Varför sammanslagningen av TF1 med M6 kunde förhindras

TV © © Glenn Carstens-Peters / Unsplash

För några månader sedan tillkännagav TF1- och M6-grupperna en historisk sammanslagning.

Olika begränsningar, särskilt de som Konkurrensverket har infört, skulle dock i slutändan kunna leda till att projektet överges.

TF1 och M6: anledningen till sammanslagningen

Kom ihåg att för lite över ett år sedan började TF1- och M6-grupperna diskussioner om en exklusiv sammanslagning. Syftet med detta historiska möte? Skapandet av en storskalig fransk mediekoncern, driven av en mycket specifik ambition, nämligen att erbjuda ” det mest diversifierade utbudet inom TV, radio, digital, innehållsproduktion och teknik, till förmån för alla publiker och den franska audiovisuella sektorn “.

TF1 Molotov

TF1-gruppen har fem gratis-tv-kanaler (TF1, TMC, TFX, TF1 Séries Films och LCI), tre tematiska kanaler (Ushuaïa TV, TV Breizh och Histoire TV) samt två SVoD-plattformar (MYTF1 och TFOU Max ). När det gäller M6-gruppen finns det 13 tv-kanaler, varav fyra är gratis (M6, W9, 6ter och Gulli), för att inte tala om radiostationer och olika webbplattformar.

Ett ambitiöst projekt… men på väg att överges?

Denna sammanslagning måste framför allt klara konkurrensverkets test, vilket egentligen inte är gynnsamt för denna sammanslagning. Organisationen lyfter särskilt fram ” betydande konkurrensproblem », särskilt om TV-reklam i Frankrike. Koncernerna skulle faktiskt inneha inte mindre än 75 % av marknaden.

M6 Group © © M6

Ändå kommer TF1- och M6-grupperna att kunna försvara sitt projekt inom några dagar, utfrågningarna är planerade till den 5 och 6 september. Respektive chefer avser att genomföra denna historiska sammanslagning, även om vi från och med M6 från TF1:s sida inte tänker ge efter för Konkurrensverkets krav. En sammanslagning ja, men inte till vilket pris som helst alltså.

Slutligen, som påpekats Le Figaro, är den ekonomiska situationen inte densamma idag som när den kommande sammanslagningen tillkännagavs. Faktum är att kursen för M6-gruppen värderades till strax under 20 euro vid den tiden. Idag visas den till endast 12,76 euro. På sidan av TF1 är nedgången mindre, med ett pris på runt 8,50 euro vid tidpunkten för tillkännagivandet, mot lite mindre än 7 euro idag.

Källa: Le Figaro

Relaterade Artiklar

Back to top button