Varför vill Xiaomi inte längre ha APK-filer på sina Android-smarttelefoner?

Xiaomi 12 Pro embargotest © © Pierre Crochart för Clubic

Android är unikt genom att det gör det mycket enkelt att kompilera, dela och installera applikationer från andra källor än den hegemoniska Spela butik från Google. En frihet som lämnas åt användarna som börjar irritera Xiaomi, som överväger sätt att införa hinder för användningen av APK-filer.

APK-filer, Android-motsvarigheten till en bra gammal Windows EXE, låter dig installera valfri applikation (även betald eller tidigare version) på en kompatibel smartphone. Men enligt en Xiaomi-utvecklare skulle de framför allt vara farliga och indiskreta.

Farliga APK-filer?

Mishaal Rahman, specialistjournalist för XDA-utvecklarenoterar på Twitter att en utvecklare från Xiaomi har tagit sig friheten att föreslå en ändring av koden för AOSP (öppen källkodsversionen som fungerar som grunden för Android) som syftar till att begränsa utvinningen av APK-filer på användarnas smartphone.

Kort sagt: förbjud återställning av en APK-fil som är länkad till en applikation installerad på en smartphone. Anledningen ? Dessa filer kan innehålla vad utvecklaren kallar ” privata resurser utan att dock förklara vad han menar med det. Är detta personuppgifter? Eller snarare proprietär kod som inte borde vara känd för vanliga användare?

Ändå är förslaget detsamma: Android-mobilanvändare ska inte kunna dela applikationer utanför den heliga Play Store. Ett förslag som, det bör noteras, går emot de senaste åtgärderna för att underlätta användningen av alternativa applikationsbutiker.

Google är inte hett

Vi kan vara lugna: Google ingrep snabbt på förslaget från utvecklaren av Xiaomi (som vi inte vet om han arbetade på egen hand eller inte).

För flera Google-utvecklare, en ren och enkel blockering av möjligheten att extrahera APK-filer (i synnerhet för arkiveringsändamål) från en bygga Android-användare är nonsens. Det skulle faktiskt räcka för vem som helst att installera en felsökningsversion av operativsystemet för att fortsätta göra det.

Dessutom ” googla är många som ifrågasätter själva nödvändigheten av att inkludera privata resurser i en APK-fil. ” Jag tror inte att du ska förvänta dig att innehållet i en APK-fil förblir hemligt, skriver en av dem. Jag är inte ens säker på varför vi egentligen skulle vilja det. Och även om vi skulle vilja, finns det inget sätt att garantera det, inte ens med [le changement proposé par le développeur de Xiaomi] “.

Kort sagt en storm i en kopp. Även om flera läsare av 9to5Google (som förmedlar nyheterna) påpekar att Xiaomi försöker skydda koden från (många) bloatware installerade på sina olika smartphones för att göra dem ännu svårare att avinstallera än de redan är.

Om samma ämne:
Mindre än 30 % av Android-smarttelefonerna skulle köras på version 11 eller senare

Källor: Mishaal Rahman, 9to5Google

Relaterade Artiklar

Back to top button