Vilket är årets bästa företag 2021? Vad är det värsta? Yahoo! publicerade sin traditionella rapport

Microsofts logotyp © JPstock / Shutterstock.com

Yahoo Finance-teamen bestämde och gjorde Microsoft till årets bästa företag, Facebook-Meta var det sämsta. Berättigade val, enligt byrån på sökmotor
.

Som varje år, Yahoo! publicerade sin bedömning av årets bästa och sämsta företag, baserat på symboliska kriterier som ekonomisk hälsa för den goda sidan av saken och kontrovers för den dåliga. Två digitala giganter har utsetts: Meta-gruppen (ex-Facebook) och Microsoft.

Microsoft är värt över 2,43 biljoner dollar: bara Apple gör det bättre

Låt oss börja med årets bästa företag 2021: Microsoft. Företaget, känt för sitt Windows-operativsystem, hade ett ganska anmärkningsvärt år ur ekonomisk synvinkel. År 2021 korsade Microsoft gränsen på 2 000 miljarder i börsvärde (2 430 miljarder nu), och blev det enda företaget, tillsammans med Apple, som har korsat denna symboliska ribba på ett hållbart sätt (Alphabet, Googles moderbolag, efter att bara ha korsat det en kort stund ).

Microsoft har glänst i år och sett aktiekursen stiga med 45 %, mycket mer än någon av sina konkurrenter av samma storlek. Under de senaste tolv månaderna har företaget genererat en omsättning på 176 miljarder dollar, en ökning med cirka 20% på ett år.

Microsofts styrka är att behålla kontrollen över sina styrkor (operativsystem, mjukvara) och samtidigt utvecklas på särskilt livliga tillväxtmarknader, som molnet, där dess dotterbolag Microsoft Azure betjänar, med 20 % av marknadsandelen, världsnummer 2, bakom AWS ( Amazon Web Services). Dess sociala nätverk tillägnat proffs, LinkedIn, har 800 miljoner medlemmar, och samarbets- och videokonferensverktyget Microsoft Teams är nu allmänt använt.

Kaskadande skuld för Facebook (Meta)

För att utse årets sämsta företag 2021 kallade Yahoo Finance-teamen in en panel på 1 541 personer, och många av dem gjorde Facebook, nyligen Meta, till sin “vinnare”. Men varför valdes den kaliforniska jätten?

På huvudet kan man säga att Meta är årets sämsta företag för “allt sitt arbete”, ur väljarnas synvinkel. Det måste sägas att Mark Zuckerbergs företag återigen har samlat på sig kontroverser, som kulminerade i de sensationella avslöjandena från whistleblower Frances Haugen, som kritiserar sin före detta arbetsgivare för att sätta vinster före säkerheten för sina anställda.

Många – inklusive regeringar och myndigheter – kritiserar Meta-gruppens sociala nätverk, och Facebook i synnerhet, för att ha bidragit till spridningen av desinformationskampanjer, särskilt under en pandemi. WhatsApp-meddelanden som utmanats av sekretesspolicyn har inte heller sparats. I rankingen ligger Facebook före den kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Men 30 % av de tillfrågade tror fortfarande att Meta-gruppen är kapabel att lösa in sig 2022, med vissa väljare som direkt erbjuder det kaliforniska företaget att donera en del av sin vinst i form av donationer till välgörenhetsorganisationer, för att ge en något mer positiv bild.

Källa: Yahoo Finance

Relaterade Artiklar

Back to top button