Vem är Josef Aschbacher, den nya chefen för European Space Agency (ESA)?

Josef Aschbacher - ESA-direktör © ESA

Hypotesen som lades fram i slutet av förra året har bekräftats: österrikaren Josef Aschbacher utsågs till generaldirektör för ESA den 1eh Mars 2021. En erkänd vetenskapsman som har tillbringat en stor del av sin karriär på ESA, han anländer till chefen för byrån i en särskilt kritisk period.

Det här är allra första gången som en österrikare tar rodret i ESA.

Läs också:
European Space Agency kommer att utse ny direktör

Kulmen på en karriär

Innehavare av en doktorsexamen i naturvetenskap från universitetet i Innsbruck, Josef Aschbacher arbetade först som forskare vid Institutet för meteorologi och geofysik vid samma universitet. Han kom sedan till ESA 1990, först inom ESRIN (European Institute for Space Research) sedan i Sydostasien, där han deltog i upprättandet av flera internationella partnerskap.

1994 arbetade han för Europeiska kommissionens gemensamma forskningscenter, Europeiska unionens referenstekniska och vetenskapliga forskningslaboratorium. Han är särskilt ansvarig för den vetenskapliga strategin och förvaltningen av finansiella resurser kring rymdforskningsprogram.

2001 återvände han till ESA, där han gradvis steg i graderna. Genom att dra nytta av sina kontakter med Europeiska kommissionen driver han Copernicus markövervakningsprogram med stor effektivitet. Därefter tog han rodret för ESRIN och utsågs till direktör för jordobservationsprogram.

Läs också:
En månad efter felet med Vega-raketen kommer utredningen med sina slutsatser

Utmaningarna framför Josef Aschbacher

Efter att ha lett det största direktoratet på ESA är det därför ganska logiskt att se Josef Aschbacher ta över som chef för hela byrån. Denna utnämning var dock inte självklar med tanke på att det är första gången på tre decennier som ESA:s generaldirektör inte kommer från en av de tre huvudsakliga ekonomiska bidragsgivarna till det europeiska rymden, nämligen Frankrike, Italien och Tyskland.

Men för att hantera de kriser som ESA går igenom och kommer att gå igenom, presenterar Josef Aschbacher sig för stunden som mannen för jobbet. Där Ariane 6 och Galileo hade många utvecklingsproblem, tillät Aschbachers ledningsarbete att Copernicus-programmet kunde genomföras på ett nominellt sätt. Dessutom kommer dess expertis inom naturvetenskap utan tvekan att befästa ESA som en nyckelaktör i kampen mot klimatförändringarna.

Ändå tar Josef Aschbacher chefen för den europeiska rymdorganisationen vid en tidpunkt då den står inför allvarliga kriser. Förutom Ariane 6-förseningarna måste Josef Aschbacher noggrant övervaka Vega-programmet, de industriella och politiska dramerna kring Galileo samt den troliga utvecklingen av en framtida europeisk konkurrent till Starlink och OneWeb. Allt samtidigt som man förhandlar om framtiden för europeisk bemannad rymdfärd, oavsett om det är i en åldrande ISS eller ombord på det amerikanska månprogrammet Artemis.

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button