Vem är Samantha Cristoforetti, första europeiska befälhavare för ISS

ESA-profil Samantha Cristoforetti © ESA

Medan hans långsiktiga uppdrag på internationell rymdstation slutar, kommer den italienska ESA-astronauten äntligen att bli den första europeiska kvinnan att leda ISS. En ära som först hade vägrats honom, av kalenderskäl…

Det är snarare en återgång till det normala för ex-stridspiloten.

En vanlig astronaut?

För sina 45e födelsedag, hade Samantha Cristoforetti fått ta på sig sin flygdräkt och förbereda sig för omloppsflygning dagen efter. För den 27 april 2022, med SpaceX:s Crew Dragon (Crew-4) kapsel, lyfte det till den internationella rymdstationen.

Medlem av ESA:s astronauturval sedan valet 2008 och kollega till Thomas Pesquet, den som var en av de första kvinnliga stridspiloterna i Italien, har under ett decennium blivit en av mycket få europeiska kvinnliga astronauter. . I fotspåren av Elen Sharman och Claudie Haigneré flög hon in i omloppsbana för första gången 2014 för sitt “Futura”-uppdrag, som vid den tiden väckte mycket prat om henne, sedan hon återvände därifrån. med den längsta flygningen någonsin av en kvinna, 200 dagar i omloppsbana (den överskreds senare).

Beställ, beställ inte…

Tillägnat ESA, Minerva-uppdraget som Samantha Cristoforetti därför startade i april och som avslutas nästa månad, var ursprungligen avsett att belöna hennes erfarenhet, hennes år av träning och hennes flygningar genom att hedra henne med titeln befälhavare för stationen. Som vad tysken Alexander Gerst, fransmannen Thomas Pesquet eller hans italienska kollega Luca Parmitano upplevde före henne.

Men några veckor före start, wham, fick vi veta att flygschemat, med en rotation av besättningar på Crew Dragon lite kortare än den för ryssarna på Soyuz, inte skulle tillåta honom att ha sin “slot” för kommando. Ett komplext beslut, på grund av planeringen, och som ESA hade försökt kringgå med en kommunikation kring “kommandot från den icke-ryska delen” av stationen. En missad handling, även om det inte är ett självändamål i en karriär…

Lyckligtvis för henne sköts starten av Crew-5-uppdraget äntligen upp till början av oktober, så det var ett tillfälle att sätta tillbaka klocktornet mitt i byn.

ESA astronauter urval 2009 © ESA

Lämna och kom tillbaka

Faktum är att på ISS närmar sig ögonblicket för besättningsrotationer: det är nödvändigt att slutföra de vetenskapliga uppgifterna för de pågående uppdragen och att förbereda sig för att välkomna ersättningarna såväl som att återvända till jorden. Om sex dagar, den 21 september, är Soyuz MS-22 planerad att lyfta från Baikonur, som kommer att påbörja bytet av astronauter av det ryska segmentet.

Soyuz MS-21 kommer att återvända till jorden den 29 september… och dagen innan den 28:e kommer Samantha Cristoforetti därför att bli besättningsbefälhavare under några dagar. Vad som dessutom inte bara är hedersbetygelse, det finns flera ansvarsområden, särskilt i händelse av nödsituationer eller avbrott i kommunikationerna. Hon kommer att lämna positionen i början av oktober, efter ankomsten av Crew-5-besättningen i SpaceX:s nästa bemannade kapsel.

Det bör också noteras att hans uppdrag, även utan detta kommando, är en framgång, med i synnerhet en mycket framgångsrik rymdpromenad, utförd på flankerna av de ryska modulerna.

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button