Vilket AVIF-bildformat kommer till iOS 16 och macOS 13?

Foton Apple-appen © © Apple

iOS 16 och macOS Ventura kommer att integrera stöd för detta nya bildformat som så småningom kan ersätta jpeg.

Apples uppdateringar av operativsystemet levererar en mängd nya funktioner, och många av dem är osynliga för allmänheten.

Ett bildformat som redan har antagits allmänt av branschen

Bland dessa kan vi notera stödet för AVIF-formatet. Detta nya bildformat är redan väl integrerat i webbläsare, som Google Chrome eller Mozilla Firefox, och även i Windows 11 och Android sedan dess 12e slipa. Apple hade dock föredragit att skippa AVIF fram till idag.

Betaversionerna av iOS 16 och macOS Ventura ger användarna möjlighet att testa nästa version av webbläsaren Safari, som äntligen inkluderar stöd för detta format.

AVIF, mer modernt och komplett, kan ersätta jpeg under de närmaste åren

AVIF är ett nytt bildformat baserat på AV1 open video codec, som redan används av YouTube eller Netflix på grund av dess större komprimering för likvärdig bildkvalitet.

AVIF bygger på sin grund och möjliggör både transparens och HDR-stöd. Vi kan också presentera det som en seriös kandidat att ta över från det ärevördiga jpeg under de kommande åren. AVIF stöder också animerade bilder och kan ersätta GIF, om det fortsätter att stödjas av branschen under de kommande åren.

Fördelen med AVIF framför HEIC är att det är öppet och gratis, där det andra formatet är ett derivat av H.265 och är avgiftsbelagt.

Antagandet av AVIF av Apple är överraskande, eftersom detta format kommer att konkurrera med HEIC, som används idag av tillverkaren i sin iPhone, och i synnerhet med Live Photos-formatet. För närvarande verkar tillverkaren inte vilja byta ut sitt eget format, utan helt enkelt tillåta sina användare att öppna AVIF-filer utan svårighet och därmed lyssna på klagomålen från sina kunder.

iOS 16 ska vara tillgänglig i september 2022, med lanseringen av iPhone 14. macOS Ventura bör under tiden vara några veckor kvar, enligt varumärkets vanliga schema.

Källa: 9to5Mac

Relaterade Artiklar

Back to top button