Varför nya MacBook Air förtjänar din uppmärksamhet mer än MacBook Pro M2

Apple MacBook Pro 13 M2-18 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Det kommer inte att ha undgått din uppmärksamhet att Apple presenterade två relativt ojämlika nya Mac M2s vid sin senaste WWDC: den helt nya MacBook Air på ena sidan och den åldrande 13-tums MacBook Pro på den andra… Vi förklarar varför man ska vänta på MacBook Air M2 är förmodligen den bästa idén du kan ha just nu.

Du vet förmodligen redan om du har läst vår recension av MacBook Pro 13 M2, den här nya modellen är en för mycket. Oförändrad eller nästan sedan 2016, denna nya iteration har stått emot i många månader i Apples erbjudande. För detta nöjer sig den med att utvecklas endast på den tekniska nivån, först med tillägget av ett M1-chip i slutet av 2020, sedan med utseendet på moderkortet av det helt nya M2-chippet i år.

MacBook Air M2 © © Apple

Denna unika nyhet är förvisso intressant ur prestandasynpunkt, men den väger inte tillräckligt mot en MacBook Air som helt ändrar sin formel. Låt oss se punkt för punkt hur MacBook Air förmodligen kommer att vara bättre än sin kusin när den är tillgänglig i Frankrike.

Massor med nyheter

Låt oss börja med det uppenbara: designen på MacBook Air, som har blivit helt omdesignad för att erbjuda många nya funktioner, av vilka några är direkt från MacBook Pro 14 och 16 (lanserades i slutet av förra året).

Det nya chassit, tunnare och modernare

Till skillnad från MacBook Pro 13 M2, som tyvärr sticker ut för sin estetiska tröghet, byter nya MacBook Air ut sitt gamla chassi mot ett nytt, mycket förfinat aluminiumhölje (11,3 mm mot 16,1 mm tidigare, och 1,24 kg bara på skalan). Det finns också mjukare och rundade linjer, fyra stora runda fötter, som på MacBook Pro 14 och 16, och fyra färger, varav några är nya (Silver, Stellar Light, Space Grey och Midnight).

Den ändrade storleken på skärmen… men med ett hack

Vinnare på portabilitet och format (den är tunnare och lättare än MacBook Pro 13 M2), MacBook Air är också på skärmytan. Om vi ​​också stannar här på en mycket klassisk Retina LCD IPS-panel, vinner den senare i ljusstyrka: Apple nämner 100 nits mer än på gamla MacBook Air. Den ökar också i skärmbeläggningsgrad, med en diagonal på 13,6 tum, mot 13,3 tum hittills. Displayytan är därför något större och kanterna är tydligt beskurna… men vi måste nu ta itu med en ful skåra installerad på toppen av plattan.

wwdc 2022 MacBook Air sammanfattning

wwdc 2022 macbook air

Några betydande “bonusar”

Om man misslyckas med att tillåta ansiktsidentifiering via FaceID (en TouchID-fingeravtryckssensor är fortfarande installerad i strömbrytaren), tillåter detta hack åtminstone tillägget av en ny Full HD-webbkamera, istället den dåliga 720p-sensorn som MacBook Pro 13 fortfarande har. Denna lilla tillgång hjälper till att få p-piller att gå ett snäpp som framför allt verkar vara ett sätt för Apple att få folk att prata om det.

Utöver denna nya webbkamera kan MacBook Air M2 räkna med en något omdesignad anslutning. Det finns två USB-C Thunderbolt / USB 4-portar och ett 3,5 mm-uttag, denna gång kompletterat med en magnetisk MagSafe-port (frånvarande på MacBook Pro 13). Även om det fortfarande är möjligt att ladda Mac via en av dess USB-C-portar, möjliggör denna anslutning, som först återinfördes på MacBook Pro 14 och 16, både snabbare laddning (via en 67 W laddare som erbjuds som tillval), men också en säkrare anslutning. MagSafe-kontakten är designad för att enkelt lossa och på så sätt undvika alla beklagliga händelser om du snubblar över laddningskabeln.

wwdc 2022 macbook air
wwdc 2022 macbook air
MacBook Air-färger © © Apple

Vad prisplacering?

Lyckligtvis har MacBook Pro några fördelar för att lura sin motståndare. Det återstår att se om, för dig, dessa fördelar är tillräckliga för att motivera prisskillnaden som Apple ålagt mellan dessa två nya produkter.

Fördelarna med MacBook Pro 13 M2

Första fördelen att markera för MacBook Pro 13: närvaron av ett komplett M2-chip, installerat som standard, oavsett vald konfiguration. Den mest prisvärda MacBook Pro 13 är alltså utrustad med ett M2-chip med 8 CPU-kärnor och 10 GPU-kärnor, till skillnad från den mest prisvärda MacBook Air M2 som nöjer sig å sin sida med endast 8 GPU-kärnor som standard. Med andra ord behåller MacBook Pro 13 en liten fördel gentemot MacBook Air när det gäller grafikprestanda… speciellt eftersom den också kan räkna med ett aktivt förlustsystem. Sällan aktiv, den senare kommer dock att komma i förstärkning när betydande och långvariga belastningar utsätts för ARM-processorn designad av Apple.

Apple MacBook Pro 13 M2-14 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Vi vet inte om den fortfarande existerar, men Touch Bar-aficionados kan äntligen glädja sig, eftersom den fortfarande finns i spelet på MacBook Pro 13. Trots dess relativa användbarhet som standard, skulle den här bandpekskärmen som är placerad ovanför tangentbordet möjligen vara praktisk om du tar dig tid att konfigurera det ordentligt… även om det innebär att gå igenom tredjepartslösningar, har Apple investerat lite i mjukvarufunktionerna i sin Touch Bar.

Priser och tillgänglighet

Tillgänglig sedan 24 juni, från 1 599 euro i Frankrike, lider MacBook Pro av en prisplacering som är 100 euro dyrare än ingångspriset för MacBook Air M2. Det senare börjar verkligen på 1 499 euro. Som nämnt är det då nödvändigt att nöja sig med ett något kastrerat M2-chip på GPU-nivå (två grafikkärnor mindre). Vi kan korrigera denna avvikelse tack vare alternativen som erbjuds av Apple, men för 120 euro mer. Priset på de två MacBook-datorerna är då identiskt, inom 20 euro.

Det bör dock noteras att MacBook Air ännu inte är tillgänglig i Frankrike… och att Apple fortfarande inte har delat upp ett exakt marknadsföringsdatum för denna nya produkt. MacBook Air M2 bör ändå komma ut på marknaden i juli… och enligt vår mening förtjänar den dessa några veckors väntan.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button