Världens första batterielektriska godståg är här

lokomotiv © wabtec

För några dagar sedan presenterade Wabtec, ett amerikanskt tåg- och loktillverkningsföretag, sitt FLXdrive Battery Locomotive, ett lok som drivs av 20 000 litiumjonbatterier som för närvarande minskar den totala bränsleförbrukningen med 11 %.

Företaget presenterade det som ” världens första batterielektriska godståg inför flera medlemmar av USA:s kongress, chefer för järnvägsindustrin och akademiker från Carnegie Mellon i Pittsburgh vid ett evenemang för att fira den första försäljningen av detta elektriska tåg.


Läs också:
Den första elektriska pråmen cirkulerar i Nederländerna tack vare ett lovande batterisystem

En energikapacitet på 2,4 MWh för tillfället, men Wabtec planerar 7 MWh 2023

På sin webbplats förklarar Wabtec Corporation att detta elektriska lokomotiv med litiumjonbatterier skapades som en del av ett projekt subventionerat till 22,6 miljoner dollar av CARB (California Air Resource Board), BNSF (Burlington Northern och Santa Fe Railway) och den San Joaquin Valley Air Pollution Control District. De första testerna började i slutet av 2020. Nyligen sålde företaget också en kopia för användning i Roy Hill, ett stort gruvprojekt beläget i Australien.

Den nuvarande versionen av loket har en energikapacitet på 2,4 MWh från 20 000 litiumjonbatterier. Den vänstra bilden nedan visar ett av batterierna som utrustar det, det högra, den del av tåget som samlar alla batterier.

trummor © Carnegie Mellon

trummor2 © Carnegie Mellon

© Wabtec

Loket väger 430 000 lbs (195 044 kg), kan färdas cirka 350 miles (563 kilometer) och nå en topphastighet på 75 mph (120 km/h). Laddning sker i princip vid en laddstation. Detta elektriska tåg använder dock också den kinetiska energin från sin egen bromsning för att ladda upp sig själv. Som det är skulle det minska den totala bränsleförbrukningen för ett godståg med 11 % och minska koldioxidutsläppen med nästan 69 ton.

wabtec © wabtec
wabtec1 © wabtec

© Wabtec

Läs också:
Är det en fågel, är det ett flygplan? Nej, det är en (sol)husbil!

Kongressstöd och ett partnerskap med General Motors

Denna första order är verkligen bara början. Wabtec hoppas kunna fullända sitt lok under åren. Redan nu förutspår företaget att versionen som kommer att levereras till Roy Hill, 2023, kommer att erbjuda en energimängd på 7 MWh, vilket då skulle göra det möjligt att minska bränsleförbrukningen med cirka 30 %.

Raphael Santana, VD för Wabtec, tror att en ” Ett djärvare, renare och effektivare transportsystem finns inom räckhåll. Detta är bara början. »

Wabtect verkar i alla fall ha stöd av kongressdemokrater som deltog i presentationen. De vill att 600 miljoner dollar ska tilldelas ett innovationsinstitut för järnvägsfrakt som kommer att fokusera på att minska utsläppen från sektorn.

Separat tillkännagav Wabtec också ett samarbete med General Motors (GM) i form av ett Memorandum of Understanding (MoU) för att utveckla och implementera GM:s Ultium-batteriteknologi i sina lok.

Källor: Electrek
, Väktaren
, Wabtec

Relaterade Artiklar

Back to top button