en auktion med titeln “The Birth of Wikipedia”.

I hjärtat av denna försäljning, ett ganska ovanligt föremål: en NFT, icke-fungibel token. Detta digitala objekt, certifierat med blockchain-teknik, är ingen mindre än den första Wikipedia-sidan som lanserades den 15 januari 2001 av Jimmy Wales, såld till ett startpris av 100 dollar på Christies webbplats.

Vid hans sida, ett mycket verkligt föremål: en jordgubbsfärgad iMAC, persondator av Jimmy Wales, som användes vid lanseringen av hans onlineuppslagsverk och som därför är en integrerad del av Wikipedias historia.

Köp den första upplagan av Wikipedia i NFT, vilket intresse?

Lanserades för flera år sedan nu, NFTs markerade år 2021, med termen som till och med utsågs till “årets ord” av Collins Dictionary. I mars auktionerade Twitters medgrundare och tidigare vd Jack Dorsey ut den första tweeten någonsin, ” Jag har precis skapat mitt twttr-konto för 2,9 miljoner dollar i form av NFT. Precis som denna tweet förväntas försäljningen av den första upplagan av Wikipedia nå ” hundratusentals dollar enligt Peter Klarnet, specialist på böcker och manuskript på Christie’s.

Den person som kommer att bli den stolta ägaren av Wikipedia-sidan kommer att ha behörighet att modifiera verket som han finner lämpligt. En del av intäkterna från försäljningen kommer att gå till att stödja WT.Social, ett socialt nätverksprojekt skapat av Wales som syftar till att skapa ett hälsosamt och säkert alternativ till traditionella sociala nätverk.

Låt oss hoppas att den senare åtnjuter samma framgång som den mest kända uppslagsboken i världen.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button