Vet du hur mycket en NASA-astronautdräkt kostar?

xEMU NASA Artemis kostym © NASA

Den amerikanska sajten Slash Gear genomfört en liten undersökning för att försöka fastställa hur mycket en kombination avastronaut
från NASA. Efter att ha korsat källor som består av olika rapporter och äldre artiklar, dök svaret upp för dem: det är väldigt dyrt (vilken överraskning) men vi kan inte veta exakt.

Undersökningen ger ändå nya nycklar för att bättre förstå och förstå vad det innebär att utveckla en teknik som framstår som lika “enkel” som en kostym avsedd för rymden.

Kampen om miljonerna

Extravehicular Mobility Unit (EMU)-dräkten har monterats på amerikanska astronauter sedan 1981 och används fortfarande idag ombord på den internationella rymdstationen även om den designades för att bara hålla i 15 år. Ett sant fantasiobjekt, denna emblematiska kostym för modern rymdutforskning besatt rymdentusiaster både för dess komplexitet och för pengarna som en sådan teknisk anordning kostar, vilket är mycket mer än ett skyddande lager för astronauter.

Baserat på olika rapporter publicerade under de senaste decennierna, sajten Slash Gear kunde grovt uppskatta priset på en kostym. Företaget ILC Dover, en av tillverkarna av delar till EMU, hade publicerat en rapport 1994, konsulterad av Slash Gear, vilket ger ett tillverkningspris på 2 miljoner dollar per kostym utan att räkna de extra kostnader som kommer efter (underhåll, uppdateringar). Naturligtvis gäller detta pris bara grenen av ILC och NASA som arbetar med många tjänsteleverantörer och tillverkare växer därför mycket snabbt.

Business Insider förklarade i en artikel förra året att 1974, på höjden av rymdutforskningen, kostade en kostym av denna stil mellan 15 och 22 miljoner dollar att producera, vilket, underhållande nog, skulle ge en kostnad i dag på 150 miljoner dollar inklusive inflation efter en beräkning av Slash Gear.

En mer komplex och dyrare framtid

150 miljoner dollar, det här är jordnötter om vi ska tro slutsatserna Slash Gear angående NASA:s utveckling av nästa generations dräkter. Dessa nya dräkter, som kallas Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), har varit under utveckling i nästan 15 år av NASA och förväntas vara mycket mer sofistikerade och effektiva än de dräkter som för närvarande används, med ett huvudsyfte: att användas på Måne.

Enligt en rapport från General Inspectorate för den amerikanska myndigheten publicerad 2021, sedan 2008 har NASA redan spenderat cirka 420 miljoner dollar på utvecklingen av dessa extremt komplexa kostymer. Målet var att ha två funktionella xEMU:er för 2024, året då människor skulle sätta sin fot på månen (även om olika rapporter pekar på betydande förseningar) med Artemis-programmet. Men rapporten beräknar istället att deras utveckling ska vara klar i april 2025, vilket ger kostnaden till 1 miljard dollar för två kostymer och därför 500 miljoner dollar per enhet om vi tar hänsyn till forskning, utveckling, montering och revision.

Källa: Slash Gear

Relaterade Artiklar

Back to top button