Väteproducerande bakterier: de kommer att bli “biofabriker” som drivs av solenergi

Det finns bakterier som kan producera väte. Dessa är mikroskopiska livsformer som mycket snart kan bli riktiga “biofabriker” som skulle drivas tack vare solenergi.

Detta visar en studie publicerad i den berömda tidningen Angewadte Chemie International Edition. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånInleda för kemisk och biologisk teknik avuniversitet av Lissabon. Specifikt antog de portugisiska forskarna att inducering av i bakterie väteproducenter Att producera nanopartiklar av halvledarmetall som ökar dess förmåga att fånga ljus kan representera bästa metoden att omvandla dessa mikroorganismer till verkliga biofabriker.

Målet med att förvandla väteproducerande bakterier till biofabriker är att utveckla biohybrider där man kan kombinerahög katalytisk effektivitet och den biologiska systemens specificitet med syntetiska material som har exceptionell prestanda i att fångasolkraft eller elektrisk. Det är ett mycket intressant och snabbt växande forskningsfält, en upptäckt som öppnar dörrarna tillekonomi grön väte. Den mest lovande strategin är faktiskt att kombinera intakta bakterier med nanopartiklar som produceras på deras yta som tillåter en direkt överföring energi mellan dem.

För sitt arbete testade portugisiska forskare det tre biohybridsystem utvecklats från tre olika typer av bakterier som alla har visat sig kunna producera väte med hjälp av solenergi. Men bland alla en bakterie i synnerhet visade sig vara storproducent av väte. Denna bakterie innehåller en stor mängd av enzymet hydrogenas som producerar väte och dessutom är särskilt effektiv att producera nanopartiklar som kan fånga upp ljus.

Relaterade Artiklar

Back to top button