Varför Tesla kommer att höja priset på Full Self-Driving (och med hur mycket)

Tesla FSD © © David von Diemar / Unsplash

På Twitter meddelade Elon Musk en rejäl prishöjning för Full Self-Driving (FSD) i USA, samt ankomsten av en ny betaversion av Teslas körassistanstjänst.

Tesla-fordon marknadsförs med företagets vanliga förarassistanssystem, Autopilot. För att få FSD, som innehåller mycket mer avancerade funktioner, måste användarna betala ett rejält tillägg.

En ökning med 25 % med ankomsten av en ny beta

Fram till dess var FSD verkligen tillgänglig för 12 000 dollar, men detta pris kommer att öka med 25% över Atlanten för att nå 15 000 dollar, meddelade Elon Musk. Det är dock inte känt om denna betydande ökning också kommer att påverka det månatliga prenumerationen på FSD, tillgänglig för lite över ett år och satt till 199 dollar per månad.

Samtidigt tillkännagav miljardären den kommande implementeringen av Full Self-Driving beta 10.69. Prishöjningen kommer att implementeras så snart version 10.69.2 kommer den 5 september. Musk förklarar denna ökning genom att uppdatera programvaran som bör ge anmärkningsvärda nya funktioner, som att förbättra införandet av fordonet i farliga korsningar. Dessutom skulle betan äntligen ge lösningen på den fantombromsning som rapporterats av många förare och fördömd av myndigheterna.

Full Self-Driving är målet för många kritiker

FSD tillåter Tesla-fordon att upptäcka och sakta ner automatiskt enligt trafikskyltar och signaler, att automatiskt gå från en motorvägsramp till en avfartsramp samtidigt som blinkersen aktiveras eller att byta fil och ta en avfart. Trots det påminner Tesla om att med Full Self-Driving måste föraren vara vaksam och hålla händerna på ratten.

FSD gör inte fordon självkörande som namnet antyder, vilket har fått mycket kritik från myndigheter. California Department of Motor Vehicles (DMV) har särskilt anklagat Tesla för bedrägliga affärsmetoder och konkurrerande företag som Waymo har inte underlåtit att uttrycka sin åsikt. Dessutom är FSD under utredning av National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), den amerikanska federala myndigheten med ansvar för trafiksäkerhet.

Det sätt som Elon Musks företag gör när det gäller utplaceringen av FSD kritiseras också. Det är faktiskt förarna själva som testar programvaran och rapporterar de buggar de observerar, och Tesla tar sedan hänsyn till användarfeedback för att förbättra sin tjänst. Trots dessa anklagelser har Tesla uppenbarligen inte bestämt sig för att ändra sin färdplan.

Källa: CNBC

Relaterade Artiklar

Back to top button