Vi testade xCloud på PC: lovande, men ändå en god marginal för förbättringar

xmoln

Medan konkurrensen ser allt hårdare ut inom segmentet molnspel med PlayStation Now som höjer sin nivå, NVIDIA GeForce Now erbjuder ett intressant förslag och GAFAs som kom in i det (Amazon Luna och Google Stadia), satsar Microsoft fortfarande på sitt Game Pass i molnen med xCloud, denna gång på PC . Vad är plattformen värd idag? Vi testade det för att svara på denna fråga.

För ett år sedan testade vi dess xCloud-lansering på Android-mobil. Efter tolv månaders väntan kommer molnspelplattformen äntligen till PC i stängd beta. Vårt senaste test gav oss ett gott intryck trots en smak av oavslutade affärer, vad kommer att hända med den här versionen dedikerad till datorer? Svara i detta grepp.

Sammanfattning

Ingen app utan en webbversion

På Android tillät en dedikerad xCloud-applikation streaming i början av tjänsten. Tjänsten integrerades sedan direkt i Xbox Game Pass-appen. På en dator är situationen annorlunda: ingen app, xCloud är tillgänglig från en webbläsare via Xbox.com/Play URL.

Ett val som kan tyckas överraskande på Windows, som ändå integrerar Xbox-applikationen väldigt bra. Det kan vara för framtiden, vi föreställer oss att Microsoft har gjort detta val för att stödja så många plattformar som möjligt. Med en webb xCloud är Game Pass verkligen tillgängligt inte bara på Windows PC, utan även på Mac, iPhone och iPad.

xCloud PC

Som en påminnelse vägrade Apple en xCloud-applikation på App Store, av säkerhetsskäl, och ville validera varje spel tillgängligt i molnspel individuellt i form av en applikation för varje titel. Det räcker med att säga att ergonomin och användarupplevelsen som på så sätt erbjöds inte skulle stämma överens med vad Microsoft hävdar, som tvingades skyndsamt lansera utvecklingen av en webbversion för Apple-enheter, vilket därför gynnar även PC.

Ett användargränssnitt som kan förbättras

Webbgränssnittet xCloud är förenklat, men är inte en modell av ergonomi med tanke på att vi är på en PC. Eftersom vi är i en webbläsare måste helskärmen aktiveras manuellt varje gång. Joysticknavigeringen är ganska lik vad du kan ha på Xbox när det gäller logiken att byta från ett innehåll till ett annat. Vi föredrar fortfarande att använda musen för snabbare rullning och för att välja innehåll snabbare.

Framhävningen av innehåll av Xbox tar upp en stor del av skärmen, du måste gå ner för att hitta spelen som tidigare lanserats. Tack vare synkronisering listas även titlar som spelas på en annan plattform (Xbox-konsol eller mobil). Längre ner visas de spel som nyligen lagts till i Game Pass, sedan ett sista avsnitt som ger tillgång till hela katalogen av xCloud på PC.

xCloud PC

Trots att vi är vid datorn spelar vi Xbox-spel, utvecklade för konsolen, som körs på Xbox-arkitekturhårdvara. Menyerna i spelet är därför Xbox-titlarnas, det går till exempel inte att justera grafiken.

Det är kontraintuitivt, men det finns heller inget stöd för kombination av tangentbord och mus, du måste ansluta en kontroller till datorn för att spela, förutom spel som stöder pekkontroller om din enhet är utrustad med en pekskärm.

Vi hade ibland problem med att starta ett spel eftersom xCloud kräver en kontroller. När den inte upptäcker någon, visas ett varningsmeddelande på skärmen. Bekymmer är att du måste navigera genom kontrollergränssnittet i förväg för att det ska upptäckas, det är det inte om det bara är anslutet till datorn eller anslutet via Bluetooth. Det är en detalj, men som läggs till alla andra och som kan hindra dig från att dra nytta av en flytande upplevelse.

Väl i spelet finns två ikoner i det övre vänstra hörnet kvar på skärmen permanent, vilket förstör nedsänkningen något. Det är desto mer olyckligt att dessa två knappar bara är klickbara med musen, så de kan försvinna och bara dyka upp igen när du rör på musen eftersom du spelar på handkontrollen.

xCloud PC

Xbox-ikonen öppnar ett socialt fönster för att kommunicera med kontakter och spåra framsteg. Knappen bredvid låter dig växla till helskärm, stänga av ljudet eller avsluta spelet.

xCloud PC

Vi hade också fallet med spel som lanseras som standard på engelska, medan samma titel på vår Xbox är på franska. Vi hoppas att dessa små defekter kommer att rättas till genom släppet av beta, men det är nu dags att attackera den stora biten av detta test: vilken upplevelse ger xCloud när ett spel har lanserats?

Svårt att spela över Wi-Fi, mycket bättre över Ethernet

För att testa tjänsten och täcka flera användningsområden testade vi xCloud på PC både i Wi-Fi och Ethernet samt på flera skärmdiagonaler: 32 tum, 24 tum och 15,6 tum .

Oavsett om det är trådbundet eller trådlöst är laddningstiderna märkbart lika snabba som på Xbox One S. Vi märkte inte heller en större ingångsfördröjning mellan handlingen på handkontrollen och dess utförande i spelet än på en konsol. Latensen är också mycket bra i båda fallen, vår goda internetuppkoppling (4 ms ping i Wi-Fi och 2 ms i Ethernet i snitt enligt nPerf-mätningar) är väl utnyttjad här.

Å andra sidan är Wi-Fi-prestandan verkligen inte otrolig. Flytigheten i vissa spel är korrekt, som Yakuza Kiwami 2, även i strid. Å andra sidan höll vi inte särskilt länge på eFootball PES 2021 eller Forza Horizon 4, spel där bristen på bilder per sekund inte bara är obehaglig för ögat, utan också handikappande för spelet.

xCloud PC

Upplevelsen var mycket mer övertygande när vår PC var ansluten till routern via en Ethernet-kabel. Vi såg då en mycket tydlig vinst i bilder per sekund på alla spel. Även på en girig Forza Horizon 4 var bilden nästan lika smidig som på en Xbox One S.

xCloud PC

Denna mycket markanta skillnad mellan Wi-Fi och Ethernet lämnar oss något försiktiga. Även om det är normalt att ha bättre trådbunden prestanda, trodde vi inte att vi skulle se så stor skillnad när Microsoft rekommenderar en anslutning på minst 10 Mbps för att använda xCloud och vi mätte vår Wi-Fi-internetanslutning , igen med nPerf-verktyget , runt 300 Mbps. Hastigheter som fördubblades med bytet till kabel för att överstiga 600 Mbps, men vårt 300 Mbps Wi-Fi borde i teorin ha varit tillräckligt.

Bildkvaliteten behöver förbättras

På vår 32-tumsskärm lämnade bildkvaliteten helt klart en del övrigt att önska. Det övergripande utseendet var ganska dåligt, och vi såg några allvarliga brister i vissa grafiska element som kräver mycket detaljer, som karaktärernas hår. På PES såg regnet till och med ut som en strimma av pixlar som faller från topp till botten. Dito för ett vattenfall på Outriders. Visserligen har spelare med en 32-tumsskärm generellt speltornet som hör till och behöver inte xCloud, men vi är åtminstone fixade: det är bättre att undvika molnspeltjänsten på en sådan platta.

xCloud PC

På mindre skärmar är dessa defekter mycket mindre synliga. Återgivningen är mer tillfredsställande på en 24-tumspanel, utan att få oss att hoppa i taket heller, långt därifrån. Och på en 15,6-tums bärbar dator börjar bilden bli acceptabel. För Microsoft är bärbara datorer eller till och med ultrabooks utan tvekan ett av huvudmålen som eftersträvas med xCloud, eftersom denna typ av hårdvara ofta inte är tillräckligt kraftfull för att köra spel lokalt.

xCloud PC

Om en 720p-definition tycktes vara tillräcklig för oss under vårt test av xCloud på Android-mobil, tillåter sådan kvalitet dig inte att dra nytta av en utmärkt upplevelse på en dator. Microsoft planerar att gradvis gå över till 1080p-definition i slutet av året, vilket borde avsevärt förbättra grafikåtergivningen av spel. Kom ihåg att för närvarande har Azure-servrarna som kör xCloud en arkitektur baserad på den för Xbox One S. I framtiden kommer våra spel att köras under konfigurationer som liknar Xbox Series X. Med en bättre GPU och närvaron av en SSD, det råder ingen tvekan om att vi kommer att bevittna ett enormt språng i prestanda, både när det gäller fluiditet, hastighet och grafisk kvalitet.

xCloud PC

Spelkatalog

xCloud på PC kan bara spela konsolspel, inte PC Game Pass-spel. Titlarna på den senares katalog är därför inte tillgängliga. Men plattformen tillåter därför PC-spelare att komma åt titlar som normalt bara erbjuds på Game Pass-konsolen. Detta är fallet med till exempel Grand Theft Auto V, som inte finns på Game Pass PC och som nu kan spelas på dator via xCloud.

Vi kan också beklaga att gratisspel som är tillgängliga för alla på Xbox eller PC saknas på xCloud. Vi tänker särskilt på populära multiplayer-titlar som Rocket League och Fortnite, frånvarande från Game Pass, och därför också från xCloud.

I övrigt är Game Pass-konsolkatalogen mycket rik och varierad med tanke på priset på prenumerationen. Och det borde fortsätta att utvecklas i rätt riktning med framtida partnerskap och förstapartssläpp. Starfield kommer till exempel att vara en PC och Xbox exklusiv, inkluderad i Game Pass, och därför tillgänglig på xCloud.

Vår recension av xCloud för PC

För tillfället verkar xCloud på PC för oss vara framför allt en felsökningslösning som kan vara användbar då och då. Microsofts molnspeltjänst är fortfarande i beta, och det märks. Användargränssnittet är inte utan brister, och den nuvarande begränsningen till 720p-definition gör spel otäcka på storskärmsdiagonaler. Föreställningarna i Wi-Fi trots en bra anslutning gjorde oss också besvikna.

Å andra sidan kunde vi nå en nivå av fluiditet i Ethernet i nivå med vad en Xbox One S kan erbjuda. Hedersamt omnämnande av den mycket låga latensen som tyder på stor potential för denna teknik i framtiden. Vi väntar otåligt på övergången av servrar till en Xbox Series X-arkitektur och en 1080p-definition som på PlayStation Now nyligen så att xCloud etablerar sig som ett verkligt alternativ på PC.

Testa xCloud på Gamepass

Relaterade Artiklar

Back to top button