Varför har FN Meka, “robot”-rapparen från TikTok, redan fått sparken av sitt skivbolag?

TikTok © © Ti Vla / Shutterstock.com

Hårt kritiserad efter att ha tecknat robotrapparen FN Meka, slutade Capitol Records med att ändra sitt beslut.

Knappt 10 dagar efter att han tillkännagav sin undertecknande, avslutade det amerikanska märket äntligen FN Meka-experimentet. Den virtuella verklighetsrapparen, vars texter genererades av artificiell intelligens, anklagas av en grupp amerikanska aktivister för att vara en rasistisk och stereotyp skapelse.

Vem är FN Meka?

FN Meka råkar vara en cyborg som ser ut som en extravagant stil svart man. Tillverkad i virtuell verklighet lanserade han musiken 2019. Och om hans texter sjungs av en riktig artist, är de komponerade och skrivna av en artificiell intelligens som analyserar stundens musikaliska framgångar. Helheten ger upphov till en trovärdig helhet och till en popularitet lika snabbt som imponerande. På TikTok, hans favoritplattform, har FN Meka mer än 10 miljoner prenumeranter, för totalt mer än en miljard visningar.

Dessa imponerande siffror beslutade, i mitten av augusti, det amerikanska skivbolaget Capitol Records att få honom att skriva på ett kontrakt. Eller snarare, till människorna som skapade den. Ett kontrakt som bara varade i 10 dagar.

Om profilen för denna rappare är original är han dock långt ifrån den enda influencern i genren, och vi kan nu se dussintals mer eller mindre realistiska karaktärer som har miljontals prenumeranter var. Om detta kan väcka frågor om etiska eller immateriella rättigheter (AI:er utnyttjar verkliga verk för att skapa nya), är det dock inte alls detta ämne som beslutade att märket skulle ompröva sitt beslut.

Varför sade Capitol Records upp hans kontrakt?

Skapad efter mordet på George Floyd i USA och den enorma rörelsen till förmån för svarta rättigheter som följde, kritiserade Industry Blackout-föreningen starkt skivbolagets beslut. Efter att snabbt ha lanserat en whistleblower-kampanj för sociala medier skrev dess aktivister direkt till Capitol Records. För dem är själva existensen av denna rappare rasistisk och utgör “en förolämpning mot det svarta samhället och dess kultur”. Förutom antalet stereotyper som finns i FN Mekas texter, fördömer aktivister en tillägnelse av arbete av svarta konstnärer som aldrig kommer att få betalt för de verk som skapas på detta sätt. Slutligen, den överdrivna användningen av “N-ord”rasistisk och historiskt laddad, var droppen.

Argumenten som presenterades liksom publiken som kampanjen fick på sociala nätverk fick Capitol Records att backa snabbt. I ett pressmeddelande meddelade etiketten att de hade brutit kontraktet som band det till rapparen i virtuell verklighet. Han bad också om ursäkt till de drabbade och erkände ” [avoir] tecknat för detta projekt utan [s’être] ifrågasatte nog om hans rättvisa och kreativitet “.

Källor: Världen, Radio Frankrike

Relaterade Artiklar

Back to top button